StoryEditor

Košice nám ponúkli zázemie, hovorí šéf Art Film Festu o odchode a zmenách

11.05.2016, 11:30

Medzinárodný filmový festival s názvom Art Film Fest je najdlhšie organizovaným medzinárodným filmovým festivalom na Slovensku. Vyprofiloval sa na jednu z najvýznamnejších a divácky najnavštevovanejších kultúrno-spoločenských udalosti u nás. Tento rok však prežíva svoj nový začiatok, pre problémy v Trenčianskych Tepliciach sa totiž presúva do Košíc. O tohtoročnom podujatí, ktoré štartuje 17. júna, sme sa porozprávali s umeleckým riaditeľom Art Film Festivalu, Petrom Nágelom.

Prečo sa Art Film Fest sťahuje do Košíc?
Rozhodnutie definitívne padlo v minulom roku a dozrievalo asi dva – tri roky. Situácia nastala preto, že festival, čo je pozitívne, sa dostal do istých rozmerov, a prostredie, v ktorom sa konal 23 rokov, už akoby neumožňovalo ďalší vývoj. Art Film vznikol v roku 1993 a bolo to malé komorné podujatie pre priaznivcov filmov pre umenie a dispozičné priestory, ktoré tam boli, boli vtedy vyhovujúce. Paradoxne minulý rok, keď bol festival poslednýkrát v Trenčianskych Tepliciach, sme končili s tými istými priestormi, s ktorými sme pred rokmi začínali. Akurát s tým rozdielom, že prvý ročník navštívilo 200 alebo 300 návštevníkov a minulý rok bolo 22-tisíc len v kinách. Samozrejme, vždy sa to suplovalo a posledné roky sa premietalo v Trenčíne.

V Trenčianskych Tepliciach ale teraz vznikol nový festival, International Film Festival Trenčianske Teplice, ktorý štartuje 23. júna.
Áno.

Vznikli medzi vami trenice, keďže "stavajú" na vašich základoch?
Nechcem o tejto situácii hovoriť. Tieto fakty sú niekoľko dní známe aj nám a nechcem teraz používať silné slová. To, že nejaké pokračovanie a filmová kultúra by mala byť naďalej prítomná v Trenčianskych Tepliciach, je fajn. Tomu aj ja osobne držím palce, nech môžu vzniknúť aj v ďalších mestách. Nemyslím si však, že štvordňová záležitosť sa môže vydávať za medzinárodný filmový festival. Nakoniec si počkáme a ľudia, prípadne médiá, to zhodnotia.

Samotní organizátori však niekedy vo februári alebo v marci ohlasovali vznik nového festivalu - je to zaznamenané v médiách a dokonca ústami zakladateľa Art Filmu Petra Hledíka. A zrazu sa dozvedáme, že toto podujatie má už za sebou 23-ročnú históriu a tento rok to bude 24.-krát. Samozrejme, vo formuláciách sú veľmi opatrní a zámerne sa rôznymi slovnými hračkami ako keby vyhýbali priamemu zásahu. No pre mňa je čudné a smiešne, keď si klikneme na webe na Petra Hledíka, ktorý je aj teraz medzi štyrmi dôležitými persónami tohto subjektu, a dozvieme sa okrem iného aj to, že v roku 1993 založil najstarší filmový festival na Slovensku. Názov tam nie je. Prečo neuviedli, že založil Medzinárodný filmový festival Art Film alebo Trenčianske Teplice? Prísť s novým projektom, ale „vypožičať“ si cudziu históriu je nepatričné a my na to budeme reagovať.

Môžeme teda povedať, že ide o "trucpodnik"?
Oni sa vehementne vyhýbajú tomuto slovnému spojeniu, ale áno, dá sa to tak povedať.

Čo teda čaká ľudí na "presunutom" festivale v Košiciach?
Je to odvážne a možno aj riskantné rozhodnutie presunúť tradičnú značku po 23. rokoch o niekoľko sto kilometrov ďalej, ale som veľmi rád, že sme našli Košice, a že Košice majú také priestory, kde festival nájde nové zázemie a hlavne dôležité podmienky na ďalší rozvoj. Mesto Košice dnes okrem malebného, komorného, historického centra mesta ponúka novozrekonštruované priestory vďaka tomu, že Košice boli v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry, a to sú naozaj originálne platformy na premietanie, kde festival nájde svoje zázemie. Hlavné festivalové kino bude v Kunsthalle, budeme premietať v dvoch sálach Kulturparku, som veľmi rád, že Košičania budú môcť prísť aj do kina Slovan, v ktorom sa už niekoľko rokov nepremieta, po niekoľkých rokoch sa otvorí aj kino Úsmev a sme radi, že budeme premietať aj v košickom Amfiteátri, ktorý má silnú divácku tradíciu. Ten je dokonca nastavený na osem až desaťtisíc divákov.


