StoryEditor

Tvorca E.T. Mimozemšťana prišiel do Cannes po 40 rokoch. S unikátnou rozprávkou

16.05.2016, 19:00

Cez víkend privítal filmový festival v Cannes jedného z najslávnejších a najznámejších režisérov súčasnosti. Steven Spielberg sa v Cannes neobjavil od roku 1974, kedy bol jeho film Sugarlandský expres zaradený do hlavnej súťaže. Jeho tohtoročná mimosúťažná účasť s filmom Kamoš Obor (v origináli The BFG, natočený podľa románu Roalda Dahla) znamená veľký návrat, píšu lidovky.cz.

Steven Spielberg sa zrejme opäť zapíše do dejín detského filmu, ktorého históriu zásadne poznamenal svojou ikonickou snímkou ​​ET Mimozemšťan z roku 1982. Film, ktorý vtedy pozbieral štyri Oscary (a na ďalších päť bol nominovaný), očaril generácie detských aj dospelých divákov po celom svete, dojatých postavičkou malého mimozemšťana túžiaceho po domove, ktorému v návrate domov pomôžu deti.

Film Kamoš Obr nakrútil Spielberg podľa rovnomennej knihy britského spisovateľa Roalda Dahla (autor úspešne sfilmovaných románov Charlie a továreň na čokoládu alebo Fantastický pán Lišiak), rozprávajúci o priateľstve mladej londýnskej školáčky a tajomného Obra, ktorý ju zoznamuje s divmi a nebezpečenstvami Zeme obrov. Scenár pre film upravila Melissa Mathison, ktorý so Spielbergom pracovala aj na scenári k spomínanému príbehu o E.T. a bola za neho nominovaná na Oscara. Práve Mathison, ktorá zomrela vlani v novembri, Spielberg film venoval.

Na overených spolupracovníkov sadil Spielberg aj v ďalších profesiách: za kamerou stál Poliak Janusz Kaminski, ktorý stojí režisérovi po boku pravidelne už od roku 1993, kedy sa prvýkrát stretli pri filme Schindlerov zoznam. Ešte o takmer dvadsať rokov dlhšie pracuje sa Spielbergom dnes už legendárny filmový skladateľ John Williams.


Reuters

Zahraničné kritiky hovoria o filme napospol v superlatívoch a okrem skvele adaptovaného príbehu a svojsky stvoreného rozprávkového sveta vyzdvihujú najmä výkon Marka Rylanceho v hlavnej úlohe Obra. Známy britský herec spolupracoval so Spielbergom už na jeho predchádzajúcom filme Most špiónov, za ktorý získal Oscara a mnoho ďalších cien. The Telegraph hovorí o jeho "iskrivom majstrovstve", The Guardian o "typicky výraznom, excentrickom a zvodne hviezdnom výkonu," bez ktorého by film nebol taký, aký je. "Jednoducho mu veríte," píše Variety. "Nezáleží na tom, ako fantastický je príbeh, táto nádherná Spielbergova adaptácia umožňuje divákom každého veku zamotať si hlavu jedným z najmenej pravdepodobných priateľstiev vo filmovej histórii," uvádza Variety.

Film kombinuje živých hercov s digitálnou animáciou. "Spielbergova adaptácia Dahlovho románu je taká dobrá, ako len môže film dnešných čias byť," komentuje to The Telegraph. "Jeho zásadné technologický výkon dokázal roztiahnuť Rylanceovo ľudské herectvo do gigantických rozmerov, ktoré prekračujú všetko, čo ste doteraz vo filme videli," píše The Telegraph. Hlavnú detskú úlohu vo filme hrá desaťročná Ruby Barnhill, pre ktorú je to prvá filmová rola. Do slovenských film vstúpi až 1. septembra.

01 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 02 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 03 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 04 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní 05 - Modified: 2023-09-05 08:09:34 - Feat.: - Title: FOTO Módna polícia z festivalu v Benátkach. Odhalené stehná, bruchá a prevládala čierna
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:35