archív muzikálu Fame
StoryEditor

8 dôvodov, prečo ísť tento rok na Art Film Fest do Košíc

17.06.2016, 12:30
Autor:
lucluc

„Nie je veľa miest, ktoré tak ľúbia a chcú mať filmový festival,“ zhodli sa primátor mesta Košice Richard Raši a Ivan Hronec, prezident spoločnosti Film Europe a distribútor niekoľkých filmov, ktoré sa na festivale Art Film Fest predstavia pred niekoľkými dňami. Dnes sa Art Film Fest začína. Či sa Košice a Košičania do festivalu zaľúbia a bude to láska na mnoho rokov, sa ukáže až počas festivalu a po jeho skončení. Podmienky na tento vzťah sú však vytvorené. Toto sú dôvody, prečo by ste mali 24. ročník navštíviť aj vy.

1. Zmena miesta
Roky sa obľúbený festival „trápil“ s nevyhovujúcimi priestormi v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, teraz sa festival po 23 rokoch festival presunie do Košíc. S návrhom prišiel Ján Kováčik, riaditeľ produkčného domu Forza, pod ktorý festival spadá. "Tri roky sme rozmýšľali najmä nad tým, že pôjdeme preč z Trenčianskych Teplíc a Trenčína, len kvôli infraštruktúre. Rozmýšľali sme nad Piešťanmi, Banskou Bystricou i Vysokými Tatrami, ale ani jedno mesto neposkytovalo to, čo by stálo za to, aby sme sa presťahovali, až Košice. Ja sám tam chodím, po vzhliadnutí priestorov to bolo jednoznačné," povedal.

2. Zrekonštruované priestory
Východ tak dostane veľké kultúrne podujatie a opäť raz sa naplno využijú priestory mesta, ktoré boli zrekonštruované pri príležitosti toho, že naše druhé najväčšie mesto bolo pred tromi rokmi Európskym hlavným mestom kultúry.
"Bývalé kasárne sú Kulturparkom, z bývalej plavárne je Kunsthalle a máme tiež unikátny amfiteáter," povedal Raši. To je podľa neho aj najväčší vklad mesta, že poskytlo priestory. Premietať sa bude na piatich miestach: v spomínaných priestoroch Kunsthalle (s kapacitou 550 miest) a Kulturparku (dve kinosály s kapacitou 150 miest), v niekdajšom Kine Slovan (454 miest), Kine Úsmev (300 miest) a v mestskom prírodnom kine (s kapacitou 12 000 divákov). "Všetky lokality, v ktorých premietame sú dostupné od 10 do 15 minút pešo od festivalového hotela či historického centra mesta," povedal Kováčik.

3. Nový Most Slávy
Most slávy, kde sú umiestňovaní oceňovaní filmoví tvorcovia, sa samozrejme, tiež presunie a v Košiciach mu našli nové miesto. "Nový Most slávy bude na Hlavnej ulici. Je tam malá riečka, tečúca košickým námestím, ktorá vniká do podzemia.
Bude krásne osvetlená a nad tými svetlami budú symbolické mostíky s vyrytým menom," vysvetlil generálny manažér festivalu Rudolf Biermann.

4. Úvodný a otvárací ceremoniál zadarmo
Pre Košičanov bude vstup na otvárací aj záverečný ceremoniál bude zadarmo. Ten úvodný bude moderovať Jan Kraus a pôvodom košická herečka Zuzana Stavná, ktorá pôsobí v Prahe a ktorej hlas bude aj sprievodným hlasom festivalu. Filmy počas festivalu budú uvádzať mnohí slovenskí herci, vo dvojiciach.

5. Áčkové filmy

 "Premietneme vyše 150 filmov z vyše 50 krajín sveta. Viac ako 90 percent budú absolútne novinky," vysvetlil tento týždeň v Košiciach umelecký riaditeľ Peter Nágel. S tým, či sa festival zmenou miesta a novinkami či práve uvedením víťazov z najväčších festivalov, posunie bližšie k áčkovým festivalom, bol opatrný. Čas ukáže. Už teraz je však jasné, že festival uvedie tri najlepšie snímky z top festivalov sveta, to znamená víťazný film z Benátok, z Berlína i Cannes. "Pred necelými dvomi týždňami sa skončil festival v Cannes a z tohto festivalu uvedieme minimálne sedem nových filmov," vysvetlil umelecký riaditeľ festivalu Peter Nágel.

