Emília a Magda Vášaryové. Snímka: MAFRA/Petr Topič
StoryEditor

Českým filmom roka sú Kobry a užovky. Českých levov majú opäť aj Slováci

06.03.2016, 10:19
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Film roka, najlepšia réžia, najlepšia kamera a tri herecké ceny. Taká je bilancia, s ktorou včera z udeľovania Českých levov odchádzala snímka Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

Pre hereckú cenu za ženskú vedľajšiu úlohu si prišla práve protagonistka Kober a užoviek Lucie Žáčková. "Ako tu sedíme a je mi zima, tak mám stuhnuté ústa, osobné poďakovanie poviem až potom," vyhlásila na pódiu. Z hercov sa radovali obaja bratia Hádkoví. Cenu za Krištofa preberal Matěj Hádek. Obaja hrali v spomínanom ocenenom filme.

Cenu za hlavnú úlohu prebrala Alena Mihulová za film Domácí péče. "Priala som si, aby som nezakopla, a to sa splnilo, a aby som sa moc nedojímala, neplakala, a to tiež funguje," povedala na úvod svojej ďakovnej reči trochu rozklepaná. Cena pre Mihulová bola jediná, ktorej sa film Slávka Horáka dočkal. „Mám medzierku medzi zubami a nevyrástla som ani 160 centimetrov. Keď som mala osemnásť, nezdalo sa to ako výhoda. Ale napokon to predsa asi výhoda je, pomohlo mi to aj k tejto úlohe. Som šťastná,“ dodala.

Počas večera, ktorým v pražskom Rudolfíne opäť sprevádzala Lucie Výborná a rovnako ako v minulom ročníku ceny odovzdávali českí vedci, získala vedľajšie, predovšetkým technické ceny za Najlepší zvuk aj hudbu snímka Schmitke. Najlepšiu hudbu zložil nemecký skladateľ Johannes Repka, syn slovenského básnika Petra Repku.

Vizuálne zaujala rozprávka Alice Nellis Sedem zhavrených bratov, ktorá si odniesla ceny za masky, kostýmy a scénografiu. Opäť teda uspeli aj Slováci - maskér Juraj Steiner aj scénograf Peter Čanecký.



Favorit súťaže film Stratení v Mníchove, ktorý mal celkom pätnásť nominácií, čakal na prvú cenu pomerne dlho - dočkal sa až v kategórii strihu. "Teraz neviem, či je to za ´péči´, alebo za ´Mníchov´," zarazil sa na pódiu strihač Vladimír Barák, keďže názov filmu predtým zanikol v potlesku a on bol nominovaný za oba filmy.

Prvýkrát sa tento rok v rámci Českého leva udeľovali aj ceny za televíznu tvorbu. Uspel televízny životopisný film o Antonínovi Dvořákovi Americké dopisy, v ktorom si zahrala aj Soňa Norisová. Ale tiež seriál Mamon z produkcie HBO a dokument Filmová lázeň, ktorá dokumentovala dianie na festivale v Karlových Varoch. Mimoriadnym počinom v oblasti audiovízie sa stala Kancelář Blaník.

Cenu za mimoriadny prínos kinematografie si prevzal kameraman Stanislav Milota. Cenu mi prišli odovzdať sestry Emília a Magda Vášáryové. Priznali, že si nikdy nezávideli, pretože každá mala vždy dosť práce a to je tiež dôvod, prečo sa často nevidia.

Počas včera sa spomínalo aj na zosnulých filmových tvorcov, ktorí nás opustili v minulom roku, a teda aj na Ladislava Chudíka najmä pre stvárnenie primára Sovu v seriáli Nemocnica na okraji mesta, a tiež na Leopolda Haverla.


Český lev za rok 2015
Film: Kobry a užovky
Réžia: Jan Prušinovský (Kobry a užovky)
Herec v hlavnej úlohe: Matěj Hádek (Kobry a užovky)
Herečka v hlavnej úlohe: Alena Mihulová (Domácí péče)
Herec vo vedľajšej úlohe: Kryštof Hádek (Kobry a užovky)
Herečka vo vedľajšej úlohe: Lucie Žáčková (Kobry a užovky)
Scenár: Stratení v Mníchove
Strih: Stratení v Mníchove
Kamera: Kobry a užovky
Zvuk: Schmitke
Hudba: Schmitke
Masky: Sedem zhavrenených bratov
Kostýmy: Sedem zhavrenených bratov
Scénografia: Sedem zhavrenených bratov
Dokument: Opři žebřík o nebe
Televízny film: Americké dopisy
Televízny seriál: Mamon
Televízny dokument: Filmová lázeň
Mimoriadny počin: Kancelář Blaník
Mimoriadny prínos: Stanislav Milota

01 - Modified: 2024-03-11 09:58:28 - Feat.: - Title: Odchody z párty po odovzdávaní cien Český lev skončili fiaskom. Hostia padali po zemi ako hrušky 02 - Modified: 2023-03-08 06:53:53 - Feat.: - Title: Móda z odovzdávania ocenení Český lev. Herečka Anka Šišková bodovala s luxusnou kabelkou! 03 - Modified: 2023-03-04 22:22:09 - Feat.: - Title: Českého leva ovládol výpravný historický film Il Boemo, získal šesť sošiek 04 - Modified: 2022-03-05 20:34:56 - Feat.: - Title: Český lev v protivojnovom duchu. Ukrajinský veľvyslanec vyzval na prerušenie stykov s ruskými filmármi 05 - Modified: 2021-12-01 11:48:14 - Feat.: - Title: Filmové ceny Český lev rozdajú budúci rok v marci, moderovať bude Jiří Havelka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:03