StoryEditor

100 kníh, ktoré by ste si mali prečítať podľa odborníkov a HN

02.05.2016, 00:00
Autor:
grigrilucluc

 ...knihy, ktoré by ste mali prečítať do konca života. Podobných rebríčkov už vzniklo niekoľko, my sme sa však teraz rozhodli opýtať ľudí z brandže, odborníkov, ktorí s knihami pracujú a tiež kolegov v redakcii, ktorí patria medzi veľkých milovníkov kníh. Každý z nich nám povedal, čo ho s danou knihou spája. Dali sme dokopy 17 ľudí a stovku kníh. Fascinujúce bolo, že napriek veľkému množstvu sa ich opakovalo minimum. V tom je krása a sila literatúry, ako povedal prvý oslovený Albert Marenčin. Začítajte sa teda do našich tipov, stojí to za to.


TIPY OD: Albert Marenčin, šéf vydavateľstva Marenčin P.T.

Možno v inom počasí by som zostavil iný výber. V tom je krása a sila literatúry... Teraz vyberám tieto. Láska, romantika, dobrodružstvo, nostalgia či clivota – to sú emócie, ktoré som objavoval, nachádzal a dodnes hľadám v literatúre - Ferenc Molnár: Chlapci z Pavlovskej ulice - moja prvá kniha, ktorú som čítal, Dobšinského Slovenské rozprávky, Kukučínove Mladé letá.

Joseph Roth: Pochod Radeckého, Stefan Zweig: Svet včerajška, Alfred Kubín: Země snivců – knihy, ktoré tak trochu vystihujú môj iracionálny vzťah a nostalgiu za monarchiou a prvou republikou, stelesňujú čosi krásne, tajomné, navždy stratené...

Turgenev: Jarné vody, Dostojevskij: Hráč, Karel Čapek: Loupěžník, Bulgakov: Majster a Margaréta, Alfonz Bednár: Sklený vrch – to je láska stratená, nenaplnená, vášnivá, zničujúca...

archív vydavateľstiev, koláž HN

TIPY OD: Ján Gregor, vydavateľstvo Premedia

Maxim Gorkij - Detstvo - Vo svete - Moje univerzity
Niekedy záleží aj na okolnostiach, v akých knihu čítate - stredná škola, hroziace prepadnutie z fyziky a zrazu tuším 600-stranová životopisná trilógia z predrevolučného Ruska, ktorá vyzerá neodolateľne. U Gorkého pochopíte, čo všetko bolo zlé na cárskom Rusku. A po zvyšok života sa môžete čudovať, prečo taký vnímavý autor zrazu po revolúcii už mnohé veci nevidel.  

Ivan Landsman - Pestré vrstvy
Kniha, ktorá sa objavila odnikiaľ - bývalý baník napísal spomienky na svoje roky v Ostrave jazykom, ktorému na mnohých miestach nerozumiete, ale je v ňom zachytená celá atmosféra, humor aj tragédie, zvláštna chlapácka drsnosť a názory muža, ktorý skončil v emigrácii kdesi v Holandsku, kde napísal jeden z najlepších českých románov posledných desaťročí.

Franz Werfel - Bledomodré ženské písmo
Asi takto by písal Kundera, keby sa narodil o pár desaťročí skôr. Ale poradie bolo obrátené a od Werfela mohol akurát tak odpisovať. Útla kniha napísaná jazykom, ktorému bez problémov rozumieme, ale už sa tak nedokážeme vyjadrovať. O tom, že stará láska vás doženie aj po dlhých rokoch. A o zbabelých mužoch a odvážnych ženách.

Stefan Zweig - Svet včerajška
Asi to najlepšie, čo Zweig napísal sú jeho memoáre, po ktorých dokončení spáchal aj s manželkou samovraždu. Zachytáva vývoj v Európe od konca 19. storočia až po nástup Hitlera k moci. Je tam všetko, od politiky a veľkej histórie až po krásne kapitoly o dobových premenách sexuality a iných spoločenských zmenách.

Alá al-Aswání - Jakubianov dom
Moslimskému svetu na Slovensku zúfalo nerozumieme, a pritom tu vyšli romány ako tento, kde nájdete nezvyčajne plastický portrét káhirskej spoločnosti. Kniha sa odohráva v nájomnom dome, ktorý už má za sebou všeličo. Krížia sa tu vzťahy mužov a žien, rôznych sociálnych aj náboženských skupín s mnohými, pre Európana prekvapujúcimi podrobnosťami.

 

TIPY OD: Ján Púček, vydavateľstvo F. R. & G 

Iboja Wandall-Holm - Zbohom, storočie
Možno je zvláštne prispievať do rebríčka sto najlepších kníh pomerne neznámym menom, a robím tak práve pre to, že je neznáme a nemalo by byť. Iboja Wandall-Holm je dánska spisovateľka, ktorá vyrástla v Liptovskom Svätom Mikuláši. Jej kniha Zbohom, storočie (pod týmto názvom u nás vyšla v roku 2003 a dnes jej už niet, preto by mala čím skôr vyjsť znova, hoci v tom prípade by jej skôr pristalo skutočné meno Moruša) je autobiografickým rozprávaním doslova „hollywoodskych“ rozmerov o úteku troch mladých židovských dievčat z Mikuláša do Maďarska, o krátkych závanoch slobody medzi zúfalstvom pracovných a zberných táborov, o Osvienčime, ktorý nemožno vysvetliť, o šťastí, ktoré jej umožnilo prežiť, o návrate, o počítaní stratených a viac nenájdených... Táto kniha je o tom, s čím sme sa (očividne) ešte stále nevyrovnali, a tak nie je len „o tom“, ale je aj o nás...

