Warner Bros.
StoryEditor

Novinka Batman vs. Superman. Zarába, ale nadšenie fanúšikov prudko klesá

29.03.2016, 11:35

Filmový komiks potvrdil svoju úlohu veľkonočného hitu, hoci prvotné nadšenie fanúšikov opadá. V Štátoch utŕžil za prvý víkend 166 miliónov dolárov, v ostatných teritóriách pridal 254 miliónov a podľa posledných odhadov si celkom za svoj celosvetový štart pripíše 484 miliónov dolárov. Aktuálne je to 420 miliónov.

Ide o rekordné zahájenie medzi komiksovými superhrdinami a štvrté najvýnosnejšie otvorenie všetkých čias po bronzovom poslednom diele Harryho Pottera, striebornom Jurskom svete a doteraz víťaznej snímke Star Wars: Sila sa prebúdza, ktorá za prvý víkend utŕžila celosvetovo 529 miliónov dolárov.

Filmové komiksy konkurenčnej značky Marvel, konkrétne oba diely Avengers, štartovali pod štyrmi stovkami miliónmi dolárov. Z dielne DC Comics, odkiaľ vzišiel film Batman vs. Superman, malo doteraz najsilnejší vstup do kín pokračovanie Temného rytiera, a to bezmála štvrť miliardy dolárov.

Aká je novinka?
Avšak kritiky novej snímky sú viac ako vlažné, v súčasnosti sa priemerná známka recenzentov pohybuje okolo 44 percent, a tiež prvotné nadšenie fanúšikov žánru opadá. Pôvodne sa ich internetové hodnotenie šplhalo nad deväťdesiat percent, aktuálne sa prepadlo k sedemdesiatke.

V úvode filmového komiksu Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti žiada režisér Zack Snyder o mlčanlivosť: "Nič ostatným nerozprávajte, nech ich nepripravíte o prekvapenie." Ale aké prekvapenie má na mysli, keď film opakuje svojich predchodcov?




Zvlášť Bruce Wayne alias budúci Batman to berie znova od podlahy, teda od detstva, vraždy rodičov, zážitku s netopiermi; ponuro, spomalene, zaľúbene do najmenšieho detailu, počnúc padajúcim lístím a končiac rovnako pozvoľna padajúcou nábojnicou. V dospelosti nosi Batman umnú pätku zachmúreného Bena Afflecka, prihliada skaze veľkomesta, ktorá až príliš očividne odkazuje k osudu Dvojičiek z 11. septembra 2001, zachraňuje zranených aj siroty a budí sa z nočných môr, hodnotí Mirka Spáčilová.

Podobne sa opakuje Superman čiže Henry Cavill: tiež znovu dôjde na kryptonit, úlomok z jeho rodnej planéty, tiež predstaví svoju pozemskú identitu zamilovaného novinára Clarka a tiež zasahuje proti súčasnému zlu v názornej podobe opálených teroristov, ktorých vyprovokuje CIA.  V podstate sa teda rozprávka pre dospelých mení na politický thriller s aktuálnymi odkazmi a plagátovou závažnosťou od pomníka padlým po senátorské komisie. Na ňom sa návesia obvyklé komiksové rekvizity, dunivá hudba a nové triky - veľké, väčšie, najväčšie, ale nie prelomové.

Herecky sa presadí len Jesse Eisenberg ako zlosyn a dôstojný Jeremy Irons v úlohe Batmanovho sluhu. Snyder je síce efektnejší režisér než Joss Whedon, tvorca konkurenčných Avengers, ale sklon k manierizmu už preháňa chorobne; vynásobené dvoma (hrdinami) je nemožné prežiť. Navyše nepozná iný kľúč ako ostatné, vystihnutý slovami "ešte temnejší". Ak sa bude táto metóda ďalej stupňovať, nabudúce už nebude na čiernom plátne možné rozoznať vôbec nič - čo by napríklad v prípade Amy Adams vo vani bola celkom škoda.

01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-04-02 10:00:00 - Feat.: - Title: Marvel predstavil novú multiplayerovú strieľačku. Zadarmo si budeš môcť zahrať za Avengerov či Strážcov galaxie 05 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:52