Gabriela Gunčíková
StoryEditor

Česko ide na Eurovíziu so superstaristkou. Slovensko opäť nie

12.03.2016, 09:02

Tohtoročný 61. ročník pesničkovej súťaže Eurovízia sa uskutoční až v máji v Štokholme, prípravy naň však už vrcholia. 15. marec je totiž termín, dokedy musia všetky verejnoprávne televízie zúčastňujúce sa na tohtoročnej Eurovízii, odovzdať finálne verzie súťažných piesní.

V týchto dňoch tak vrcholí obdobie národných kôl a predstavovaní jednotlivých skladieb. Súťaže sa v tomto roku zúčastní 43 krajín. Okrem Slovenska na nej budú chýbať len Portugalsko, Turecko a Luxembursko, to sa však súťaže naposledy zúčastnilo v roku 1993.


Už vo februári sme informovali o skladbe 1944, ktorú do Štokholmu posiela susedná Ukrajina. Skladba v podaní krymskej Tatárky emocionálne pripomína násilné odvlečenie krymských Tatárov z územia Ukrajiny v roku 1944 počas obdobia stalinizmu. Jej výber sa stal mediálnou senzáciou hlavne pre napäté vzťahy Ukrajiny a Ruska a obsahom skladby, ktorá podľa niektorých poukazuje na paralely medzi súčasným konfliktom a deportáciami v roku 1944. Rusko sa pre posúdenie politickosti skladieb iných krajín obrátilo na Európsku úniu vysielateľov (EBU) už aj v minulosti. V roku 2009, keď gruzínska skladba We Don’t Wanna Put In nepriamo kritizovala účasť Ruska na konflikte v Gruzínsku, bola skladba na podnet Ruska diskvalifikovaná. Podobný osud však ukrajinskú skladbu nečaká. EBU totiž pred pár dňami rozhodla, že slová ukrajinskej skladby nepovažuje za politicky motivované.

Českú republiku bude reprezentovať Gabriela Gunčíková
Česká televízia si výber skladby nechala na poslednú chvíľu. Až štvrtok sa na sociálnych sieťach objavila správa, že českú vlajku do Štokholmu ponesie speváčka Gabriela Gunčíková, známa pre svoje druhé miesto v druhej sérii súťaže Česko Slovenská Superstar. O jej účasti sa však pošuškávalo už od februára, kedy speváčka na sociálnej sieti prezradila, že v Štokholme pracuje na veľkom projekte. Na Eurovíziu pocestuje s baladou I Stand, ktorej oficiálna verzia bola na stránkach ČT predstavená včera. Skladba bola napísaná medzinárodným triom skladajúcim sa z Christiana Schneidera (Švédsko), Sary Biglert (Švédsko) a Aidana O'Connora (Írsko). Títo skladatelia v posledných rokoch napísali viacero skladieb pre moldavské a maltské národné kolá.

 


Zaujímavosťou však je, že Gabriela Gunčíková nebola prvou voľbou Českej televízie. HN sa podarilo zistiť, že na Eurovíziu mala s rovnakou skladbou odcestovať česká speváčka Dasha. Túto informáciu potvrdzuje článok švédskej verejnoprávnej televízie z 18. januára pojednávajúci o švédskych songwriteroch, ktorí napísali skladby pre zahraničných interpretov. Pri českej piesni je uvedený rovnaký názov, rovnaký tvorivý tím, ale iný interpret (Dasha), čo znamená, že speváčky boli vymenené na poslednú chvíľu. Dôvodom výmeny je pravdepodobne náhle otehotnenie speváčky.

Má Česká republika šancu vyhrať?
Eurovízia sa postupne dostáva do fázy, v ktorej sa do popredia dostávaju tvorivé skupiny songwriterov špecializujúcich sa na Eurovíziu. Tí svoje služby ponúkajú rôznym krajinám. Najpopulárnejšie sú švédske mená: už tradične Thomas G:son (napísal skladbu Euphoria, ktorá na Eurovízii zvíťazila v roku 2012), Peter Boström (napísal napríklad vlaňajšiu súťažnú skladbu Španielska) alebo pár Joy a Linnea Deb, ktorí napísali vlaňajšiu víťaznú skladbu Heroes a mnoho skladieb v tohtoročných národných preselekciách vo Švédsku alebo Poľsku. Zahanbiť sa však nedájú ani Rus Philipp Kirkorov alebo Grék Dimitris Kontopulos (napísal viac ako 6 úspešných eurovíznych skladieb pre krajiny ako Rusko, Bielorusko, Azerbajdžan alebo Ukrajina). ČT sa teda oslovením zahraničných songwriterov rozhodne uberá správnou cestou. Títo totiž disponujú skúsenosťami a nevyhnutným know-how.