Winfried Georg Sebald - Austerlitz
Fascinujú ma knihy s pamäťou. Sebaldov Austerlitz je len jednou z mnohých, no tie ostatné necháva ďaleko za sebou. Postarší vzdelaný muž sa zapletie do svojich zvláštnych snov a predstáv, ktoré až príliš pripomínajú spomienky. Nedávajú však zmysel. Nie je predsa možné pamätať si to, čo sme neprežili... Ale je to celkom inak. Jacques Austerlitz v zrelom veku zistí, že žil život niekoho iného, že jeho rodisko, rodičia i detská izba nie sú v Británii, ale v Prahe, že bol jedným z pasažierov vo vlaku, ktorý išiel opačným smerom ako vtedy väčšina vlakov – v tomto vlaku sa zachránili mnohé židovské deti pred istou smrťou. Zistil, že stopy jeho rodičov sa dajú nájsť kdesi v Terezíne, že kdesi tam sa strácajú a rozhodne sa hľadať... Výnimočne silná kniha o pátraní a putovaní nielen fyzickom, ale aj o putovaní vo vlastnej pamäti, ktorá častokrát ukrýva oveľa viac, ako sme si mysleli...

William Saroyan - Ľudská komédia
Ľudská komédia je asi najdojímavejšia Saroyanova kniha. A pre mňa najdojímavejšia kniha zo všetkých kníh na svete. (Smiech. Slzy. Smiech. Slzy.) Ľudská komédia je aj o tom, ako sa malého mestečka Ithaka kdesi v Kalifornii dotkne vojna, aj keď tá vojna je vlastne veľmi ďaleko. Dotkne sa jej, napríklad, tak, že mladý Homér, štrnásťročný poslíček miestneho telegrafického úradu, roznáša po meste telegramy oznamujúce matkám smrť ich synov kdesi tam ďaleko za morom. A celú vinu berie na seba. Detskými očami, v elektrizujúco-hmlistej atmosfére akejsi zvláštnej ospalosti, sa dejú veľké veci. Ľudia žijú svoje životy. A zomierajú. Nesmierne múdra kniha.

Ivan Laučík - Havránok
Posledná básnická kniha Ivana Laučíka je to, čomu sa hovorí čerešnička. Hoci ju celkom iste ako zavŕšenie svojej tvorby nemyslel, osud to tak, bohužiaľ, chcel. Havránok je sprievodcom po Liptove a zároveň po celom svete, pretože práve takto sa Ivan Laučík na svet pozeral – v bobuľke brusnice videl celú zemeguľu. Kto sa nechá zviesť na cestu s ním po krajine, ktorá nie je na žiadnych mapách, určite neoľutuje. Bude to cesta do výšin i do podzemia, bude to exkurzia do minulosti, v ktorej sa zrkadlí budúcnosť, bude to zoznámenie sa s rovnomenným keltským hradiskom konča Liptovskej Mary, bude to zážitok. „Vír ticha žiari na zasneženej púšti.“ Tak!

 


TIPY OD: Milan Buno, bux.sk

John Grisham - Maľovaný dom

Grisham sa stal jedným z top spisovateľov na svete vďaka právnickým trilerom, no táto kniha vybočuje. Nádherný príbeh sedemročného Luka, ktorí žije s rodičmi a prarodičmi v malom domčeku uprostred bavlníkových polí. Zber bavlny, mexickí brigádnici, horúčavy, sucho, únava...táto kniha má neskutočnú atmosféru. Vychádza zo spomienok samotného Grishama na detské roky na arkansasskom vidieku. Vďaka tejto knihe som objavil jedinečný štýl Johna Grishama a stal sa mojím najobľúbenejším autorom.

C.D.Payne - Mládí v hajzlu
Asi pri žiadnej inej knihe som sa toľko nenasmial. Kultová séria o predčasne vyspelom puberťákovi Nickovi Twispovi, ktorý má momentálne v živote jediný cieľ: zbaviť sa panictva a nájsť si ženu svojho srdca. Séria sprevádzala moje vysokoškolské roky, vymieňali sme si jednotlivé knihy so spolužiakmi a diskutovali o nich. Payne rafinovane prepojil detskú naivitu so stereotypným životom dospelých.

F.M.Dostojevskij - Hráč
Od Dostojevského by sa dalo uviesť viacero kníh, no táto sa mi vryla do pamäti nadlho. Príbeh mladého šľachtica nastavuje zrkadlo vtedajšej ruskej šľachte v hráčskom prostredí západoeurópskych kúpeľov. Viac ako samotný príbeh je však cenné vykreslenie psychológie hráča. Čo ho vedie ku gamblerstvu? Čo ho poháňa, keď vyhráva...ale aj keď nevyhráva. Stále aktuálna téma, keďže hráčskej vášni prepadá aj dnes množstvo ľudí.

Seneca - Listy Luciliovi
Tejto knihe som prepadol už na gymnáziu a čítal som ju ako druhú Bibliu. Vypisoval som si myšlienky, uvažoval nad nimi. Seneca sa neuveriteľne triezvo a priamo pozerá na rôzne otázky života, bytia, na hodnotový systém, otázky umenia i kultúry ako takej, na každodenné veci – a to všetko je aktuálne aj v dnešnej dobe. Aj takmer 2100 rokov po ich vzniku. Neskutočne inšpiratívna kniha, syntéza životných skúseností, ktorú by sme si mali prečítať viacerí.

Walter Isaacson - Steve Jobs
Prečítal som mnoho životopisov, no žiadny iný ma tak neuchvátil. Isaacson je majster tohto žánru a Jobsa podal so všetkým, čo ponúka život. Nazriete do obdobia, kedy vznikali počítače. Preniknete do filozofie Apple. Dozviete sa o súkromnom živote Steva Jobsa – o jeho charaktere, myslení, víziách i pokleskoch. Úžasne napísaný životopis, ktorý ešte lepšie načítal ako audioknihu Martin Stránský. Odporúčam do auta, na cestu električkou – mimoriadne motivačné a pútavé.




