StoryEditor

Jediný Oscar pre slovenský film. Obchod na korze ho získal pred 50 rokmi

18.04.2016, 10:25
Autor:
tasrtasr

Presne pred päťdesiatimi rokmi získal na slávnostnej ceremónii odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied Oscara slovenský film Obchod na korze (1965).

Tragikomický príbeh o nemožnosti kompromisu so zlom, o slabosti, strachu, nevedomosti a hlúposti ako živnej pôde pre hlásateľov násilia vznikol podľa rovnomennej novely spisovateľa Ladislava Grosmana. Filmovú podobu mu dali režiséri Ján Kadár a Elmar Klos, v hlavných úlohách zažiarili Jozef Kroner a Ida Kamińska. Drámu z obdobia vojnovej Slovenskej republiky a arizácie židovského majetku ocenili Cenou Akadémie za najlepší cudzojazyčný film v roku 1966.



Obchod na korze (anglicky The Shop on Main Street) bol prvým a dodnes ostáva jediným slovenským filmom oceneným najprestížnejšou filmovou cenou. Scenár k snímke napísal podľa svojej novely prozaik a scenárista Ladislav Grosman. Témou diela je Slovensko a holokaust na pozadí druhej svetovej vojny, základným motívom dilema hlavného hrdinu, jednoduchého človeka stolára Tóna Brtka, či dokáže odporovať zlu stelesnenému protižidovskými zákonmi a ich fašistickými vykonávateľmi. Brtkov švagor je vysokopostavený veliteľ Hlinkovej gardy, a tak ho nielen že ochráni od odvedenia na front, ale mu aj vybaví arizačný dekrét na malý obchod v meste, ktorý pod nátlakom svojej ženy prijme. Arizátor Brtko v podaní legendárneho Jozefa Kronera prichádza do skrachovanej galantérie a spočiatku sa z nej snaží vytvoriť prosperujúci obchod. Postupom času si Tóno nachádza cestu k pôvodnej majiteľke galantérie, zanedbanej židovskej babičke Rozálii Lautmannovej (Ida Kamińska), ktorá sa o neho stará ako o vlastného syna a on jej zo všetkých síl pomáha. Situácia sa dramaticky mení, keď do mesta prichádza predvolanie vyzývajúce obyvateľov židovského pôvodu k dostaveniu sa na transport.


 
Po roku 1968 sa Obchod na korze dostal na 20 rokov "do trezoru", pretože jeden z jeho režisérov Ján Kadár po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do bývalého Československa emigroval do Spojených štátov amerických. Uvedenie filmu do kín okrem mnohých Slovákov údajne tvrdo kritizoval aj neskorší normalizátor, generálny tajomník strany a potom aj československý prezident Gustáv Husák, ktorý bol taktiež pôvodom Slovák.

Zaslúženej slávy sa dráma dočkala až po roku 1989. V marci 2006 si na nakrúcanie zaspomínal herec František Zvarík: "Od začiatku sme cítili, že tento film bude niečím výnimočný, jednoducho, že bude dobrý. Ale na žiadne ceny sme ani len nepomysleli," povedal vtedy pre TASR. Slávnostnej ceremónie 38. odovzdávania Oscarov sa zúčastnili iba režiséri snímky, herci sa o udelení ceny dozvedeli v deň zisku zlatej sošky. Obchod na korze má na konte i jednu nepremenenú nomináciu na Cenu Akadémie, a to pre herečku Idu Kamińskú, ktorá bola za svoj výkon nominovaná na Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, avšak nezvyčajne o rok neskôr (1967).

Mesto Sabinov, v ktorom sa príbeh odohrával aj natáčal, v júni 2006 slávnostne otvorilo expozíciu kultúrneho centra s exponátmi z nakrúcania filmu, z ktorých mnohé darovali občania mesta. Je medzi nimi aj kópia sošky Oscara od manželky scenáristu. Pôvodný obchod bol zrekonštruovaný a nakrúcanie pripomína i pamätná tabuľa.

Dráma Obchod na korze bola zaradená do rebríčka "1001 filmov, ktoré by ste mali vidieť pred smrťou", zostavenom filmovým kritikom a producentom Stevenom Schneiderom.

01 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 02 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 03 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 04 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 09:00