Problémom však je, že tím Christian Schneider a Sara Biglert sa môžu pri najlepšom považovať za druholigových skladateľov na eurovíznom hudobnom trhu. Na konte majú pár hitov z maltských a moldavských národných kôl, ktoré sa však na Eurovíziu neprebojovali. Skladba, na ktorej tvorbe sa zas podieľal Aidan O'Connor, bola dokonca v tohtoročných švédskych preselekciách diskvalifikovaná, pretože išlo o plagiát jeho vlaňajšej skladby súťažiacej v Moldavsku. Neskúsenosť týchto skladateľov tak pre Česko môže byť problémom.

V posledných rokoch sa na výsledok Eurovízie dá dokonca staviť v rôznych stávkových kanceláriach. Ich agregované kurzy sú dostupné na medzinárodných portáloch a napriek tomu, že sa často mýlia, sú považované za určitú indikáciu toho, ako je daná skladba prijatá v zahraničí. Čo sa českej skladby týka, k výraznemu posunu kurzu po jej zverejnení včera nedošlo. Podľa portálu eurovisionworld.com sa skladba drží na nelichotivom 23. mieste. Vývoj kurzov sa stále môže meniť, nie však rapídne, keďže väčšina skladieb je už známa.

Ostatných súťažiacich si môžete vypočuť TU.

Ďalším problémom pre Česko je nevyhnutnosť kvalifikovať sa zo semifinálneho kola. Gabriela Gunčíková bude vystupovať v prvom semifinálovom kole 10. mája a súperiť s eurovíznymi velikánmi ako Rusko, Azerbajdžan či Grécko, ale aj skladbami populárnymi medzi fanúšikmi ako Estónsko alebo Island. Šance Česka na kvalifikáciu v takejto semifinálovej zostave sú mierne.

Slovensko sa súťaže opäť nezúčastní
Slovenská RTVS sa Eurovízie zúčastnila naposledy v roku 2012, ešte za riaditeľovania Miloslavy Zemkovej. Súčasný riaditeľ telerádia, Václav Mika, účasť odmieta, pričom argumentuje vysokými nákladmi a preferenciou podporiť slovenskú pôvodnú tvorbu. Účasťou na medzinárodnom hudobnom festivale by sa však otvorili dvere pre medzinárodnú propagáciu slovenskej hudobnej scény. S dlhodobými cieľmi telerádia tak účasť Slovenska na Eurovízii nie je v rozpore.

Michal Smrek,
autor je politológ, pôsobí na Univerzite v Uppsale vo Švedsku


01 - Modified: 2015-05-25 12:07:31 - Feat.: 0 - Title: Slovensko opäť nevyužilo šancu. Pozrite sa, prečo je Eurovízia dôležitá 02 - Modified: 2015-06-20 14:48:24 - Feat.: 0 - Title: Tanečná Eurovízia má víťazku. Slovensko neuspelo
01 - Modified: 2024-01-13 12:18:00 - Feat.: - Title: Časť fínskych hudobníkov nechce, aby Izrael kvôli vojne súťažil v Eurovízii 02 - Modified: 2024-01-11 13:57:58 - Feat.: - Title: Fínski umelci požadujú vylúčenie Izraela z tohtoročnej Eurovízie 03 - Modified: 2023-11-20 12:43:37 - Feat.: - Title: Rusko vydalo zatykač na ukrajinskú víťazku Eurovízie 04 - Modified: 2023-07-07 20:39:30 - Feat.: - Title: Budúcoročnú Eurovíziu bude hostiť švédske mesto Malmö 05 - Modified: 2023-05-15 13:02:17 - Feat.: - Title: Na Eurovízii spievali o oceľových srdciach a vôli. Rusi im za odplatu zbombardovali rodné mesto
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:16