TIPY OD: Alexandra Petrášová, vydavateľstvo Slovart

Patrick Süskind - Parfum. Príbeh vraha
Nevedela som si predstaviť, že niekto môže takto písať. Úsporné použitie slov a pritom intenzita, ktorá nedovolí odtrhnúť oči od stránky. Mala som zimomriavky od strachu, obracal sa mi žalúdok od popisu zápachov a vôní, mala som pocit, že zrazu celý svet vnímam všetkými zmyslami naraz... Jedinečný čitateľský zážitok, ktorý veľmi vysoko nasadil latku a málokedy sa odvtedy zopakoval.

Bernhard Schlink - Predčítač
Neuveriteľný, a pritom uveriteľný príbeh lásky – muža k žene, ku knihám, k spravodlivosti. Schlink skombinoval fyzickú príťažlivosť dvoch veľmi nerovnakých ľudí, ktorá sa vystupňuje vďaka ich posadnutosti literatúrou. A zasadil ho do problematickej doby, ktorá kladie otázky o osobnej zodpovednosti v časoch tragédie.

Vladimír Nabokov - Lolita
Keď som mala pocit, že moja angličtina je na dostatočne dobrej úrovni, rozhodla som sa prečítať si Nabokovovu klasiku v origináli. Klobúk dole pred všetkými prekladateľmi, ktorí sa museli popasovať s jeho textami. Bohatosť jazyka, fráz, obrazov, slovných hračiek mi vyrazili dych. Je fascinujúce, že angličtina nebola autorovým rodným jazykom a napriek tomu ju doviedol do dokonalosti.

J. M. Barrie - Peter Pan
Lewis Carroll – Alica v krajine zázrakov
Klasiky detskej literatúry, ku ktorým sa dá vrátiť v každom veku. Rovnako ako Malý princ sa ich príbehy dajú čítať na mnohých úrovniach – ako bláznivé dobrodružstvá, metafora o dospievaní, príbeh o priateľstve, experiment s ľudskou fantáziou a všeličo iné. Obidve knihy sú nekonečne inšpirujúce a dovoľujú nám na chvíľu uniknúť z reality.

Arundhati Roy – Boh maličkostí
Fantastická indická autorka, ktorej kniha má niečo z magického realizmu a vzbudzuje vo mne túžbu po vôňach Ázie, monzúne, chutney a horúčave. Vďaka A. Roy som objavila aj iných „postkoloniálnych“ autorov ako Hanif Kureishi (Intimita) alebo Salman Rushdie. Silná žena, ktorá sa angažuje aj v otázkach ľudských práva a životného prostredia.




TIPY OD: Andrea Codddington, spisovateľka, PR manažérka vydavateľstva Ikar

Charlotte Brontëová - Jana Eyrová

Román som čítala ako tínedžerka, pretože v knižnici mojej maminy boli aj takéto perly. Pred nedávnom som si Janu Eyrovú vypočula ako audio knihu  a priznám sa, že scénu, keď má chudobnú anglickú sirotu Janu prvýkrát pobozkať Edward Rochester, poznám naspamäť. Klasika, ktorá je na vtedajšie pomery veľmi pokroková a považujem ju za nesmrteľnú.

Mitch Albom - For One More Day
Túto útlu knihu som čítala niekoľkokrát v angličtine. Zamýšľa sa nad tým, ako by sme sa k tej ktorej blízkej osobe správali, ak by sme vedeli že s ňou môžeme prežiť už len jeden deň. Nevravím, že každý deň by sa mal žiť ako ten posledný, ale myslím si, že z daru života by sme mali všetci do jedného vyťažiť maximum. Nepreflákať ho.

Alanna Nash - Golden Girl: The Story of Jessica Savitch
Kniha, ktorá inšpirovala Hollywood k scenáru slávneho filmu Intímne detaily (Up Close And Personal) v hlavných úlohách s Robertom Redfordom a Michelle Pfeiffer. Mimochodom, tiež môj obľúbený. Jessica bola stelesnením amerického sna úspešnej, samostatnej a populárnej novinárky, až kým za záhadných okolnosti nezomrela pri autonehode.

Dan Brown - Anjeli a démoni
Som skutočnou fanynkou Dana Browna. Naposledy som si vychutnala Inferno – práve ako moju obľúbenú audio knihu na ceste do Florencie, v ktorej sa dej odohráva. Ale zo všetkých brownoviek je mojim jednoznačným favoritom román Anjeli a démoni.

Charles Bukowski - Príbeh obyčajného šialenstva
Literatúra rebelov. Ale úprimne, Bukowski vie byť tak neuveriteľne sprostý a úprimný zároveň, že čítať ho je celkom zážitok. Tvrdí a píše, že ľudia robia šialené veci, lebo život je šialený, osud je šialený, on sám je šialený... píše o ženách, deťoch, väzňoch, bláznoch, o dostihoch, stávkaroch, spisovateľoch, narkomanoch ... o ľuďoch, niekedy až šialene pravdivo.

Don Miguel Ruiz - Štyri dohody (Kniha múdrosti starých Toltékov)
Obdobie motivačných kníh z času na čas prepadne aj mňa. Podčiarkujem si v nich a dávam nekonečné množstvo záväzkov ako si tie staré pravdy budem aplikovať do života. Nie vždy to vyjde. Pri tejto knihe mi to, ale celé dáva zmysel a minimálne sa riadim heslom, že len ten, kto má poriadok v živote (aj v byte), môže mať poriadok v duši.