6. Nové sekcie
Festival má po novom 13 sekcií. V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov bude tento rok uvedených celkovo 36 snímok. Osobitnou súčasťou festivalovej sekcie je filmový výber “Special shorts” s názvom Pozdrav Belgicku so šiestimi snímkami.
V hlavnej Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa predstaví 14 snímok (Mimózy (Maroko, Španielsko, Francúzsko, Katar), Krásky (Francúzsko), Konflikt (Egypt), 24 týždňov (Nemecko), Divoká (Nemecko),  Dobrá manželka (Srbsko, Bosna a Hercegovina, Chorvátsko), Já, Olga Hepnarová (Česká republika, Poľsko, Slovenská republika, Francúzsko), Kovboji (Francúzsko),  Medzi morom a zemou (Kolumbia),  Ranený anjel (Kazachstan, Nemecko, Francúzsko),  Rodičia (Dánsko),  Stanica 48 (Izrael, Nemecko, Spojené štáty), Vábenie sirén (Poľsko).
 
Nasledujú Európske zákutia, Okolo sveta, Láska a anarchia, Focus: American Indies II, Profil: Stephen Daldry, Prísľuby z východu, Slovenská sezóna, Nočná prehliadka,  Hercova misia, Zlatá kamera a Zvláštne uvedenie. Novými sekciami sú Be2Can Starter (filmy z Benátok, Berlína a Cannes), sekcia Variety Select Art Films, kde prestížne periodikum, akým Variety je, bude vyberať umelecky prínosné filmy a sekcia Filmy pre deti.

7. Hostia
Je už známe, že prvým ohláseným laureátom ocenenia Hercova misia bude český herec Karel Roden a ocenenie Zlatá kamera si prevezme britský režisér a scenárista Stephen Daldry. Ďalšími hviezdnymi osobnosťami, ktoré si prevezmú na festivale tradičné filmové ocenenia, budú srbský herec Lazar Ristovski (Hercova misia) a britský režisér Alan Parker (Zlatá kamera).

Lazar Ristovski je slávny srbský herec, režisér, producent a scenárista, na javisku vystupoval už približne 4 000-krát, hral vo viac než 70 filmoch, televíznych seriáloch a inscenáciách, a to zväčša hlavné postavy. Medzinárodný úspech dosiahol v roku 1995 úlohou Čierneho vo filme Emira Kusturicu Underground, ktorý získal Zlatú palmu na festivale v Cannes.
Na Art Film Festebudú uvedené filmy s jeho účasťou: Na druhej strane, Bely oblek, Biely levy a Underground.
 
Stephen Daldry je uznávaný britský režisér začal kariéru v sheffieldskom divadle Crucible a neskôr režíroval množstvo hier v ďalších britských regionálnych divadlách. Prvé štyri filmy Stephena Daldryho (Billy Elliot, Hodiny, Predčítač a Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko) získali spolu 19 oscarových nominácií, z ktorých dve premenili. Jeho posledný film Odpad, zasadený do prostredia riodejaneirskych favel, bol v roku 2015 nominovaný na cenu BAFTA v kategórii Najlepší zahraničný film. Na Art Film Feste budú uvedené jeho tituly: Predčítač, Billy Elliot, Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko, Hodiny a Odpad.
 
Alan Parker je jeden z najvýznamnejších britských režisérov. Presadil sa väzenskou drámou Polnočný expres, za ktorú získal cenu BAFTA a nomináciu na Oscara za réžiu (autorom scenára bol Oliver Stone, ktorý získal Oscara). Za drámu Birdy si z MFF v Cannes odniesol Veľkú cenu poroty. Za réžiu antirasistického filmu Horiace Mississippi bol po druhý raz nominovaný na Oscara. U nás je známy i vďaka filmom Pink Floyd: The Wall či The Commitmens, za réžiu ktorého získal cenu BAFTA. Ďalším jeho hudobným filmom bola adaptácia úspešného javiskového muzikálu Evita, v ktorom do titulnej úlohy obsadil Madonnu a slávny muzikál Fame. Na Art Film Feste budú uvedené jeho tituly: Angel Heart, Midnight Express a Horiace Mississippi.

8. Veľa slovenských hercov v uniformách
Jednou z noviniek festivalu sú aj festivalové uniformy. Špeciálne pre festival ich navrhla košická návrhárka Ida Sándor, ktorá sa úspešne zúčastnila aj Fashion weeku v Číne. "Keďže sa Art Film Festival presťahoval a v Košiciach sa teda tvoria jeho nové dejiny, pracovala som s historickými kostýmami a chcela som to prepojiť s modernom, preto som použila moderný materiál riflovinu," vysvetlila svoju inšpiráciu návrhárka. Kostýmy majú špeciálnu podšívku s mottom festivalu. Počas festivalu ich budú nosiť šoféri, dobrovoľníci, hostesky a herci, ktorí budú uvádzať jednotlivé filmy.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 04 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:36