artfilmfest.sk

Nebojíte sa, že vám ublíži vzdialenosť?
Vzdialenosť? Ako sa to vezme. Zahraniční hostia aj v minulosti vždy prišli do Viedne alebo do Bratislavy a autami sme ich previezli do festivalového centra. Teraz máme výhodu, že okrem Viedne máme bližšie letisko v Budapešti, do Košíc tiež lietajú letecké linky z viacerých destinácií a podarilo sa nám nadviazať spoluprácu s Českými aerolíniami. Máme tiež spoluprácu so slovenskými železnicami. Vytvoríme teda podmienky, aby tí, ktorí prejavia záujem a prídu aj z iných krajov Slovenska, sa k nám dostali a my ich radi privítame. Samotné zázemie je pre nás dôležité tiež. V Košiciach pôsobí osem vysokých škôl, vyše 60 stredných škôl a asi 35 kilometrov od Košíc je vzdialený Prešov s ďalšími vysokými a strednými školami. Prirodzená báza predovšetkým mladých ľudí je tam vynikajúca.

Akú návštevnosť teda očakávate?
Nechcem, aby to vyznelo neskromne, ale očakávame väčšiu návštevnosť ako v Trenčianskych Tepliciach, pretože tieto priestory, ktoré som spomínal, sú v kapacite od 200 do 600 premietacích miest v uzavretých celkoch okrem spomínaného amfiteátru. Pre vašu predstavu, najväčšie kino v Trenčianskych Tepliciach, kino Prameň, má kapacitu 149 miest. Malo by to byť teda oveľa väčšie číslo.

A aké hviezdy pohostíte tento rok?
Naschvál to tak nenazývame, ale každý festival potrebuje aj známe mená, ktoré priťahujú médiá a divákov a tým sa vytvára vďačná divácka symbióza. Zatiaľ sme ohlásili dve mená. Zlatú kameru si prevezme vynikajúci britský scenárista a režisér Stephen Daldry, ktorý bol už trikrát nominovaný na Oscara v kategórii najlepší film za filmy Billy Elliot, Hodiny a Predčítač. Je to režisér, ktorý si vyberá, aké filmy bude nakrúcať a s akými hollywoodskymi hviezdami. Je to pre nás veľký úspech, že príde do Košíc. Z opačného rangu oceníme herca, ktorý si vôbec nepotrpí na popularitu, ba naopak, ako keby sa pred ňou skrýval, ale dokázal nielen v našich, ale aj v európskych podmienkach preraziť, a tým je Karel Roden.

„Pukanec je kino, ale kino nie je len pukanec!“ S týmto nápadom vyhral fotograf a grafický dizajnér Dávid Doroš súťaž na nový vizuálny koncept a festivalovú znelku. Prečo ste si vybrali práve jeho?
Urobili sme pokus. Po novom roku sme zverejnili na našej webstránke verejnú súťaž, do ktorej sa mohol prihlásiť ktokoľvek a prišlo vyše 50 návrhov z celého Slovenska. Môžem povedať, že pukanec, ktorý vyhral, mal najväčšie prijatie. Mne sa páči jednoduchosť konceptu, výstižnosť a zároveň je to asi ten najklišéovitejší prvok z kina. Čo ho tvorí najmä v multiplexoch? Samozrejme, pukance. Práve Dávid dokázal z tohto triviálneho prvku urobiť skvelý, dynamický a presvedčivý umelecký artefakt.

Ľudia sa teda nemusia báť veľkých premien?
Nie je dôvod na najmenšie obavy. Všetko dobré, čo bolo doteraz spojené s Art Film Festom pokračuje. Program nemá najmenší dôvod na nejakú zmenu, ostávame pri dvoch súťažných kategóriách, a to hrané a krátke filmy, v rámci kinematografie bude zastúpený celý svet od Ázie, Ameriky, Európy plný nezávislých filmov, bude bohatá prezentácia slovenských filmov a som veľmi rád, že sa do programu dostali dve výrazné programové novinky. Prvou je be2can starter a druhou je sekcia Warriety Art Film Choice.

 

01 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 04 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:57