StoryEditor

Česi posielajú na Oscara film Domácí péče, ktorý zaujal vo svete

17.09.2015, 20:29
Autor:
tasr, stltasr, stl

Celovečerný debut režiséra a scenáristu Slávka Horáka s názvom Domáci péče vybrala Česká filmová a televízna akadémia do boja o prestížneho Oscara pre najlepší zahraničný film roka. Podľa jej slov vyberali akademici v tomto roku z 39 českých hraných, dokumentárnych a animovaných filmov. Vybrané dielo, ocenené už na filmovom festivale v Karlových Varoch, bude reprezentovať českú kinematografiu v súboji o prestížne sošky Americkej filmovej akadémie.

Do našich kín príde film 22. októbra.
 


Prečítajte si aj:
Urobil film o svojich rodičoch. A Bolka Polívku uložil do ich postele



 

Vybraný český film je príbehom zdravotnej sestry, ktorá na juhomoravskom vidieku ošetruje celý rad osobitých miestnych pacientov. Keď však zistí, že pomoc potrebuje sama, musí ju začať hľadať mimo známeho prostredia. „Medzinárodný ohlas filmu dokazuje, že Domácí péče veľmi dobre komunikuje s publikom vo všetkých častiach sveta. To bolo tiež od začiatku cieľom filmu, rozprávať univerzálne zrozumiteľný, emocionálny príbeh zasadený do typicky miestneho (moravského) - pre ostatný svet ´exotického´- prostredia. Chcel som vytvoriť silný príbeh s množstvom dojemných a vtipných momentov, film, z ktorého budú diváci odchádzať rozhodnutí žiť lepšie, plnšie a uvedomelejšie," komentoval to Horák, ktorý vyštudoval Filmovú školu v rodnom Zlíne. V štúdiu pokračoval na pražskej FAMU. Ako asistent réžie pracoval aj na filme Kolja Jana Svěráka, ocenenom Oscarom za najlepší cudzojazyčný film. Pre medzinárodný projekt Straight8 nakrútil dva krátke filmy, obaja boli vo svojich ročníkoch vybrané do finálnej šestky a premietané na festivale v Cannes, píše portál lidovky. cz. Posledné roky sa však venoval reklame.

Hlavná predstaviteľka snímky Alena Mihulová získala ocenenie na karlovarskom festivale. Samotný film, v ktorom vidia aj zámorskí odborníci pokračovanie tradícií reprezentovaných dielami Miloša Formana a Jiřího Menzela, premietli na celom rade festivalov vrátane prehliadok v kanadskom Vancouvere, nemeckom Mannheime či izraelskej Haife. Popri českých hereckých hviezdach Bolekovi Polívkovi alebo Táni Vilhelmovej vytvorila jednu z postáv aj slovenská herečka Zuzana Kronerová. (Rozhovor TU).

Slovensko ešte zatiaľ svojho nominanta nemá. Obvyklý termín predkladania návrhov Slovenskej filmovej a televíznej akadémie je 30. september. Minulý rok sme na Oscara poslali film Krok do tmy.

Nominantov na Oscarov v jednotlivých kategóriách vyhlásia 14. januára 2016. Slávnostný galavečer udeľovania sošiek sa uskutoční 28. februára v Los Angeles.

01 - Modified: 2007-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Briti chcú získať Absolut
01 - Modified: 2024-02-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Herečka a šansonierka Chantal Poullain: Do Československa by som prišla opäť 02 - Modified: 2022-07-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Chantal Poullain: Bolek humorom prekonával všetky zákazy 03 - Modified: 2019-07-31 07:05:25 - Feat.: - Title: Sonda do duše Bolka Polívku: Byť príliš korektný je na škodu, voči monogamii optimistický nie som 04 - Modified: 2018-01-04 05:43:13 - Feat.: - Title: Bolek Polívka: Ja som už alfa starec, ale viete koľko rodín som obetoval kvôli divadlu? 05 - Modified: 2017-10-21 14:59:27 - Feat.: - Title: Kde Bolek Polívka nabral na hifi magnetofón? Tieto chyby urobili tvorcovia vo filme Pupendo
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 03:10