 


TIPY OD: Alžbeta Pňačeková, vedúca HN magazínu


Ephraim Kishon - Pomsta je sladká
Kishon bol v Budapešti narodený Žid, ktorý prežil koncentrák, komunistov v Maďarsku aj nepriazeň časti izraelských médií, aby so nakoniec našiel najviac priaznivcov v nemecky hovoriacich krajinách. Ako novinár - stĺpčekár - sa naučil pointu vtesnať do niekoľkých riadkov, jeho satirický jazyk je štipľavý ako dobrá maďarská klobása a nevyhýba sa sebairónii. Každá z jeho poviedkových kníh je skvelá, táto kombinuje všetky oblasti, z ktorých si tak rád strieľa - politiku, manželstvo ("najlepšia manželka na svete") aj izraelskú spoločnosť (imaginárny priateľ Joselle).

Umberto Eco - Foucaltovo kyvadlo
Podľa mňa suverénne najlepšia Ecova kniha, kde v jednej kapitole dokáže podať viac súvislostí ako Dan Brown v troch knihách. Skvelé na nej tiež je, že ju prakticky môžete začať čítať kdekoľvek a z počiatočného jemného zmätenia sa dostanete do závislosti od toho, ako to nakoniec celé skončí. Alebo začne?

Hermann Hesse - Hra so sklenými perlami
Čo je dokonalosť? Kto má na ňu právo a je zárukou ľudskosti? Imaginárna utopická superhra a jej majster Jozef Knecht dávajú odpoveď aj na otázky, ktoré ste sa nepýtali. Toto nie je kniha pre každého, ale ak vás chytí, zhltnete ju tak ako ja na jeden "nádych".

Čingiz Ajtmatov - Popravisko
Ak chcete vedieť, ako sa dajú dostať do jednej knihy drogy v čase komunizmu v strednej Ázii a príbeh až ľudsky pôsobiacej vlčej rodiny, ktorej ľudia ukradnú vĺčatá, tak si prečítajte Ajtmatova. A nájdete v ňom aj snáď najlepší dialóg Ježiša Krista a Piláta Pontského v literatúre.

Ismail Kadare - Spiritus
Zabudnite na KGB či Jamesa Bonda. Román o dopočúvaní obyvateľov provinčného mestečka a p absurdite komunistickej diktatúry v Albánsku je niečo, čo ste ešte nečítali. Predstaví vám ducha tejto stále neskutočne neznámej európskej krajiny v úplne inom svetle, ako by ste čakali. Spolu s jazykom, ktorý je záhadnejší, ako ktorýkoľvek iný.

Heinrich Böll - Ženy v údolí Rýna
Žiadny iný národ sa nedokáže so svojou minulosťou vyrovnať tak, ako Nemci. jedna z posledných Böllových kníh sa odohráva v dialógoch a monológoch a ukazuje, aké toto vyrovnávanie bolo a je ťažké. Príbehy žien rôzneho postavenia zachytávajú to, ako aj niekoľko rokov po konci 2. svetovej vojny prestupujú jej hrôzy všetky vrstvy obyvateľov.

Michail Bulgakov - Majster a Margaréta
Diabol v horúcej Moskve, faustovské vzťahy a príbeh, kde si nemôžete byť istí, či sú vlastne dobro a zlo až také rozdielne. A k tomu svojské záblesky humoru. Toto je klasika v tom najlepšom slova zmysle, kto nečítal, nech to rýchlo napraví.

Elizabeth Barrettová Browningová - Portugalské sonety
Názov v origináli je slovnou hračkou - môžu to byť portugalské sonety aj sonety od Portugalky. Hoci sú to ľúbostné básne z 19. storočia, majú taký svieži jazyk, že nimi zlomíte srdce aj dnes. A hĺbku v nich nájdu aj aj latentní cynici:)

Milan Kundera - Nesmrtelnost
Pri Kunderovi je ťažko vybrať jednu knihu, no práve táto sa tak trochu vymyká tej klasickej "kunderovčine". Neviem presne popísať čím, tak si ju prečítajte a posúďte sami. Ale myslím, že každý sa v nej nájde - či už po nesmrteľnosti túžite alebo nie.

Peter Hoeg - Cit slečny Smilly pre sneh
Je to viac ako mrazivý detektívny thriller, ktorý vás nepustí do poslednej chvíle aj po treťom či štvrtom prečítaní. A pre našinca je Grónčanka Smilla "exot", o ktorom neveríte, že by mohol existovať, no napriek tomu chcete uveriť, že by to možné bolo.



TIPY OD: Ľubomír Šulko, vedúci domáceho spravodajstva HN

Joseph Heller - Hlava XXII
Ak by ste o druhej svetovej vojne mali čítať iba jednu knihu, mala by to byť Hlava XXII. Určite je to najvtipnejšia kniha o nej. Je plná šialených príhod a výrokov, ale i napriek tomu odhaľuje drámu a tragédiu vojnového šialenstva. Za všetky výroky aspoň jeden. "Rozhodol sa, že bude žiť večne a umrie len, keby mu to nevyšlo."

Jean-Michel Guenassia - Klub nenapraviteľných optimistov
Guenassia sa rozhodol skončiť so svojím zamestnaním a naplno sa venovať písaniu tohto románu. Svoje dielo tvoril šesť a pol roka a treba uznať, že to stálo za to. Príbeh z Paríža 50-tych a 60-tych rokov opisuje dokonale atmosféru francúzskej metropoly a na príbehoch imigrantov aj problémy krajín východnej Európy a Sovietskeho zväzu, z ktorých utekajú pred komunistickou diktatúrou. Po dočítaní budete určite hneď zisťovať, aké ďalšie knihy autor napísal.

J. R. R. Tolkien - Hobit
Tolkien napísal najlepšiu fantasy knihu ešte predtým ako žáner fantasy začal poriadne existovať. Hobit Bilbo a jeho príbeh o tom, ako porazil draka a našiel Prsteň je nesmrteľný. Tolkien vymyslel dokonalý fantasy svet a napísal knihu, ktorá bude vždy aktuálna a vždy dobrá. Nových fanúšikov Tolkienovým knihám pomohli získať aj filmy Petera Jacksona.

