StoryEditor

Druhý deň Pohody: Letisko ovládli Travis s ružovou bradou

11.07.2014, 11:40
Autor:
luc, tasrluc, tasr
Sledujte s nami dianie druhého dňa festivalu Pohoda z trenčianskeho letiska, po celý deň.

00:15 Travis ešte stále hrajú, ale program nekončí ani na ostatných pódiách. Drží sa aj počasie. Pohode nič nebráni.

00:00 "Sing, sing, sing" ... britská kapela Travis so spevákom a gitaristom Francisom Healym ešte stále na pódiu. Zaspievala všetky veľké hity. Skvele komunikoval s publikom, hovoril príhody. Prišiel až úplne blízko divákom, ktorým dovolil, aby mu šteklili jeho naružovo nafarbenú bradu a jednému fanúšikovi zobral telefón a urobil si s davom selfie.

Hrali skvele, dav sa jemne vlnil, ľudia sa bavili. Koncert ako sa na kapelu ich kvalít patrí. Jednoducho paráda. Kapela, ktorá vznikla v škótskom Glasgowe v roku 1990, prišla do Trenčína po piatich rokoch. Ich koncertný set na Pohode však bol premiérovým. Pri prvej návšteve Trenčína ich vystúpenie predčasne zrušila tragédia na festivale so smrteľnými následkami, keď 18. júla 2009 popoludní pri silnom vetre spadol koncertný stan pri vystúpení skupiny AMO a festival bol predčasne ukončený. Charizmatický líder skupiny Fran Healy to v úvode vystúpenia nezabudol pripomenúť. Travis majú na svojom konte sedem vydaných albumov, v britskej singlovej TOP 40 mali do týchto dní osemnásť skladieb. Zo známych piesní, ktoré priniesli aj na Pohodu, sú to songy Coming Around, Sing, Re-Offender či Turn, zaplnená plocha s tisíckami fanúšikov mohutne aplaudovali pri každej skladbe.

23:00 Hlavná hviezda dnešného dňa na pódiu - Travis vystúpili pred niekoľkotisícový dav.

22:30 A prišiel aj kúzelník. V Optimistane dočaroval a ľudia sa tak môžu presunúť napríklad na festival študentských filmov, ktorý začína práve teraz. Rovnaký ako aj film Mira Rema Vrbovský veter. Ten práve prebieha v Bažant kinematografe. A ním filmový večer ani zďaleka nekončí. Dnes je ešte možné na Pohode vidieť aj film Fair Play, Pandy, Sneh či Tanec Tigra.

22:15  Veľkému záujmu fanúšikov sa tešilo aj spoločné vystúpenie skupiny Para a rómskej formácie Kokavakere Lavutara. Para na čele so spevákom Laskym je jednou z najlepších slovenských koncertných kapiel, čo potvrdili aj na trenčianskom letisku. Spojenie viacerých hudobných štýlov a žánrov ponúkla dnes návštevníkom festivalu aj dvojica Vec + Valihora. Vec patrí k špičke slovenského hip-hopu a Martin Valihora je jedným z najlepších hráčov na bicie nástroje.

22:00 Aj keď sa musel trocha kvôli dnešnému počasiu meniť program, nijako dramaticky dážď festival neohrozil. Jedna z vecí, čo však na letisku nefunguje je mobilný signál Orangeu. Neustále vypadáva, nedá sa telefonovať, ani posielať sms.

21:15 The Afghan Whigs, Azealia Banks, Moderat, Putan Club či Molotov. Toto všetko sa začína práve teraz. A o malú chvíľu. Počasie sa aktuálne drží, takže teplý sveter a hor sa koncerty.

