StoryEditor

Zomrela známa herečka Magda Paveleková

20.07.2015, 11:38
Magda Paveleková účinkovala v televíznych inscenáciách, vo filmoch či muzikáloch. Jedným z jej posledných bol muzikál Mníšky.

Nebudem plakať. Chcem sa vám všetkým za všetko poďakovať, tým, čo ma majú radi, aj ja vás mám rada. Ďakujem, že ste tu a že ma máte radi. Sľubujem, že takto o rok prídem niekomu odovzdať cenu,“ povedala pri uvedení do Siene slávy na slávnostnom udeľovaní cien OTO v roku 2013 Magda Paveleková. Na pódium už prišla na vozíčku, včera ráno vo veku 84 rokov zomrela. Ako prvý o herečkinom úmrtí informoval portál čas.sk.

Začiatkom júna sme si sľúbili, že jej júnové narodeniny oslávime v auguste, že si urobíme babinec na terase, ale už sa to nestane,“ povedala pre HN krátko po jej úmrtí jej najbližšia priateľka speváčka a herečka Gizka Oňová. Ľudia si Magdu Pavelekovú pamätajú z divadla či televíznych obrazoviek najmä pre jej večný optimizmus a úsmev na tvári.


Zo šľachtického rodu
Magda Paveleková, ktorej blízki hovorili Majda, sa narodila 7. júna 1931 v Leviciach, kde aj vyrastala. Mala šľachtický pôvod, pochádzala z uhorského rodu Koháryovcov, čo dlho nemohla priznať. „Raz ju zavolali na besedu do kaštieľa Koháryovcov, vo Svätom Antone. Zobrala rodinné taniere a príbory, a chcela to venovať tamojšiemu múzeu. Keď tam prišla, chceli od nej nejaký vtip. Urazila sa a odišla, oni si totiž mysleli, že humoristka Paveleková prišla vtipy rozprávať a ona tam prišla ako potomok rodu Koháryovcov,“ povedal pre HN Oliver Andrásy, ktorý s ňou neskôr spolupracoval.

 


Magda Paveleková sa preslávila aj dabingom Pauly v maďarskom seriáli Miazgovci:


Na roztrhanie
Popri štúdiu na gymnáziu ju rodičia podporovali, aby sa mohla venovať herectvu. A tak už v osemnástich rokoch nastúpila do Divadla Andreja Bagara v Nitre, patrila teda k zakladajúcim členom a zotrvala tam 17 sezón. „Ešte ako mladá sa dala na ťažkú rolu komičky, čo je pekné, lebo ľudia to majú radi, ale zároveň veľmi ťažké, lebo to od človeka vyžaduje stále niečo nové. Ona to však zvládala dobre,“ doplnil Andrásy. Po  nitrianskom angažmáne sa vybrala do Bratislavy, kde sa z nej skoro stala muzikálová hviezda a zakotvila v divadle Nová scéna. To bolo aj jej najdlhšie divadelné pôsobenie, keďže tam bola 42 rokov.

Okrem postáv v hrách Goldoniho, Shakespeara, Gogoľa, Čechova, Tajovského, Stodolu či Chalúpku stvárnila cigánku v predstavení Kubo, keď v divadle pôsobil aj Marek Ťapák. „Bola veľmi energická a zábavná, dokázala si uťahovať aj sama zo seba a keď bola ako herečka motivovaná, vedela sa doslova roztrhať,“ povedal pre HN s tým, že tento rok nás opustilo už veľa osobností, len za posledný mesiac Ladislav Chudík a Ivan Palúch, a teraz Magda Paveleková.

Mníšky a televízia
Veľmi milo a úsmevne pôsobila zábavná relácia Bonzáčik a na jej vtipných poznámkach sa televízni diváci smiali v relácii Inkognito či v sitkome Áno, miláčik! Jej hlas bol dobre známy aj z dabingu, a to najmä z maďarského animovaného seriálu Miazgovci. „Robili sme spolu Bonzáčika, aj pár dielov Aj múdry schybí, plus niekoľko silvestrovských relácií. Bola predovšetkým veľmi silná osobnosť. Je asi všeobecne známe, že jej zomrela dcéra, a to je pre každého rodiča to najhoršie, čo sa mu môže prihodiť. Ona to však znášala s takou obrovskou statočnosťou, za čo som ju obdivoval,“ dodal Andrásy. Medzi ďalšie divadelné tituly, v ktorých hrala, patrili Donaha!, Klietka bláznov, Muzikálový večer. Dobrú náladu na Slovensku šírila aj cez zábavné programy v Slovenskom rozhlase (Minizábavník, Echorádio).