John Steinbeck - Ovocie hnevu
Ak máte radi knihy, ktoré opisujú krásy a strasti života, tak je Steinbeck to pravé pre vás. Steinbeck na príbehu rodiny Joadovcov opisuje Veľkú hospodársku krízu. Zvládol to tak dokonale, že za svoj román získal Pullitzerovu cenu. Kniha sa doteraz používa na amerických školách ako pomôcka pri výučbe o kríze.

Cormac McCarthy - Krvavý poludník
Už šesť románov McCarthyho bolo sfilmovaných. Za film Táto krajina nie je pre starých dostali bratia Coenovci Oscara. O sfilmovaní Krvavého poludníka sa hovorí už dlho, ale zatiaľ si na to nikto netrúfol. A práve preto by ste si tento román mali prečítať. Je to drsná realita Divokého Západu bez príkras. Viacero scén z tejto knihy vo vás zostane navždy. Ale pozor nie je to nič pre slabé povahy.

Herman Melville - Biela veľryba
Veľa ľudí pozná Moby Dicka, ale už málokto čítal Melvillovu knihu. Je to pritom literárny skvost o lovcoch veľrýb, oceáne a kráse prírody. Kniha je presne ako oceán. Plynie pomaly, ale potom zrazu príde búrka. Určite sa oplatí prečítať aj v angličtine, ak ste dostatočne jazykovo zdatní.

Truman Capote - Chladnokrvne
Truman Capote v roku 1966 napísal román o štvornásobnej vražde z roku 1959. Capote sa osobne stretol s dvojicou vrahov a napísal drsnú knihu o nezmyselnej vražde. Podľa knihy vznikol výborný film a o niekoľko desaťročí neskôr si Philip Seymour Hoffman zahral vo filme Capote slávneho spisovateľa. Za svoj vynikajúci výkon získal Oscara.

José Saramago - Mesto slepých
Viete si predstaviť, aké by to bolo keby ste oslepli? A čo keby oslepli všetci? Apokalyptickú víziu vo svojom románe spracoval José Saramago. Kniha je o to silnejšia, že Saramago na istý čas reálne oslepol. Príbeh bol aj sfilmovaný, ale kvalitu knihy ani zďaleka nedosiahol.

Thomas Mann - Čarovná hora
Hornatý Davos, luxusné sanatórium pre pacientov s tuberkulózou. Do tohto prostredia prichádza na začiatku 20. storočia mladý Hans Castorp. Kniha, ktorá ma 744 strán je pomalá, ale vo svojej pomalosti má chvíle, pri ktorých sa vám zastaví dych. Ak máte radi knihy, neváhajte. Manna sa oplatí čítať.

Dobroslav Chrobák - Drak sa vracia
Útla knižka a navyše slovenská. Chrobák svoju novelu napísal v roku 1943. Napísal však dokonalú knihu o vzťahoch, láske, smrti, nenávisti... Bez nadsázky - na knihu podobnej kvality ako je príbeh Draka a jeho lásky k Eve Slovensko po roku 1989 ešte len čaká. Snáď sa aj dočká.

Stephen King - Svedectvo
Možno si pomyslíte, že majster hororu na tento zoznam nepatrí. Aby ste sa presvedčili o opaku, stačí si prečítať jeho knihu Svedectvo. Fanúšikovia román o víruse, ktorý zabije 99 percent populácie pokladajú za najlepší.  Ale pozor, kniha má 1000 strán. Stoja však za to.

Harper Lee - Nezabíjajte vtáčika
Kniha z roku 1960 opisuje americké južanské mestečko v 30-tych rokoch 20. storočia cez prežívanie detí právnika Atticusa Fincha, ktorý zastupuje černocha obvineného zo znásilnenia bielej ženy. Harper Lee za knihu dostala Pullitzerovu cenu a s pokračovaním spisovateľskej kariéry i knihy počkala až do roku 2015. Kniha aj napriek tomu, že rieši vážny problém rasovej neznášanlivosti v USA obsahuje viacero vtipných momentov. Rozprávačský talent Harper Lee kritici označovali za brilantný.

Ray Bradbury - 451 stupňov Fahrenheita
Sci-fi, ktoré presahuje svoj žáner. To je kniha Raya Bradburyho o utopistickej diktatúre, ktorá zamestnáva hasičov nie na hasenie požiarov, ale na pálenie nepohodlných kníh. Kniha je stále vysoko aktuálna aj napriek tomu, že má už 63 rokov.




TIPY OD: Martin Sliz, prekladateľ, redaktor spravodajstva HN


Henry Miller - Obratník raka
Dielo, z ktorého takpovediac vanie priam kozmická sloboda. Príbeh s autobiografickými prvkami vám predostrie výsek zo života spisovateľa na okraji spoločnosti v Paríži v 20-tych a začiatkom 30-tych rokov 20. storočia. Pre svoje erotické až pornografické prvky sa dielo stalo aj predmetom zápasu o slobodu slova v USA, kde bolo až do 60-tych rokov zakázané.

Fiodor Michajlovič Dostojevskij - Bratia Karamazovovci
Emblematické dielo jedného z vrcholných predstaviteľov ruského realizmu 19. storočia postaví čitateľa pred silné dilemy. Dostojevskij siaha až na dno ľudskej duše a v postavách troch bratov predstavuje a konfrontuje rôzne svetonázory.