20:10 „Ahoj Pohoda, musím sa priznať, že na Pohode som prvýkrát a toto som nečakal. Ale určite to nebude poslednýkrát, to vám garantujem. Keď som sa pred dvomi týždňami dozvedel, že pohár príde na Slovensko a že to bude dátum, kedy bude aj Pohoda, nemal som na začiatku z toho dobrý pocit. Dve veľkolepé akcie sa budú nejakým spôsobom prekrývať, ale spolu s Mišom Kaščákom sme to dali dokopy. Stanley Cup na Pohode s tridsať tisíc ľuďmi, nie je čo dodať. Veľmi sa teším, že som tu,“ pozdravil zaplnenú plochu pred hlavným pódiom Marián Gáborík. Zároveň dodal: „Veľmi som hrdý na to, že za posledných sedem rokov sa Stanleyho pohár päťkrát dostal do Trenčína. Veľmi som hrdý na toto mesto a na vás fanúšikov. Veľmi si vážim, že vás je tu toľko.“ Na hlavné pódium ho priniesol v drese Los Angeles Kings s číslom 12, s ktorým prispel k zisku trofeje pre tento klub.

19:45 Seasick Steve na pódiu. Jeho neuveriteľným kreáciám tlieskalo množstvo ľudí. Jediný slovo - zážitok. Pár pesničiek zahral na starej gitare, ktorá mala iba tri struny. Bezproblémový muzikant komunikoval s publikom a chválil si vínko, ktoré počas vystúpenia popíjal rovno z fľaše.

19:20 V Optimistane práve prebieha diskusia o tom, či sú mobily a internet bezpečné pre deti. Inak diskusie sú na letisku veľmi obľúbené. Dnes tu okrem tej prezidentskej bola aj jedna vzdelávacie, kde sa riešil pohľad na výchovu a vzdelávanie nemainstreamových detí či pôrodnice. Jedna z diskusií dnes popoludní sa dotkla aj Ukrajiny.

19:00 Už o hodinu sa na letisku ukáže Stanley cup, Marián Gáborík sa však na letisku ukázal viackrát. Očakávanou akciou sa radí k akémusi "športovému headlinerovi" Pohody.

18:15  Z domácich interpretov zaujalo stovky návštevníkov vystúpenie speváčky Simy Martausovej. Pesničkárku ešte stále zdobí prívlastok nový objav slovenskej hudobnej scény, keď v júni minulého roku vydala úspešný album Dobrý deň, to som ja a ten ju vlastne z večera do rána posunul na horné pozície. Pesničky Pod imelom, Normálny život, Dobrý deň, to som ja či Karavan sú známe zo slovenského rozhlasového éteru. „Teším sa, že ľudia chodia na moje koncerty, že poznajú moje pesničky. Náš dnešný koncert bol vystúpením pred najväčším publikom, z čoho máme spoločnú radosť aj s členmi kapely,“ povedala speváčka.

17:20 Saganománia je aj na porade. Na letisku je špeciálne pripravená Sagan fanzone, kde okrem diskusií a možnosti napísať nášmu cyklistovi aj podporný odkaz, je možné sledovať preteky Tour de France naživo. V čase dojazdu do cieľa bol stane doslova preplnený a ľudia fandili priam neuveriteľne. O milimetre skončiol druhý. Fanúšikovia boli nešťastní.

17:00 Blížia sa už večerné koncerty, ale na všetkých pódiách to žije. Aj keď je na letisko mokro a blato, počasie sa drží. Obloha však naznačuje, že dnes ešte nejaká búrka príde. Vystupujú práve britskí The Selecter či slovenská Moja reč. Na svoje vystúpenie sa chystá Sima Martausová, Jambinal či spomínaný Seasick Steve.

16:30 Hneď po tlačovej konferencii začala druhá, tentokrát s riaditeľom festivalu. Festival ešte hodnotil nechcel, ale tradične porozprával o tom, ako sú spokojní muzikanti na letisku. On sám bol veľmi nadšení zo včerajšieho koncertu nemeckej legendy Kraftwerk aj z toho dôvodu, že tak ako na pódiu boli veľký profesionáli, mimo neho veľmi milí a láskaví. Porozprávali mu tiež o Petrovi Saganovi, ktorého sledujú na Tour de France a podľa Kaščáka vedeli o ňom viac ako on sám. A tiež má podľa nich festival štastie na skvelé publikum.

