Ľudia smútia nad smrťou amerického speváka Princa (21.4.2016).Reuters
StoryEditor

Prince nespáchal samovraždu, skonštatovalo vyšetrovanie

23.04.2016, 10:36
Autor:
TASRTASR
Na tele zosnulého amerického speváka Princea bola v piatok vykonaná pitva, pri ktorej sa nenašli žiadne známky poranenia.

Podľa miestneho amerického šerifa Jima Olsona "niet dôvodu domnievať sa", že išlo o samovraždu. Hudobníka Princea našli mŕtveho vo štvrtok ráno miestneho času vo výťahu v jeho sídle Paisley Park pri Minneapolise. Skonal vo veku 57 rokov. Kompletné výsledky vyšetrovania je však možné očakávať až o niekoľko týždňov. 

Šerif na tlačovej konferencii nepotvrdil, či Prince bral v čase svojej smrti lieky, ani to, či vyšetrovatelia odniesli z jeho sídla nejaké predmety, informovala dnes stanica BBC. Šerif, ktorého zástupcovia prišli po núdzovom telefonáte do komplexu speváka Princea pri meste Minneapolis v štáte Minnesota, informoval, že jeho zástupcovia mali pri sebe liek Narcan, ktorý možno podať človeku trpiacemu predávkovaním drogami či medikamentmi, ale počas zásahu v sídle ho nepoužili, napísala to dnes tlačová agentúra AP.  Preventívne nosia so sebou liek Narcan posledné dva roky. Zákonodarcovia štátu Minnesota totiž poskytli policajným zborom právo nosiť tento liek, keďže príslušníci polície sú často prvými osobami zasahujúcimi na mieste činu či udalosti

Úrady dodali, že posádky záchranných služieb našli Princea po príchode do jeho komplexu bez známok života. Nereagoval na kardiopulmonálnu resuscitáciu, a tak ho čoskoro po príchode vyhlásili za mŕtveho. Šerif Olson ďalej povedal, že Princea videli naposledy živého večer pred tým, ako ho posádky záchranných služieb našli. Olson spresnil, že známa osoba doviezla autom speváka pred jeho sídlo v stredu okolo 20.00 h miestneho času. Princea našli na druhý deň dopoludnia bez známok života vo výťahu na prízemí jeho domu, keď sa členovia jeho personálu nemohli s 57-ročným muzikantom skontaktovať.

Olson dodal, že Prince bol "veľmi uzavretý človek" a nepokladá za neobvyklé, že spevák bol v rozsiahlom sídle sám. Šerif odmietol povedať, kto ako prvý zatelefonoval na záchrannú linku 911, a  vysvetlil, že táto informácia je dôverná. 
Šerif však prisľúbil úplné a dôkladné vyšetrenie smrti. Vyhlásil: "Toto je významná medzinárodná a národná udalosť a môžem vám povedať, že nenecháme kameň na kameni. Uisťujem vás, že verejnosť sa dozvie, čo sa stalo." Úrady štátu Minnesota odmietli diskutovať o tom, či sa v Princeovom dome po jeho smrti našli nejaké lieky na predpis.

Princea krátkodobo hospitalizovali v nemocnici v štáte Illiois šesť dní predtým, keď mu počas letu jeho súkromným lietadlom z koncertu v Georgii prišlo zle. Podľa webového portálu TMZ.com boli príčinou umelcovho úmrtia pretrvávajúce "príznaky podobné chrípke". Podľa jeho vlastných slov v detstve trpel epilepsiou.

Princeova bývalá bubeníčka a chránenkyňa Sheila E. povedala v piatok pre agentúru AP, že speváka trápili tie isté fyzické ťažkosti, ako mnoho iných hudobníkov. Sheila E. uviedla, že Prince mal problémy s bedrom a kolenom, čo spôsobili roky skákania po schodoch a reproduktoroch na koncertných pódiách - v obuvi s vysokými podpätkami. Sheila E. dodala, že to robil, lebo to miloval. Podľa jej slov sa však inak Prince "o seba naozaj staral", vrátane zdravého stravovania. Sheila E. spomenula, že sa snažila napodobniť to, čo pre udržanie dobrej kondície robil on.


Prince, občianskym menom Prince Rogers Nelson, sa narodil v roku 1958 a bol veľmi aktívnym hudobným skladateľom a hráčom už od mladého veku; svoju prvú pieseň údajne zložil ako sedemročný. Bol takisto producentom a multiinštrumentalistom. Vydal takmer 40 štúdiových albumov, z ktorých sa predalo vyše 100 miliónov kusov.

Jeho inovatívna tvorba v sebe snúbila prvky rocku, funku, popu, R&B, jazzu i rapu. Bol sedemnásobným držiteľom ceny Grammy, na konte mal i štyri ceny MTV Video Music Awards, Zlatý glóbus a Oscara. Počas celej svojej kariéry si uchovával reputáciu tajomnej a excentrickej postavy.

01 - Modified: 2023-05-18 16:31:59 - Feat.: - Title: Kauza Prince: Súd v USA rozhodol, že Warhol porušil autorské práva fotografky 02 - Modified: 2018-04-25 17:24:40 - Feat.: - Title: Spevák Prince mohol žiť, ak by lekári lepšie poznali jeho diagnózu a lieky, tvrdia príbuzní 03 - Modified: 2016-06-02 20:03:58 - Feat.: - Title: Spevák Prince sa predávkoval fentanylom, silným liekom proti bolesti 04 - Modified: 2016-05-23 16:06:33 - Feat.: - Title: Odovzdali prestížne hudobné ceny, zažiaril raper The Weeknd i Adele 05 - Modified: 2016-04-29 07:49:19 - Feat.: - Title: Spevák Prince zomrel na AIDS. Liečbu odmietol, píše americký bulvár
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:01