Chuck Palahniuk - Klub bitkárov
Mnohí z nás poznajú hlavne film, kde nás do sveta schizofrénie zasvätili Edward Norton a Brad Pitt. Priam anarchistické posolstvo o vzopretí sa konzumnému spôsobu života však vyznieva rovnako dobre aj na papieri. „Nielen ja som sa stal otrokom inštinktu, ktorý núti človeka viť si hniezdo. Ľudia, o ktorých som vedel, že vo vani sedávajú s pornom, tam teraz sedávajú s katológom obchodného domu IKEA,“ zamyslel sa autor.

Vladimir Sorokin - Srdcia štyroch
Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov ruskej postmoderny vám nemilosrdne naservíruje zmes nechutností, ktorá slabšie povahy môže aj odradiť. Ak máte radi interpretačné výzvy, toto dielo nemôžete obísť. Slovné spojenie „čo nám tým chcel autor povedať“ dostane po prečítaní celkom nový rozmer.

Karol D. Horváth - trojdielna zbierka poviedok
Ak máte pocit, že slovenské písanie je len zmesou hĺbavých analyticko-psychologických sond do duše obyvateľa dediny, nepoznáte modernú slovenskú tvorbu. Karol D. Horváth síce o slovenskej duši píše, ale v celkom nových kontextoch. „Jozef Briš je žiakom stavebného učilišťa v okresnom meste. Na jeho výzore aj intelekte sa podpísala dedinská eugenika založená na krížení agresívnych opilcov s umastenými lakomými predavačkami z obchodu so zmiešaným tovarom,“ opisuje Horváth v poviedke Nemezis. Absurdne vyznievajúce poviedky s prímesou telesných štiav nemožno nemilovať.




TIPY OD: Peter Tkačenko, prekladateľ, komentátor HN

John LeCarré - Muž, ktorý sa vrátil z chladu
Dusivý mráz Studenej vojny, brilantný literárny štýl, nič nie je, ako vyzerá. Zabudnite na Bonda, skutočný špión je smutný a skončí zle.

Karel Čapek - Válka s mloky
Možno menej čítaný, ale zato asi najlepší z Čapkových románov. Človeku sa z rúk nemusí vymknúť len technológia, ale aj mloky!

John Steinbeck - Na východ od raja
Asi najväčší román dvadsiateho storočia. Obsahuje všetko.

Pavol Rankov - Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)
Slovenské literárne vyrovnanie s odkazom od Mníchova 1938 po Prahu 1968.

Peter Pišťanek - Rivers of Babylon
Beletrizované deväťdesiate roky. Vtipné, drsné, štylisticky dokonalé. Šťastný je, kto to ešte nečítal a môže sa do toho pustiť prvýkrát.

Dan Ariely - Aké drahé je zadarmo
Niečo ako dielo Freakonomics, ale ešte oveľa lepšie. Pomôže vám chápať, kedy a prečo teória racionálnej voľby tragicky zlyháva.

Paul Johnson - Dejiny 20. storočia
Azda najčítanejší moderný dejepis od prvej veľkej vojny po pád ZSSR. Áno, Johnson na dejiny nazerá angažovaným konzervatívnym okom, ale to nie je mínus, skôr to dodáva iskru.

Nicholas Taleb - Čierna labuť
Najinšpiratívnejšie čítanie posledných rokov. Veľakrát kontroverzné, niekedy aj zavádzajúce, ale vždy vás núti myslieť. 

Zbigniew Brzezinski - Veľká šachovnica
V časoch renesancie geopolitického myslenia sa oplatí vrátiť ku klasike. Brzezinski vás naučí myslieť v intenciách geopolitických siločiar.




TIPY OD: Ján Karásek, redaktor publicistiky HN

Ken Kesey - Bol som dlho preč
Túto knihu netreba bližšie predstavovať. Poznáme ju vo filmovej podobe pod názvom Prelet nad kukučím hniezdom od režiséra Miloša Formana. Jeden z mála filmov, ktorý sa vyrovná literárnej predlohe.

Antoine De Saint – Exupéry - Malý princ
Útle dielko, ale kniha kníh. Malý princ bude putovať po planétach vesmíru, aj keď náš svet zanikne. Nesmrteľná kniha.

Fiodor Michail Dostojevskij - Zločin a trest
Študent Raskoľnikov sa rozhodne zabiť starú úžerníčku. Nie je to detektívka, ale román o temnotách v každom z nás. Ktosi o Dostojevskom povedal: „Precestoval celý svet, ale precestoval ho v noci.“ A nemýlil sa.

Alfred Jarry - Tatko Ubu
Biblia všetkých patafyzikov. Tučný a sprostý Ubu nie je ničím iným, než zrkadlom absurdnosti tohto sveta. Hovnajs, je jeho pozdrav a odkaz.

Franz Kafka - Proces
Už ste sa niekedy snažili prebojovať cez byrokratický aparát nezmyselných obvinení? Tak to je len slabučký odvar voči jednému z exkluzívnych diel svetovej literatúry.

Karel Schulz - Kameň a bolesť
Keď sa stretne Michelangelo Buonaroti so svojim rivalom Leonardom da Vincim, odohrá sa dialóg: „Pre nás dvoch je Rím malý.“ „Pre nás dvoch je celý svet malý,“ znie odpoveď. Geniálna kniha aj o dvoch génioch.

