Americký spevák PrinceReuters
StoryEditor

Zomrel legendárny americký spevák Prince

21.04.2016, 18:55
Autor:
ČTKČTKtasrtasr
Spevák zomrel v nahrávacom štúdiu v Minnesote. Prince predal počas svojej kariéry viac ako 100 miliónov nahrávok.

Známy spevák Prince v 57 rokoch zomrel. Informáciu, ktorú potvrdilo viacero zdrojov, priniesol portál tzm.com a neskôr potvrdil aj birtský portál BBC.com. Spevák, ktorý predal počas svojej kariéry viac ako 100 miliónov nahrávok, privolaná záchranka podľa agentúry AP našla speváka vo výťahu v jeho dome v meste Chanhassen, juhozápadne od Minneapolisu. Lekárom zasahujúcim sa mieste sa nepodarilo obnoviť činnosť srdca a dýchanie.

Prince skončil v nemocnici už minulý týždeň. Jeho náhla hospitalizácia vyvolala v amerických médiách špekulácie o tom, že zomrel. Speváka však podľa jeho slov trápila len chrípka. "S modlitbami ešte pár dní počkajte," odkázal vtedy z Minneapolise fanúšikom.

Úrady amerického mesta Ramsey v štáte Minnesota informovali, že pitva sa uskutoční v piatok. Pred Paisley Parkom sa bezprostredne po prvých správach o spevákovom úmrtí zhromaždila menšia skupina fanúšikov.



Muž, ktorý prepísal pravidlá

Prince, vlastným menom Prince Rogers Nelson, bol spevákom, skladateľom, multiinštrumentalistom a hudobným producentom. Uznanie si získal ako jeden z najinovatívnejších hudobníkov svojej generácie. Vo svojej tvorbe sa inšpiroval rozličnými vplyvmi - od Jamesa Browna cez The Beatles až po Jimiho Hendrixa.

Medzi jeho najväčšie hity patria Purple Rain, Little Red Corvette, When Doves Cry, Diamonds and Pearls, 1999, Kiss, Raspberry Beret, I Wanna Be Your Lover, Cream, Black Sweat, The Most Beautiful Girl in the World či Musicology. V jeho piesňach sa snúbia prvky funku, R&B, rocku, popu a new wave. Účinkoval aj v niekoľkých filmoch, napríklad Purple Rain (1984), Under the Cherry Moon (1986) či Graffiti Bridge (1990).

Rodák z Minneapolisu prerazil koncom 70. rokov a svoju popularitu sa mu podarilo zachovať aj v nasledujúcich desaťročiach. Na konte má takmer 40 štúdiových albumov, mnohé skladby skomponoval aj pre iných interpretov - známy je napríklad hit Manic Monday v podaní skupiny The Bangles, pieseň When You Were Mine, ktorú spieva Cyndi Lauperová, či skladba Nothing Compares 2 U, ktorú prevzala do svojho repertoáru Sinead O'Connorová.

Princea v roku 2004 uviedli do Rockandrollovej siene slávy ako hudobného a spoločenského priekopníka. "Prepísal pravidlá; vytvoril syntézu čierneho funku a bieleho rocku, ktorá slúžila ako šablóna pre hudbu 80. rokov. Napísal tanečnú hudbu, ktorá rockuje, a rockovú hudbu s energickým funkovým základom. Od samého začiatku bol Prince so svojou hudbou androgýnny, vynaliezavý, provokatívny a príťažlivý," odznelo pri jeho uvádzaní do siene.

Oscarový Batman
V polovici 80. rokov sa stiahol do ústrania, venoval sa práci producenta. Jeho nasledujúce albumu mala striedavý úspech. Druhým míľnikom Princovej kariéry bol soundtrack k Burtonovho filmu Batman z roku 1989, ktorý ho opäť dostal na vrchol rebríčkov.

Prince úzkostlivo bránil svoju umeleckú nezávislosť a často sa sporil s hudobnými vydavateľstvami o kontrolu nad svojou tvorbou a dokonca nad svojím menom. V 90. rokoch vystupoval aj pod pseudonymom Symbol či TAFKAP (The Artist Formerly Known as Prince; Umelec predtým známy ako Prince).


Prince koncertoval a nahrával až takmer do svojej smrti, pričom za uplynulých 18 mesiacov vydal štyri albumy. Prince vlani absolvoval posledné veľké turné. Od konca januára vystupoval na komorné šnúre len s pianom, sériu koncertov kvôli zdravotným ťažkostiam predčasne prerušil. V marci počas vystúpenia v New Yorku oznámil publiku, že pripravuje svoje pamäte. Kniha má mať názov The Beautiful Ones a očakáva sa, že bude vydaná na jeseň budúceho roka. Posledné vystúpenie odohral spevák len minulý týždeň, 14. apríla v Atlante.

01 - Modified: 2024-04-16 12:50:21 - Feat.: - Title: Spevák Peter Nagy ukázal novú priateľku. Po dlhom čase už nie je sám! 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 04 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 05 - Modified: 2024-04-06 17:51:27 - Feat.: - Title: Pred tridsiatimi rokmi zomrel Kurt Cobain. Pochmúrny Klub 27 sa každý rok rozrastie o ďalších členov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 10:52