Na divadelných doskách sa naposledy objavila aj v bratislavskom Teatro Wüstenrot v muzikáli Mníšky. „Odišla jedna úžasná herečka, legendárna a nezabudnuteľná matka predstavená z muzikálu Mníšky. Celé roky bol tento muzikál spájaný s jej menom,“ vyjadril sa umelecký riaditeľ Teatro Wüstenrot Rudolf Geri s tým, že keď sa prejavila u nej choroba, jej rolu prevzala jej najlepšia priateľka Gizka Oňová. A dodal, že každé jedno predstavenie Mníšok bolo ukončené pozdravom Majde Pavelekovej, ako ju všetci volali, so želaním dobrého zdravia a skorého návratu. "Ako kolegyne a kamarátky sme spolu ,válčili’ desaťročia, napísali sme dve kuchárske knihy. Sú ľudia, na ktorých sa zabudne po troch dňoch, Majda nepatrila medzi nich,“ uzavrela Oňová.

Za svoje nezameniteľné herecké majstrovstvo získala viacero ocenení. V roku 1982 to bol titul Zaslúžilá umelkyňa a v roku 2007 ocenenie Kvet Tálie. Prezident SR udelil v januári 2013 Magde Pavelekovej Pribinov kríž II. triedy za mimoriadny prínos v oblasti kultúry. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku.

 

Roly jej života

Sladké hry minulého leta, 1969
Jednu z prvých filmových rolí jej udelil režisér Juraj Herz. V poetickom filme, ktorý aj vďaka sérii výborných hereckých výkonov získal na festivale televíznych filmov v Monte Carlo víťaznú cenu. Magda Paveleková si tu zahrala druhú hlavnú ženskú hrdinku: ženu z baru. Celkovo účinkovala v 12  filmoch, 205 inscenáciách a televíznych filmoch.

Zločin a pokánie, 1982
Najtypickejším žánrom bola pre Magdu Pavelekovú televízna inscenácia. Vydarená adaptácia klasickej novely Svetozára Hurbana Vajanského v réžii Pavla Haspru je dôkazom, že výborne zvládala nielen komické, ale aj tragické polohy.

Mníšky, premiéra v roku 1999, Teatro Wüstenrot
Jedenásť rokov. Toľko času strávila Magda Paveleková v muzikálových komédiách Mníšky a Mníšky 2 – Milionárky. Rola spievajúcej a tancujúcej matky predstavenej rádu z Hobokenu patrila k jej najobľúbenejším. Účinkovanie v hre, ktorú v súčasnosti uvádza viac ako tristo divadelných scén na celom svete, ukončili v roku 2011 Pavelekovej zdravotné problémy. V úlohe ju nahradila jej najlepšia priateľka Gizka Oňová.

Bonzáčik, 1999, talkšou televízie Markíza
Relácia, ktorá Magde Pavelekovej v role moderátorky (a zväčša aj scenáristky) sadla ako uliata. Pri deťoch populárnych osobností, ktoré majú „bonzovať“ na svojich rodičov, svoj zmysel pre humor a podrezaný jazyk využila naplno.  

Donaha!, premiéra v roku 2004, Nová scéna
Na svojej domovskej Novej scéne odohrala od roku 1971 rovných 49 hier. Jednou z najúspešnejších sa stal pikantný muzikál o nezamestnaných mužoch z anglického Shefieldu, ktorí sa svoju nezávideniahodnú situáciu rozhodnú riešiť striptízovými predstaveniami. Magda Paveleková si zahrala manželku jedného z nich a (nielen) podľa kritikov sa svojej roly zhostila vynikajúco.

01 - Modified: 2007-07-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Byty ako súčasť polyfunkčného objektu
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:56