 



TIPY OD: Štefan Chovanec, editor HNonline

Jonathan Littell – Láskavé Bohyne
„Ak ste sa narodili v krajine, kde nielen, že vám nikto nepríde zabiť ženu, ale kde ani nikto nepríde a nepovie vám, aby ste šli zabíjať ženy a deti druhých, ďakujte Bohu a choďte s pokojom. Ale stále majte na pamäti toto: Možno ste mali viac šťastia ako ja, ale nie ste lepší.“ 
Brutálny a často aj nechutný príbeh inteligentného a vzdelaného Nemca, ktorý sa stal počas 2. svetovej vojny ako príslušník SS masovým vrahom. Ak sa dnes ľudia zamýšľajú nad holokaustom, takmer s istotou dôjdu k záveru, že išlo o strašnú epizódu ľudských dejín, a že by sa nikdy na ničom takom hroznom nepodieľali. Ale môžeme si tým byť istí?
Na holokauste sa predsa podieľali priamo či nepriamo státisíce ľudí a je nezmysel ich všetkých označiť za sadistov a psychopatov. Aj Maximilien Aue - hlavná postava tejto knihy - miloval literatúru a hudbu. Nebyť radikalizácie Nemecka a vojny, tak by sa s najväčšou pravdepodobnosťou venoval umeniu. Odsúdiť všetkých aktérov týchto hrôz je ľahké, dokáže to každý, ale dôležitejšie je ich pochopiť. Veľavravný je Aueho apel: „Som človek, ako každý iný, som človek ako vy.“    

Laurent Binet – HHhH
Už samotný názov priťahuje pozornosť. HHhH je skratka z nemeckých slov Himmlers Hirn heißt Heydrich, čo v preklade znamená Himmlerov mozog sa volá Heydrich. Kniha zaujímavým spôsobom podáva skutočný príbeh pražského atentátu na druhého najvyššie postaveného muža v nemeckom SS Reinharda Heydricha. Atentát spáchali Čech Jan Kubiš a Slovák Jozef Gabčík. Ten je vzhľadom na svoju dejinnú významnosť veľmi málo známou osobnosťou našich dejín. Hoci sa veľa o ňom nedozviete ani v tejto knihe, zaujímavé je, že aj jeho osudom sa zaoberá francúzsky autor. Pripravte sa však na nie veľmi tradične napísanú knihu. Autor totiž vkladá do deja vlastné poznámky, ktoré s ním príliš nesúvisia, a to nemusí každému vyhovovať.

George Orwell – 1984
Preslávená klasika. Kniha ukazuje nezmyselnosť totality, to ako sa totalita všemožne snaží kontrolovať každý aspekt ľudského života a prispôsobiť ľudí na svoj obraz. Zároveň tu je totalita zobrazená ako mlynček, ktorý zomelie všetko, aj ruku, ktorá otáča kľukou. Orwellova kniha aj desaťročia po jej napísaní nestratila aktuálnosť. Tá žiaľ dokonca rastie, keďže v takmer celej Európe narastá podpora ľudí sympatizujúcich s totalitnými režimami minulosti.

 



TIPY OD: Michal Meško, šéf internetového kníhkupectva Martinus

J.K. Rowling - Harry Potter a Kameň mudrcov
Pretože vždy je dobré veriť v dobro a kúzla, ktoré nás niekedy cestou životom stretnú. :)

Daniel Kahneman - Myšlení rychlé a pomalé
Nepoznám veľa knih, ktoré by hovorili tak veľa a pútavo o tom, ako a prečo rozmýšľame, rozhodujeme sa a konáme.

 

TIPY OD: Matúš Mládek, vydavateľstvo TATRAN

Tak je to napríklad trilógia Storočie od Kena Folleta, kde je vynikajúcou beletristickou formou spracovaná história 20. storočia. Z ostatných je to bola kniha od Rudolfa Vrbu - Utiekol som z Osvienčimu, nielen pre spätosť tohto príbehu s našimi dejinami, ale taktiež poukazuje na potrebný súbor znakov, ktorý rozhoduje o prežití človeka v extrémnych podmienkach.


TIPY OD: Peter Šulej, básnik, prozaik, vydavateľstvo Drewo a srd

Michal Habaj - Caput Mortuum
Opus magnum jedného z najvýznamnejších básnikov súčasnosti reflektuje našu súčasnosť s nemilosrdnou presnosťou chirurgického noža. Autor ide dokonca oveľa ďalej a ponúka čitateľom temnú neradostnú víziu sveta, v ktorom sa raz môžeme ocitnúť. Záleží len na nás...

Ondrej Štefánik - Bezprsté mesto
Asi najlepšie napísaný román, aký som čítal za posledných desať rokov.  Dychberúca (anti)kriminálka s nejasným koncom zo súčasnej Bratislavy.

Peter Macsovszky - Strach z utópie
Iniciačná zbierka dnes už kultového básnika a prozaika, ktorú by si mal prečítať každý, kto sa chce, hoci len letmo, zaoberať poéziou.

Peter Macsovszky - Mykať kostlivcami
Kostlivci sú najlepším románom autora a aj napriek tomu, že sa “odohrávajú” v Holandsku vypovedajú hlavne o dnešnom Slovensku.

Katarína Kucbelová - Malé veľké mesto
Autorka patrí medzi najvýraznejšie hlasy slovenskej poézie a jej tretia básnická zbierka je peknou (ak nie vzorovou) ukážkou analytického konceptuálno-dekonštruktivistického písania.

  

 

TIPY OD:  Andrea Szöcsová, riaditeľka digitálnych médií Mafra Slovakia

Jack Keruack - Na ceste
Keruac mi otvoril dvere do sveta bítnikov práve v čase, keď som prežívala obdobie protestu a rebélie. A vlastne čiastočne spôsobil to, že som sa rozhodla stráviť leto v San Franciscu a chodila pravidelne do legendárneho kníhkupectva City Lights Bookstore a dúfala, že tam stretnem ďalšiu bítnickú legendu Lawrencea Ferlinghettiho. Nestretla som ho, ale prečítala som si tam kopu kníh, objavila veľa príbehov a nasala kus bítnickej atmosféry. Vykročte s Jackom na jeho unikátnu cestu, garantujem, že budete spokojní.

