Ukrajinská speváčka JamalaReuters
StoryEditor

Víťazka Eurovízie budí vášne medzi Rusmi a Ukrajincami. "Vyhrala vojna," kritizuje Moskva

15.05.2016, 17:07
Autor:
ČTKČTK

Rusi podľa očakávania kritizujú víťazstvo Ukrajiny v súťaži Eurovízia, kde zaznela pieseň o deportácii krymských Tatárov sovietskym diktátorom Josifom Stalinom. Mnohí výhru označili za politicky motivovanú. Do istej miery favorizovaný ruský účastník Sergej Lazarev skončil v súťaži až tretí.

Jamala, ktorá je sama krymskou Tatárkou, v piesni s názvom 1944 pripomína deportáciu svojho ľudu sovietskymi úradmi počas druhej svetovej vojny. Rusi, ktorých krajina anektovala Krym v marci 2014 a ktorá aj teraz tvrdo obmedzuje politickú činnosť Tatárov na polostrove, súťažnú skladbu odsúdili už pred sobotňajším finálovým večerom ako politicky angažovanú a proti účasti Ukrajiny v Eurovízii protestovali.

Stanovy súťaže zakazujú politizáciu vystúpení. Podľa Reuters to však nie je prvýkrát, čo hlasovanie v súťaži sprevádzajú politické spojenectvá. Aj v sobotu bolo zrejmé, že napríklad postsovietske štáty, až na Azerbajdžan a Bielorusko, stoja viac pri Ukrajine. Organizátor akcie, Európska vysielacia únia, ale zastáva názor, že pieseň neobsahuje politický prejav, ale politické fakty.

"Nie je to ukrajinská speváčka Jamala a jej pieseň 1944, kto vyhral Eurovíziu 2016. Je to politika, ktorá porazila umenie", povedal ruským tlačovým agentúram podpredseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Franc Klincevič. Zároveň vyzval na bojkot budúceho ročníka Eurovízie, ktorý bude organizovať víťazná krajina, teda Ukrajina.

Jamala ešte pred vystúpením povedala, že keď vyhrá, bude to znamenať, že Európania sú pripravení počúvať o bolesti iných ľudí. Na námietky, že súťaž Eurovízia zakazuje vystúpenie politizovať, povedala, že jej pieseň o politike nie je. Porota s ňou súhlasila. "Ďakujem, Európa - a vitaj na Ukrajine," vykríkla Jamala po prevzatí ceny Eurovízie.

Pre predsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Konštantína Kosačova "prevážila geopolitika". Podľa neho by víťazstvo v Eurovízii mohlo "dať krídla" ukrajinskému vedeniu, a tým ohroziť náročný mierový proces na východnej Ukrajine. "Z tohto dôvodu Ukrajina stratila," napísal Kosačov na svojej facebookovej stránke. Dodal, že "to, čo Ukrajina životne potrebuje, je mier. Vyhrala však vojna."

Ruský denník Komsomoľskaja pravda vybral na svojich internetových stránkach článok s palcovým titulkom: Víťazstvo Ukrajiny, porážka Ruska. V mezititulku potom uvádza: Ako európska porota ukradla víťazstvo Lazarevovi. V texte potom autor žiada, aby vzhľadom na politický obsah piesne boli výsledky súťaže anulované.

"Je to stopercentne politická súťaž. To nie je fér, ale taká je súčasnosť," povzdychla si podľa agentúry AP jedna diváčka, ktorá sa na súťaž pozerala v priamom televíznom prenose v jednej z moskovských reštaurácií. V Rusku je sledovanie Eurovízie veľmi populárne.

Tohtoročný ročník sa naživo vysielal v Európe, Číne, Kazachstane, Austrálii, na Novom Zélande a prvýkrát tiež v Spojených štátoch. Dáta o sledovanosti zatiaľ nie sú známe, ale predpokladá sa, že súťaž sledovalo viac ľudí ako vlani, kedy ich bolo zhruba 200 miliónov.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 05 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 07:20