16:15 Začala sa tlačová konferencia s americkým spevákom Seasickom Steveom. Keď mal 66 rokov, v ankete Mojo Awards získal cenu pre Objav roka. Aj to čosi hovorí o životnej púti Stevena Genea Wolda... Seasick Steve, to je surové, živočíšne blues, ktoré šokuje aj očarí zároveň. Je ako soundtrack k beatnickym príbehom, hudba ku knihám Jacka Kerouaca, chvíľku osamelá, chvíľku divoká, no vždy s pečiatkou geniality, takto ho odprezentovali organizátori festivalu.

Prišiel pohotovo vo flanelovej košeli a s vínovou fľaškou v ruke. Otázka padla teda aj na to, aké víno má najradšej. "Červené," pohotovo odpovedal. Rozprával aké je to byť slávny a že si ľudia myslia, že to ide len tak. O svojej vášni hrať na najbiraznejších nástrojoch a tiež o tom, že nemám rád giraty. Rovnako ako to byť na lodi. Jeho koncert začne o o siedmej večer a podľa toho čo hovoril, pôjde na sto percent. "Inak by som radšej umrel," povedal novinárom.

16:00 Na letisku začalo opäť silno pršať. Stále však treba povedať, že prehánky sú len niekoľko minútové a veľmi zatiaľ neohrozujú chod festivalu. Čakali sa horšie prehánky. Niekoľko koncertov bolo prerušených, ale inak sa ide celkom podľa programu.

15:00 Zaplnenú plochu pred hlavným pódiom začína zabávať aj Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Majiteľ nestarnúceho hitu Jožin z bažin pridal aj ďalšie známe piesne, ako sám hovorí „vykopávky“, medzi nimi Linda, Láďa jede lodí či Lulu z Honolulu. „Tu to bolo vždy dobré, boli sme tu v minulosti už dvakrát, na všetkých rockových festivaloch je náš repertoár pre mladých zmena. No a ľudia poznajú naše pesničky z detstva, tak si to radi vypočujú aj z nostalgie,“ povedal po vystúpení Mládek.

14:30 Aj dnes sa bude na stránke festivalu streamovať live viacero koncertov slovenských aj zahraničných kapiel, od ktorých dostali organizátori povolenia. Na Bažant stage to budú Vrbovskí víťazi a Spojené huky, Banjo Band Ivana Mládka,Seasick Steve, Marián Gáborík a jeho Stanley Cup, The Afghan Whigs a Vítanie slnka so Sunrise Hangar.

Z Orange stage sa bude vysielať live skupiny Billy Barman, Korben Dallas, Lola Marsh a Brandt Brauer Frick Ensemble, zo Space Arény SLSP  si môžete pozrieť Veca s Valihorom, WWW s Pavlom Fajtom, Brandt Brauer Frick s DJ set Ink Midget x Pjoni.

14:00 Na pódiu sa striedala ďalšia bratislavská formácia Korben Dallas. Tá vznikla v roku 2010, názov si dali podľa hlavnej postavy z filmu Piaty element. Skupinu tvoria gitarista a spevák Juraj Benetin, basgitarista Lukáš Fila a bubeník Ozo Guttler. Na konte majú dve platne, debutovú Pekné cesty, ktorá vznikla ako živá nahrávka z koncertu, druhá s názvom Karnevalová vrana je z roku 2013. Z nej pochádzajú úspešné skladby Otec, Zlatý jeleň a Beh. „Sme predovšetkým živá kapela, či už open-air alebo klubová. Dnes to bol pre nás koncert, kedy sme hrali pred najväčším publikom, užili sme si to. Aj preto sme dali to najlepšie z našej doterajšej tvorby,“ uviedol gitarista a spevák Juraj Benetin.

13:50 Debata s prezidentom skončila a trocha sa umúdrilo aj počasie. Nie všetkých samozrejme zaujala debata a život v areáli si plynie vlastným životom. Okolo klavírov sa hromadia skupinky a hrajú známe piesne, niektorí oddychujú, ale v mokrej tráve to príliš nejde. Skupinky ľudí možno vidieť s obedom a pomaly sa roztrusujú na koncerty, ktoré sa o tejto dobe práve rozbiehajú.