Lucy Maud Montgomery  - Anna zo Zeleného domu
Prvá kniha, ktorú som dostala do daru od mojej starej mamy na prvom stupni základnej školy. Tento príbeh bol začiatkom môjho knihožrútsva, vďaka nej som zistila, že tá „telka“ nie je až taká zábava a že existuje veľa príbehov a svetov. Príbeh mladej siroty je výbornou vstupenkou do ďalších svetov pre vaše deti. Je to overené...

Vladimir Nabokov - Priezračné veci
Nabokov je autor, ktorý mi ukázal ako nádherný a dokonalý môže byť text a štylistika. Nenápadne stránku po stránke ma donútil zamilovať sa do dievčaťa menom Lolita a podobne som zošúchala aj knižku Priezračné veci. Budovanie príbehu, postáv v tomto príbehu je pre mňa ako z iného sveta.

Dominik Tatarka - Prútené kreslá
Slovenská literatúra je úžasná. Mali sme a máme výborných autorov a autorky. Ak by som mala vybrať jedného autora, tak to bude Tatarka. Jeho jazyk a výstavba príbehu sú tak dobré, že knihu nepoložíte. Bartolomej Slzička tu nenútene v prútených kreslách vyrozpráva príbeh parížskej lásky. A to všetko sa odohráva v období tesne pred druhou svetovou vojnou a pod taktovkou majstra Tatarku.

Olga Grjasnowa - Rus je ten, ktorý miluje brezy
Tolerancia, strach, nenávisť láska. Veľmi aktuálny debut Olgy Grjasnowej rozpráva príbeh mladých nomádov, ktorí opustili svoju krajinu a snažia sa hľadať svoje miesto, identitu a istoty v novej krajine. Hlavná postava Maša prežila pogrom v azerbajdžanskom Baku, vyrastala v Nemecku a donekonečna naráža na predsudky, nedôveru a hranice integrácie. Výborne spracované útle dielo, ktoré zostane v hlave ešte dlho. A pýta sa na hranice tolerancie.

 



TIPY OD: Iveta Grznárová, editorka HNstyle

Jan Skácel – Smuténka
Označovali ho ako básnika ticha a do 80. rokov bol na indexe, hoci v jeho básňach by ste nenašli ani stopu po politike či Bohu. Zato z nich však srší existenciálna úzkosť, bolesť... a veľa, veľa krásy. A navyše, dokážu zasiahnuť aj tých, čo poéziu inak nečítajú.
(je příbeh starší nežli já, než moje smrt, než smutek ze mně, odpusť)
zpívá si na poli smuténka a chodí po konopných cestách podzimu

Žo Langerová – Vtedy v Bratislave
Autobiografia ženy, ktorá čelila najväčším peklám 20.storočia. Podaná s literárnym majstrovstvom, humorom, sebairóniou a akoby bez cenzúry. (Už len natoľko precízna a úprimná analýza nevydareného manželstva je /nielen/ na poli autobiografií unikátom, o popise fanatickej viery v komunistickú ideológiu ani nehovoriac.) Kniha, ktorú si zaručene neprečítate len raz. A nielen preto, že sa odohrávala vtedy, (ne)dávno v Bratislave.

Antoine de Saint Exupéry – Citadela
„Zachrániť môžem len tú ženu, ktorá nemiluje v prvom rade jar, ale usporiadanie určitého kvetu, v ktorom je jar uzavretá.“ Literárna meditácia, ktorá sa číta so zatajeným dychom. Vety z nedokončeného románu autora presláveného Malým princom by takmer mohli byť súčasťou Biblie, natoľko nadčasovo (a pritom konkrétne) znejú. Len málokedy sa stretnete s takou múdrosťou, hĺbkou, konzistentnosťou a zároveň originálnym a provokujúcim pohľadom na ľudský život.

Rudolf Sloboda – Krv
Sloboda bol svetový autor. A zvláštny. Napriek tomu, že sa vo svojich dielach často a rád opakoval, s každou ďalšou knihou akoby viac dozrieval . To je prípad románu Krv, v ktorom gazda, ako sa volá autorove alter ego, s odzbrojujúcou  úprimnosťou, ale aj nevážnym  úškrnom rozvíja nevšedné úvahy o veciach, ktoré  predsa za úvahu ani nestoja.  Lenže opak je pravdou.  Majstrovým epilógom nás sprevádza slobodovský typ smutného humanistu, ktorý chce ľudí predovšetkým, alebo napriek všetkému pobaviť, a to sa mu darí vrchovate.

C.S.Lewis – Rady skúseného diabla
V existenciu diabla dnes už neverí prakticky nikto, pomaly ani kresťania. Až kým sa nestretnú s kultovým dielom anglického filozofa a spisovateľa, mimoriadne precízne analytického a racionálneho muža. Nemusíte sa báť, nejde o žiadne abstraktné litánie o nadprirodzenom rohatom pánkovi, ale o svieže pojednanie o dôverne známej každodennosti. Akurát, že po jeho dočítaní  si tou neexistenciou diabla budete istí podstatne menej...  

Martin Buber – Ja a ty
Židovský filozof,  považovaný za zakladateľa filozofie dialógu, sa vo svojom najslávnejšom diele venuje analýze vzťahu. Medzi človekom a človekom... ale hoci aj človekom a stromom. A realita v jeho podaní získava natoľko živú „tvár“, až to človekom zatrasie. „V dejinách sa stretávame s množstvom ľudí, ktorí mysleli mnoho, ale verili málo, alebo vôbec nie. Iní verili, ale nemysleli, alebo aspoň nemysleli dosť do hĺbky. Buber verí aj myslí. Verí aj myslí nekonvečne, ale o to hlbšie,“ píše v predslove k českému vydaniu Jan Heller.


Príjemné čítanie!

01 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť 04 - Modified: 2024-02-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Najvášnivejší čitatelia horoskopu: Tieto znamenia zverokruhu milujú čítanie kníh 05 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:21