Fanúšikovia pri spomienkovej akcii na PrinceaReuters
StoryEditor

Tragický úvod roka pre hudbu. S Princeom odišlo už veľa hudobných hviezd

22.04.2016, 20:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Je ešte len apríl a už sa dá povedať, že rok 2016 je pre hudbu tragický. Tento rok utíchli hlasy britského speváka Davida Bowieho, amerického speváka, gitaristu a zakladajúceho člena skupiny Eagles Glenna Freya, amerického countryového speváka Merlea Haggarda a vo štvrtok sa k zosnulým legendám pridal americký spevák Prince. A    Lemmy Kilmister z Motörhead zomrel pár dní pred koncom minulého roka a americká speváčka Natalie Cole  dokonca len niekoľko hodín pred jeho záverom, zhŕňa agentúra AP.

Okolnosti Princeovej smrti zatiaľ nie sú presne známe, príčiny úmrtia ostatných však boli úplne všedné, nesúvisiace s excesmi života hudobných hviezd - rakovina, črevné ochorenie, zápal pľúc. Bowie a Frey sa o svojom vážnom zdravotnom stave pred verejnosťou nezmienili, takže o ňom vedelo len ich najbližšie okolie. Haggard mal 79 rokov a jeho stav sa postupne zhoršoval už od roku 1974, ale ostatní boli v čase smrti pomerne mladí - Bowie zomrel vo veku 69 rokov, Frey bol o dva roky mladší a Prince ešte o ďalších desať. Posledne spomínaný vo svojom rýchlom životnom tempe v poslednej dobe očividne nijako nepovaľoval.



Všetky tieto úmrtia svet zasiahli ako rana päsťou do žalúdka, konštatuje AP. Kariéry tento rok zosnulých legiend boli síce dosť dlhé na to, aby po nich zostal pôsobivý odkaz, ale nie dosť dlhé na to, aby stihli vytvoriť ďalšie zásadné diela.

Bowie, Frey aj Haggard až do konca života pracovali. Bowieho posledný album Blackstar vyšiel dva dni pred jeho smrťou, rocková kapela Eagles, ktorá sa rozišla v roku 1980, znovu fungovala a ani Haggard nepomýšľal na dôchodok, aj keď vystupoval už menej.



A
Princea nemohlo zastaviť už vôbec nič. Na koncertoch bol neunaviteľný, v posledných 18 mesiacoch vydal štyri albumy a nedávno oznámil, že pracuje na svojom životopise. Okrem toho bol práve uprostred turné nazvaného Piano and a Microphone, ktoré bolo práve také, ako naznačuje názov. Išlo o vzácnu príležitosť vidieť umelca, ako svoje piesne obnažuje až na samú ich podstatu. Pri niektorých príležitostiach Prince zasadol ku klavíru a zaspieval Bowieho pieseň Heroes k pocte tomuto spevákovi.



Smrť hudobných legiend v ľuďoch rezonuje preto, že ich práca zasiahla ich srdce. Neboli to len celebrity. Boli to priatelia, ktorí nás utešovali, keď sme mali zlomené srdce, ktorí nám dodávali odvahu a ktorí presne chápali, čo si myslíme, uzatvára AP.

01 - Modified: 2024-01-09 13:27:37 - Feat.: - Title: Paríž pomenoval jednu zo svojich ulíc po spevákovi Davidovi Bowiem 02 - Modified: 2024-01-06 07:59:52 - Feat.: - Title: Ulica v Paríži ponesie meno hudobnej ikony Davida Bowieho 03 - Modified: 2023-05-18 16:31:59 - Feat.: - Title: Kauza Prince: Súd v USA rozhodol, že Warhol porušil autorské práva fotografky 04 - Modified: 2023-02-22 22:32:26 - Feat.: - Title: Rozsiahly archív diela Davida Bowieho sprístupnia vo Veľkej Británii v roku 2025 05 - Modified: 2018-07-23 11:23:27 - Feat.: - Title: V Británii sa našla prvá Bowieho demonahrávka, pôjde do aukcie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:47