13:30 Kým Kiska debatuje, na letisku prebiehajú Ďalšie koncerty. Zaslúžilej pozornosti sa dostalo zoskupeniu Vrbovskí víťazi a Spojené huky Slovenska. Vrbovskí víťazi nemajú na slovenskej hudobnej scéne žiadnu podobnú formáciu, založil ju v roku 2000 Braňo Jobus spolu s bratom Andrejom, pri hraní využívajú doma vyrobené hudobné nástroje z rôznych plastových materiálov. Preto aj svoj druh hudby nazvali priemyselný folklór. Predchádzajúce dni mala kapela veľmi rušné, doma vo Vrbovom usporadúvajú každé leto festival Vrbovské vetry, vydali nové CD a DVD, premiéru mal autobiograficky film Vrbovsky Veter a Braňo napísal knižku pre deti s názvom Ja nič, ja muzikant o hlučnom červotočovi Chrumovi, ktorú dnes na Pohode aj pokrstí.    

13:00 "Ahoj, Andrej." "Ahoj, Štefan." Takto uvoľnene sa pozdravil nový prezident Andrej Kiska s moderátorom diskusie a šéfredaktorom týždenníka .týždeň Štefanom Hríbom. Na ich diskusiu počas festivalu Pohoda na trenčianskom letisku čakali ľudia niekoľko desiatok minút aj v daždi a oboch potom privítali obrovským a dlhotrvajúcim potleskom.

Hneď na úvod spomenul Hríb spevácke skúsenosti Kisku, ktorý nezabudol podotknúť, že okrem iného počúva aj Mekyho Žbirku či Mariku Gombitovú. Ľudia tlieskali vyslovene po každej otázke. Počas diskusie prišlo k viacerým vtipným momentom, keď si napríklad Kiska chcel naliať vodu a miesto otvorenia vrchnáka si ju striekal do pohára. Uvoľnenosťou bavil.

12:30 Skupina Billy Barman otvárala dnes popoludnia na hlavnom pódiu program druhého dňa. V novembri minulého roku pridali druhý album Modrý jazyk a zazneli aj pesničky z tohto albumu. Kvinteto muzikantov tvoria dnes Juraj Podmanický, Jozef Vrábel, Teo Heriban, Jakub Tvrdík a Juraj Labaj. „Baví nás hranie vonku aj v kluboch, v lete je to hlavne hranie na open-air podujatiach. Je veľmi príjemné prísť na Pohodu a hrať na veľkom pódiu pre veľkú masu ľudí. To je super, niečo, čo do klubu nedáte,“ povedal gitarista a spevák Jozef Vrábel.  

12:15 Krátko poobede sa spustil silný dážď, ktorý trval niekoľko desiatok minút. Ľudia sa snažili skryť všade možne, ale niektorí to vzdali a postavili sa napríklad pred Európa stan, kde o 13.00 má začať debata s prezidentom Kiskom. Dobrovoľne mokli.

12:00 Podľa posledných informácií by mal prezident Andrej Kiska prísť na letisko tesne pred diskusiou so Štefanom Hríbom a po nej by sa mal prejsť areálom. Napodobní tak napríklad Ivetu Radičovú či Richarda Sulíka spred niekoľkých rokov.

11:45  Ak nie ste na letisku, sledujte prenos tu. Súhrn prvého dňa nájdete tu.

11:30 Ak chcete stihnúť niektorých umelcov aj naživo, navštívte autogramiády v Pohoda shope. Dnes sa s vami radi stretnú Billy Barman (14:00), Korben Dallas (15:30), Jupiter Okwess & International (19:30), Jambinai (20:30) a Molotov Jukebox (1:15).

11:00 Čaká nás naozaj silný deň. Okrem návštevy prezidenta, uvidia dnes návštevníci aj Stanleyho pohár, ktorý na letisko osobne večer privezie Marián Gáborík a pri športe budeme aj poobede. Priamy prenos siedmej etapy Tour de France, kde by náš Peter Sagan chcel konečne získať prvenstvo v etape, bude možné naživo sledovať aj na letisku. A v Saganzóne budú prebiehať aj cyklistické diskusie.

