MAFRA/Michal Růžička
StoryEditor

Česko je podľa slávneho svetového magazínu filmovou lokáciou snov

26.06.2016, 14:30

Za filmovú lokáciu snov označuje Českú republiku svetoznámy týždenník Variety, jeden z troch najvýznamnejších a vôbec najčítanejších odborných filmových magazínov na svete. Jeho aktuálne číslo z 21. júna venuje výnimočnú pozornosť a priestor českému filmovému priemyslu, píšu lidovky.cz.

Oznámila to vedúca Českej filmovej komisie Ludmila Claussová. Variety vlani zaznamenal stretnutia Claussovej so zástupcami štúdií a nezávislými producentmi v Los Angeles. Šéfka komisie im predstavila zmeny v stimulačnom systéme ponúkajúcemu dvadsaťpercentné zľavy na produkciu v ČR. Vláda pred rokom schválila novelu audiovizuálneho zákona, ktorý okrem iného sprehľadňuje systém filmových stimulov pre zahraničných filmárov.

Špeciálna príloha časopisu Variety s názvom Billion Dollar Location: Czech Republic (Miliardová lokácia: Česká republika), na príprave ktorej sa komisia podieľala spoločne s MFF v Karlových Varoch, vyšla 21. júna v rámci bežného čísla magazínu. Variety má celosvetovo vyše 50-tisíc abonentov, online verziu časopisu si každý mesiac prehliadne 20 miliónov záujemcov. "Ide o tretí špeciál našej série Billion Dollar Location, predchádzali mu zatiaľ len reportáže o amerických štátoch Louisiana a Nové Mexiko. To znamená, že Česká republika je vôbec prvou krajinou mimo USA, ktorú sme si pre toto špeciálne vydanie vybrali," komentoval to Steven Gaydos, viceprezident a šéfeditor Variety.

Podľa Claussovej ide o veľký úspech, potvrdenie toho, že Česká republika sa v posledných rokoch vrátila na mapu obľúbených filmárskych destinácií. Nakrúcajú sa tam historické veľkofilmy s hviezdnym obsadením a európskou koprodukciou. "Po nedávnom prijatí novely audiovizuálneho zákona sa podmienky pre filmárov u nás ešte zlepšia a záujem o Českú republiku ako filmovú lokáciu porastie," dodala Claussová.

Magazín Variety túto situáciu reflektuje na takmer 20 stranách špeciálnej prílohy, kde súčasný český filmový priemysel a dianie v jeho rôznych oblastiach približuje svojim čitateľom, ktorými sú filmoví odborníci a producenti. Sprevádza ich infraštruktúrou filmového priemyslu, približuje podmienky a profesionálne zázemie pre výrobu filmov, informuje o prebiehajúcom natáčaní medzinárodných štábov aj o tom, ktoré zahraničné produkcie využili ČR ako lokáciu v minulosti. Nechýbajú komentáre zahraničných producentov a filmárov. Príloha obsahuje aj informácie o filmových stimuloch, ktoré majú na zvýšenom záujme o natáčanie v Česku veľkú zásluhu. "Boli sme s editormi špeciálu aj s autormi konkrétnych článkov v čulom kontakte. Navrhovali sme témy, dodávali im informácie a tipy na zaujímavé ľudí, zháňali sme fotografie z natáčania. Našou snahou bolo predstaviť českú filmovú infraštruktúru v celej jej šírke, ukázať, že tu nejde len o krásne lokácie alebo o stimuly, ale že je za tým oveľa viac - priateľské prostredie, kreatívni ľudia a hlavne ich vášeň a oddanosť pre túto prácu," vysvetlila Claussová.

Dôležitou súčasťou špeciálu sú hlasy filmových profesionálov, priestor je venovaný aj špecifickým oblastiam ako je animácia, postprodukcia a vizuálne efekty alebo filmová výprava, ktoré zahraniční filmári u nás vyhľadávajú pre bohaté skúsenosti s medzinárodnými produkciami. "Základňu technických a kreatívnych profesií máme úžasnú, ich kvalita je na svetovej úrovni," zdôraznila Claussová. Vďaka stimulom sa podľa nej českí producenti stále častejšie stávajú plnohodnotnými koproducentami zahraničných snímok. Príkladom je aj historický film režiséra Seana Ellisa Anthropoid nazvaný podľa operácie, ktorá viedla k atentátu na Reinharda Heydricha. Nakrúcal sa tu vlani v koprodukcii českej spoločnosti Lucky Man Films.

Natáčalo sa na autentických miestach, napríklad priamo pred chrámom svätých Cyrila a Metoda v Prahe. Ešte väčšou produkčnou výzvou, než uzatvorenie ulice v centre Prahy, boli náročné scény vnútri krypty chrámu, ktoré sa točili v replike postavenej v Barrandovskom ateliéri," komentoval to koproducent David Ondříček.

Práve Anthropoid bude 1. júla vo svetovej premiére začínať 51. ročník MFF v Karlových Varoch, ktorému je v aktuálnom čísle Variety tiež venovaný obsiahly článok. K ďalším medzinárodným koprodukciám nakrúcaným v Česku patrí francúzsko-český film Marguerite, ktorý sa z 90 percent nakrúcal v autentických lokáciách Prahy a ďalších miestach Českej republiky. Film, ktorý sa stal najúspešnejších francúzskym filmom minulého roka priniesol významného ocenenie českému architektovi Martinovi Kurelovi, ktorý za výpravu k filmu získal francúzsku filmovú cenu Caesar.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 03 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 04 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:15