StoryEditor

Ples v opere ohúril. Ale ľudia opäť protestovali

11.01.2014, 20:16
Autor:
stlstl

Slovenská plesová sezóna sa oficiálne začala a už po štrnástykrát ju v sobotu večer v historickej budove Slovenského národného divadla otvoril Ples v opere. Tak ako aj minulý rok, i teraz, sa pár ľudí rozhodlo vysloviť svoj názor na túto akciu. Už okolo piatej hodiny popoludní stála pri ohradenom priestore pred historickou budovou Slovenského národného divadla menšia skupina ľudí, ktorí kričala "Hanba!" a "Nedovoľte to!" Krátko pred začatím plesu sa dav zväčšoval, ale ochrankári (i polícia) to zvládli a o ôsmej večer bol vonku už pokoj. Atmosféru spríjemňovala len krasokorčuliarska exhibícia na ľadovej ploche pred divadlom.


Prví hostia prichádzali okolo 19. hodiny.


Vnútri divadla, ktorého výzdoba aj program sa nesie v duchu jari a slnka, už 300 párov vítal riaditeľ divadla Marián Chudovský a hostiteľ plesu za spoločnosť Orange Pavol Lančarič, ktorí následne predniesol aj úvodný príhovor. O slávnostnú premenu historickej budovy Slovenského národného divadla, kde sa ples tradične koná, sa postaral jeho dvorný architekt Miloš Pietor a úlohy hudobného dramaturga slávnostného večera sa zhostil Matej Drlička. Režisérom bol opäť Ján Ďurovčík.



Generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič a riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský vítajú herca Františka Kovára s manželkou.


Viac o prípravách plesu tu.


Ples tentokrát moderovala Lucia Barmošová, ktorá je zároveň najmladšou moderátorkou v histórii plesu. Organizátori po prvýkrát predstavili zmenu v úvodnom ceremoniáli. Ten potvrdil, že aj tradícia sa dá inšpiratívne obohatiť, čoho dôkazom bolo prepojenie tanca a hudobných tónov v podaní Komorného orchestru Viva pod taktovkou talentovaného a v súčasnosti mimoriadne žiadaného dirigenta Petra Valentoviča. Operné umenie sa spolu s nimi zaskvelo v podaní Ľubice Vargicovej, ktorej interpretačným partnerom vo výbere toho najlepšieho z opery La Traviata bol obľúbený tenorista Miroslav Dvorský. „To najlepšie z opery La Traviata v netradičnom spojení bude naším holdom 200. výročiu narodenia Giuseppeho Verdiho, bez diel ktorého by sme si asi operný svet ani nevedeli predstaviť,“ povedala riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.


Úvodné číslo Ľubice Vargicovej a Miroslava Dvorského hostí nadchlo.


Eleganciu plesu dodal aj úvodný valčík Johanna Straussa „Ruže z juhu“ a tanečné melódie Boom! Orchestru z Českej republiky.

Úderom na gong po pol 9 večer otvorila americká speváčka a gitaristka Suzanne Vega. Program plesu sa ďalej niesol v znamení hudobných legiend soulu, funku a folku, predstavila sa prvá dáma českého soulu Marie Rottrová aj legendárna soul-funková hudobná skupina Delegation. Ale aj spevácka dvojica Marián Čekovský a Nela Pocisková.


Suzanne Vega otvorila ples.

Na plese sa zúčastnilo 300 párov, medzi nimi prvýkrát aj moderátor Sajfa s priateľkou, herci Martin Mňahončák a Jana Lieskovská či Jozef Vajda a Martin Huba, Janko Kuric, baletná sólistka Slovenského národného divadla Nikoleta Stehlíková, spisovateľka Petra Nagyová Džerengová, odnorníčka na etiketu a protokol Deana Lutherová, profesorka operného spevu a členka Čestného plesového výboru Eva Blahová, Ľubica Vargicová, manželia Martin a Petra Marko ktorá pôjde v šatách z kolekcie Orange Fashion či šéf slovenského HP Martin Sůra a majoritný vlastník medzinárodnej developerskej skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. Ten napríklad spolu s podnikateľom Borisom Kollárom patrí k tým hosťom, ktorý výšku "vstupného" vysoko prevýšia. Celková výška darovaných peňazí napríklad v roku 2012 dosiahla takmer 200-tisíc eur, minulý rok to bolo 230-tisíc, takže vyška vyzbieraných peňazí počas celej zbierky na posledných Plesoch v opere sa už podľa slov Pavla Lančariča blíži k miliónu eur. Ples venuje celý výťažok na zlepšenie starostlivosti o predčasne narodené deti.


Medzi hosťami sa objavila aj banková ombudsmanka Eva Černá s manželom.


Na plese sa zúčastnil aj tenista Milos Mečíř s partnerkou.


Galériu najkrajších rób nájdete tu.

Hostia plesu mohli ochutnať medzinárodnú kuchyňu, pričom už tradične sa k nej podávali výlučne slovenské vína. Vo všetkých priestoroch divadla bola elegantná kvetinová výzdoba, ktorá okrem iného pozostávala z rôznych druhov kvetov od renomovaných kvetinových dizajnérov. V tomto roku vo vysoko decentnom tóne dominovala biela, krémová, žltá, ale aj zelená farba. Okrem ruží a miniruží boli súčasťou výzdoby aj zelenkavé orchidey a karafiáty.

Všetko o minuloročnom plese tu.

Snímky: Orange

01 - Modified: 2005-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Režim vykurovania
01 - Modified: 2020-05-28 14:32:07 - Feat.: - Title: Ples v opere nekončí. Spolu s jeho riaditeľkou považujeme za záväzok túto tradíciu udržať, hovoria organizátori 02 - Modified: 2020-01-13 07:19:33 - Feat.: - Title: Tie najmilšie prekvapenia z Plesu v opere: Tehotenské brušká ale aj pôvab krásnej bacuľky 03 - Modified: 2020-01-12 09:52:45 - Feat.: - Title: Tohtoročný Ples v opere: Pozrite si tie najkrajšie ženské róby 04 - Modified: 2019-11-05 15:28:35 - Feat.: - Title: Ples v opere oslávi 20 rokov. Na jeho príprave pracujeme celý rok, hovorí Peter Princ z Monarchu 05 - Modified: 2019-01-12 20:02:39 - Feat.: - Title: Ples v opere 2019: Prvé ukážky rób, v ktorých sa predviedli slovenské osobnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:40