10:30 Piatkové ráno, a vlastne celý deň patrí aj literatúre. V Literárnom stane Martinus.sk práve čítajú básne a  už o chvíľu tam zavíta aj Milan Lasica. Jeho minuloročný koncert s Bratislava Hot Serenaders mal u mladých divákov veľký ohlas.

Smutná správa však prišla z Izraela. Na festival nebude môcť prísť spisovateľ Etgar Keret, kvôli bombardovaniu Tel Avivu. Organizátorom to zavolal včera. A v stredu po tom, ako jedna zo striel explodovala priamo nad ich hlavami, poslal sms s textom: „Práve prebehol ďalší útok. Výbuchy sa zdajú byť bližšie a niekoľko mojich priateľov našlo neďaleko úlomky šrapnelov a rakiet. Je to skôr nervy drásajúce ako hrôzostrašné,“ napísal Etgar. „Je to druhý raz v živote, keď ruším nejaký svoj výjazd. Prvý raz to bolo vtedy, keď bol môj otec chorý. Jeho stav sa zhoršil, no doktori vraveli, že mu ešte ostávajú tri mesiace života. Otec ma nabádal, aby som na tú dvojtýždňovú cestu šiel, no ja som naliehal. Desať dní na to zomrel. V súčasnom stave nemôžem svoju rodinu nechať doma a odísť. Vždy keď prichádza ďalší raketový útok, zovrie mi môj syn silno ruku svojou malou rúčkou a ja viem, že moje miesto v týchto momentoch, ktoré neprajem zažívať žiadnym deťom, je po jeho boku. Veľmi dúfam, že sa mi podarí vašu krajinu čoskoro navštíviť.“

Z jeho knihy Sedem dobrých rokov bude zajtra o 17.00 hod. čítať Robo Roth.

10:00 Areál sa už prebudil. Aj keď slnko zatiaľ nevidieť a po výdatnom nočnom daždi je ešte trocha chladno, ľuďom to nevadí. Postávajú pri stánkoch s kávou, pri wifi stanovištiach, kde kontrolujú svoje mobily a niektorí šťastlivci už opúšťajú sprchy, pred ktorými sa rad stále zväčšuje.

09:30 Letiskom sa práve začala šíriť príjemná novinka, ktorá nás čaká dnes. V Európa stane privíta o 13.00 Štefan Hríb prekvapenie tohto ročníka. Na diskusiu zavíta nový slovenský prezident Andrej Kiska.

Takto pred rokom sa na Pohode ako prekvapenie ukázal bývalý arcibiskup Robert Bezák, ktorý tu oznámil svoj odchod zo Slovenska. Bola to vtedy jedna z najsledovanejších a najemotívnejších diskusií.

09:00 A je tu pohodový budíček. Zelené autíčko a šarmantní hudobníci Funny Fellows. Aj tí, ktorí šli spať nad ránom a ešte by spali, majú smolu, druhý deň Pohody sa práve začal naplno.

07:30 Dobré ráno. Tento rok na Pohode nezobúdza návštevníkov slnko, ale zamračená obloha. Niektorí ľudia sú už hore a pred sprchami sa tvoria tradičné rady. V tom sa však stanovým mestečkom rozľahne prenikavo: "Treska do stanu!" Ľudia si mohli objednať raňajky a šikovné asistentky im ich doniesla. Treska po minuloročnom boome je žiadaná aj teraz.

01 - Modified: 2006-08-01 11:36:00 - Feat.: 0 - Title: MVRR eviduje žiadosti o dotácie v objeme vyše 1,866 mld. Sk
01 - Modified: 2024-04-09 14:04:44 - Feat.: - Title: Prezident mieru a ľudí 02 - Modified: 2024-04-04 17:54:03 - Feat.: - Title: Kauzy exprezidentov: Gašparovič odmietal vymenovať generálneho prokurátora, Kisku dobehli daňové podvody 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostáva im vysoké postavenie, ochranka aj doživotná renta. Ako si žijú exprezidenti? 04 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 05 - Modified: 2024-03-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Došlo k nadpriemernej mobilizácii opozičného voliča, hovorí Slosiarik. Akú očakáva účasť v druhom kole?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 06:49