StoryEditor

Štartuje Eurovízia. 60-ročná prehliadka bizarných postavičiek a (tiež) hudby

10.05.2016, 00:00

Už zajtra to vypukne. Tohtoročná Eurovízia v švédskom Stockholme začne prvým semifinálovým kolom, druhé bude potom vo štvrtok a finále v sobotu. Súťaž, ktorá existuje od roku 1956, zažila nemálo bizarných udalostí. Píše Václav Hnátek pre idnes.cz.

Finálový prenos sa vôbec prvýkrát bude vysielať aj v Spojených štátoch, ktoré sú len pridruženým členom usporiadateľskej Európskej vysielacej únie a samotnej súťaže sa doteraz nezúčastnili a nepridajú sa ani tento rok. Inak sa toho za šesťdesiat rokov trvania súťaže príliš veľa nezmenilo. Eurosong, alebo postarom Eurovízia, je stále prehliadkou skôr bizarných postavičiek než oslnivej hudobnej kvality. Ostatne, koho z víťazov aspoň nedávnych ročníkov si pamätáme? Dozaista fúzatú rakúsku speváčku Conchitu Wurst a možno vďaka hororovým kostýmom ešte fínsku kapelu Lordi. A to sa ešte dá pochybovať o tom, že si ktokoľvek vybaví nápev ich súťažných piesní. Marija Serifovičová, Dima Bilan či Alexander Rybak? Mená víťazov, ktoré upadli do zabudnutia úplne.



Eurosong krúti už šesťdesiaty ročník a zjavne sa stále oplatí ho organizovať, hoci ani to nie je pravidlom. Regule žiadajú, aby sa každého ročníka ujala krajina, ktorej "borec" zvíťazil v tom predchádzajúcom. Celkovo päťkrát sa to nepodarilo - spravidla z prostého dôvodu, že zamýšľaná usporiadateľská krajina nemala na tento cirkus peniaze. Tak napríklad ročník 1974, v ktorom zvíťazila švédska kapela ABBA, jeden z mála skutočne výrazných účastníkov, sa pôvodne mal konať v Luxembursku. Švédi si ale pre svoje víťazstvo došli do britského Brightonu pod taktovkou usporiadajúcej televízie BBC.
Takisto kvôli vysokým nákladom odstúpila z organizovania Eurovízie víťazné Francúzsko v roku 1963. Ročník nakoniec dopadol opäť na bedrá Britov, hoci Spojené kráľovstvo o rok skôr skončilo až štvrté - druhé Monako a tretie Luxembursko si na hosťovanie súťaže tiež netrúfli.



Sedemkrát zvíťazilo Írsko. Kde je koniec ich Johnnymu Loganovi, ktorý vyhral v osemdesiatych rokoch hneď dvakrát? Na svoje šieste prvé miesto vlani dosiahlo Švédsko. Ale opäť - aká je pesnička Heroes, s ktorou uspel Måns Zelmerlöw? Nikto nevie. Drobný úspech zaznamenal Udo Jürgens v roku 1966, väčší Céline Dion v roku 1988, hoci tá už svoju kariéru mala naštartovanú predtým.

Eurovízia dokázala hrdinsky nedržať prst na tepe doby. S Karlom Gottom súťažiacim za Rakúsko sa v roku 1968 stretol Cliff Richard. Ťažil z domáceho prostredia londýnskej Royal Albert Hall aj opakovaného úspechu u britského publika, napriek tomu skončil druhý. Takže nakoniec najväčšiu dieru do Eurovízie urobila ABBA a jej Waterloo, ktoré sa do televíznej maškarády vlastne nehodilo. A aby bizarností nebolo dosť, Björn Ulvaeus po rokoch priznal, že tie svoje kostýmy si obliekali kvôli švédskym zákonom - keď preukázali, že pódiové šaty nenosia ako bežné oblečenie, mohli si ich odpísať z daní.

01 - Modified: 2024-01-13 12:18:00 - Feat.: - Title: Časť fínskych hudobníkov nechce, aby Izrael kvôli vojne súťažil v Eurovízii 02 - Modified: 2024-01-11 13:57:58 - Feat.: - Title: Fínski umelci požadujú vylúčenie Izraela z tohtoročnej Eurovízie 03 - Modified: 2023-11-20 12:43:37 - Feat.: - Title: Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú víťazku Eurovízie 04 - Modified: 2023-07-07 20:39:30 - Feat.: - Title: Budúcoročnú Eurovíziu bude hostiť švédske mesto Malmö 05 - Modified: 2023-05-15 13:02:17 - Feat.: - Title: Na Eurovízii spievali o oceľových srdciach a vôli. Rusi im za odplatu zbombardovali rodné mesto
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:39