StoryEditor

Izraelský emigrant, ktorý sa stal Démonom

12.02.2004, 23:00

Pred tridsiatimi rokmi neexistoval pojem KISS. Len ctižiadostivý Gene Simmons, rockový hudobník z New Yorku. Desať rokov predtým dokonca neexistoval ani Gene Simmons, iba Gene Klein, židovský chlapec, ktorý býval so svojou matkou v Queense. A desať rokov predtým neexistoval ani Gene Klein, len Chaim Witz, chudobný chlapec, ktorý vyrastal v Haife v Izraeli. Líder svetoznámej a kultovej rockovej skupiny KISS, ktorej plagáty svojho času zdobili detské izby nejedného tínedžera na celom svete, skupiny, ktorá dokázala predať desiatky miliónov albumov, ale zároveň sa stala jedným z najúspešnejších marketingových ťahákov druhej polovice 20. storočia, sa rozhodol, že napíše pamäte. V tom by ešte nebolo nič zarážajúce (pamäte dnes píše takmer každý), ani v tom, ako promptne sa objavili v českom preklade z nakladateľstva BB art s jednoduchým názvom KISS. Príjemne zarážajúci je vtipný a otvorený štýl, s akým je táto kniha napísaná.
Izraelský rodák, ktorého po celom svete preslávilo chrlenie ohňa a krvi a dokonalá javisková šou, sa v roku 1958 presťahoval s matkou k príbuzným do New Yorku. Tu najprv študoval v chasidskej ješive v Brooklyne (čo popri koncentrákových skúsenostiach jeho matky akosi narúša obraz skupiny propagujúcej nacizmus, ako sa nás o tom pokúšala presvedčiť komunistická tlač), potom prestúpil na strednú školu Josepha Pulitzera v Queense. Vysokoškolské štúdiá absolvoval v odbore teológia na severe štátu New York v Sullivan County Community College (aj to trochu spochybňuje teóriu istého nemenovaného slovenského katolíckeho kazateľa, ktorý svoje ovečky zasvätene upozorňoval, že KISS sú v skutočnosti Rytieri v službách satana -- Knights In Satans Service).
V roku 1972 založil spolu s gitaristom a spevákom Paulom Stanleym skupinu Wicked Lester, na základe ktorej onedlho vznikla najväčšia stálica rockovej scény sedemdesiatych, osemdesiatych a deväťdesiatych rokov 20. storočia, a či sa to už niekomu páči alebo nie, po Beatles druhá najúspešnejšia skupina na svete. Dravosť, pracovitosť, spôsob výchovy, presná vízia, opisy vzťahov so Cher a Dianou Rossovou, anatomicky presný a tvrdý (hlavne vo vzťahu k bubeníkovi Acemu Frehleymu a bubeníkovi Petterovi Crissovi) opis tvorby a vzťahov vo vrcholných sférach šoubiznisu robia z tejto knihy nezabudnuteľný čitateľský zážitok. Pre niekoho určite balansuje na pomedzí bulváru, ale KISS-mánia je už jednoducho o tom.
Simmons (nech už s ním jeho pamäte napísal ktokoľvek) opäť dokazuje, že svoj osud drží pevne v rukách a iba napĺňa slová, ktoré mu prízvukovala jeho matka: "Ak budeš chcieť, dokážeš všetko, čo si vysnívaš." Táto veta nie je iba zhutnením typizovaného amerického sna o úspechu, ale je aj zároveň typizovanou psychologickou radou pre rodičov. Sigmund Freud dokonca tvrdil, že "ak sa syn stane pre matku skutočným hrdinom, a tá mu to dokáže nielen verbálne, stáva sa úspešným aj v dospelosti". Autor knihy netvrdí, že jeho skupina bola poskladaná z virtuóznych muzikantov a ani to, že by v rámci imidžu kapely prišli s niečím novým a prevratným. Boli však ochotní ísť vytrvalo za svojím cieľom a žili v krajine, ktorá je otvorená poctivej snahe a presvedčivej vízii.
História KISS je predovšetkým históriou ctižiadosti a rozprávaním o úsilí a šťastí jedného prisťahovaleckého chlapca, ktorého neskutočné sny sa podarilo uskutočniť. Zároveň je to aj história marketingovo najúspešnejšej (aj keď možno nie najlepšej) rockovej skupiny, a to logicky znamená, že do nej patrí množstvo sexu, drog a hudby. (Simmons sa otvorene priznáva k mnohým veciam, ale zároveň tvrdí, že akékoľvek drogy boli preňho vždy tabu.)
Ostáva len súhlasiť s recenzentom kritického a rešpektovaného týždenníka TIME, ktorý o knihe napísal: "Máloktorý rockový hudobník dokázal vo svojich spomienkach to, čo Gene Simmons -- jeho kniha sa nielen dobre číta, ale je navyše doslova nabitá faktami."

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:07