Saturn
StoryEditor

Najobľúbenejšia animovaná postavička sa vracia. Rybka Dory ovládne kiná

20.06.2016, 00:00
Autor:
lucluc

Pred 13 rokmi sa filmové štúdio Pixar pochlapilo. Po megaúspešnom Príbehu hračiek sa odvážili zobrať detského diváka pod morskú hladinu a predstavili mu malú rybku Nema. Teda vlastne ho spolu s ním hľadali – urputne, dlho, ale vtipne. Z animovanej snímky Hľadá sa Nemo sa stal jeden z najmilovanejších filmov, získal Oscara a utŕžil takmer miliardu dolárov. Viac ako Nemo však vtedy vynikla jeho kamarátka Dory, malá modrá, urečnená, ale zábudlivá rybka (v pôvodnom dabingu za jej hlasom stojí známa americká moderátorka Elen DeGeneres, u nás veľmi dobre herečka Helena Krajčiová).

Prešlo viac ako desaťročie a jej úspech neustal, dnes je najpopulárnejšou postavičkou všetkých diel značky Disney či Pixar, keďže napríklad na Facebooku má viac ako 25 miliónov fanúšikov, viac ako Nemo. Takže to, že sa tvorcovia rozhodli venovať jej samostatný film, je dobré rozhodnutie. Hľadá sa Dory je, rovnako ako vo svete, už aj v našich kinách. (A za prvé tri dni zarobila už takmer 200-tisíc dolárov.)

Cesta cez oceán
Isto sa pamätáte, ako sa v pôvodnom príbehu Nemo stratil svojmu otcovi, a ten sa ho vydal hľadať naprieč celým oceánom. Po ceste stretol mnoho podmorských živočíchov, ktorí mu pomohli, a medzi nimi bola aj rybka Dory. Už vtedy divákov bavilo to, aká je zábudlivá, že si po pár sekundách prestane pamätať aj to, kde je a prečo tam je.

Vtedy však šlo o záchranu Nema a nebol čas na vysvetľovanie, čo je Dory zač a aký vlastne je jej osud. Práve od tohto momentu sa teda tvorcovia rozhodli odpichnúť. A tak sa zoznamujeme s malou Dory, o ktorú sa so všetkou trpezlivosťou a láskou sveta starali jej rodičia. Keďže však zabudla aj to, že si musí dávať pozor na spodný prúd, stratila sa im. Prešli roky a ona vôbec nevedela, že mala nejakú rodinu, že niekam patrila. Proste zabudla. „Trpím stratou krátkodobej pamätáže. Máme to v rodine… teda aspoň si myslím. Hmmm...“ Takto sa zvykla predstavovať. Až keď už bola s Nemom a jeho otcom Marlinom, uvedomila si, že aj ona zrejme kedysi mala rodinu a rozhodla sa ju hľadať. Mala pred sebou celý oceán a len malé útržky pamäti, ktoré ju mohli doviesť k cieľu.

Priateľstvo a rodina nadovšetko
Aj keď je motív hľadania rovnaký, tvorcovia si prácu nezľahčili, ale okrem nových postavičiek zaviedli deti (no určite aj dospelých) do nových priestorov a dokonca i viac medzi ľudí. Dory totiž pláva k známemu podmorskému inštitútu, kde by jej rodičia mali byť. Stretáva protivnú chobotnicu Hanka, svoju dávnu kamarátku poloslepú veľrybu Vieru, jej kamaráta samca bieluhy Baileyho, ktorý je presvedčený, že mu nefunguje echolokácia, a ďalších. 90 minút je napínavých a v duchu snímok od Pixaru a Disney plných odkazov na rodinu, na to, že priateľstvo je nadovšetko, že všetko má nejaké riešenie a všetko dobre dopadne.

Pre pochopenie je dobré, že všetky názvy sú v slovenčine a aj slovenský dabing okrem vtipných vecí vyzdvihol aj naše reálie, teda hlas moderátorky v inštitúte nepatrí len tak nejakej osobe, ale menovite Zuzane Kronerovej (v pôvodnom dabingu herečke Sigourney Weaver, u českých susedov Markovi Ebenovi).

A keď sedíte v kine s desiatkami detí, môžete krásne vnímať, ako to na ne vplýva, že sa pýtajú, či rybička neumrie na suchu a či môže chobotnica šoférovať. To, že sa režisér a ostatní tvorcovia znova trafili, je teda viac ako jasné. A hlavne nezabudnuteľné. Tentoraz aj pre Dory.

Hodnotenie HN: 4 z 5 hviezdičiek
Réžia: Andrew Stanton
Dabing: H. Krajčiová, F. Výrostko, M. Hudák, D. Hudák

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:24