StoryEditor

Každý môže skúsiť aukciu. Toto je 5 dôvodov, prečo dražiť umenie

20.04.2014, 00:03
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Umelecké aukcie. Rekordy aj vo výške stotisícov eur, pozlátko aj veľa nervov. To je jedna strana mince. V skutočnosti väčšina dražieb ponúka aj položky dostupné v podstate každému. A kto sa neosmelí, môže sa stále prísť aspoň pozrieť. Stojí to totiž za to.

1. Reprodukcia originál nenahradí
Prečo by si vlastne mal dnes niekto kupovať originálny obraz, keď predajne s nábytkom ponúkajú desiatky krásnych plagátov a reprodukcií? Práve preto! Alebo vážne chceme mať byty vyzdobené ako každý druhý človek? Originálne maľby, ale aj kresby navyše vytvárajú úplne inú atmosféru. "Myslím si, že v momente, kedy sa ľudia budú obklopovať umením, ktoré bude živé, bude to mať neuveriteľný vplyv aj na celú spoločnosť," tvrdí Tomáš Zapletal, ktorý usporiadal charitatívnu aukciu pre detskú onkológiu v Brne. "Ten, kto to zažil, veľmi dobre vie, o čom hovorím. A ostatným prajem, aby tú možnosť mali."

2. Originál nie je nedostupný
Popri miliónových plátnach od českých majstrov Františka Kupku či slovenského Martina Benku alebo nebodaj Pabla Picassa sa dajú kúpiť diela aj za desiatky či stovky eur. Najlepšie dostupné sú ich kresby alebo grafiky. Na Slovensku ich nájdete napríklad v ponuke aukčnej siene SOGA či Darte.



3. Kvalita za nízku cenu
Zvykli sme si, že kvalitné diela autorov z prelomu 19. a 20. storočia sa dnes predávajú najmenej za státisíce. To platí u veľkých mien, český galerista Martin Kodl však upozorňuje, že to neplatí stopercentne. "Koľkokrát sa vám do rúk dostane fantasticky maliarsky zvládnutý obraz od prakticky neznámeho autora. Alebo podceneného," hovorí. "Najdrahší obraz sme predali za osemnásť miliónov českých korún, ale máme aj maľby od piatich tisíc. Ten rozptyl je obrovský."

4. Aukcia je hra
Kde inde sa dá zažiť taký adrenalín ako na aukcii? Získať po ľahkom boji kus vyhliadnutého krásneho umenia je slastný pocit. Kodl pridáva jednu historku: "O Michalovi Horáčkovi je známe, že je to veľký hráč. Ja ho poznám trochu viac a viem, že má veľké srdce a zmysel pre fér hru," rozpráva. Horáček chcel kúpiť obraz, ktorý stál asi štyristo tisíc českých korún, čo boli pred rokmi veľké peniaze. "Chcel dať tristo, tak sme sa nedohodli a nakoniec som ho za tých tristo tisíc českých korún dal do aukcie. Vyšplhal sa na šesťsto. A on ho kúpil, zdvihol sa a šiel za mnou. Ja som sa bál, že sa ide ospravedlniť, že to bolo v eufórii a že ho za tú cenu nekúpi. Čo sa môže stať. Prišiel s takým rozšafným úsmevom a hovorí - ďakujem vám, nádherne som sa zahral. V pondelok to prídem zaplatiť."

5. Kupovať nemusíte
A nakoniec nie je nutné na každej aukcii prihadzovať. Stojí za to navštíviť aspoň predaukčnú výstavu a pokochať sa ponúkanými originálmi. Atmosféru samotnej dražby môžete nasať aj bez ceduľky s číslom v ruke. Vstupenkou na aukciu býva katalóg, ktorý stojí niekoľko eur. A galeristi potvrdzujú, že aj medzi obyčajnými divákmi drieme nejaký ten zberateľ. Stačí sa len osmeliť a nakoniec zdvihnúť ruku.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Boj o vodu by mal ťažké následky
01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-27 09:47:34 - Feat.: - Title: Kus dreva, ktorý v Titanicu udržal hrdinku nažive, vydražili za vyše 700-tisíc dolárov 03 - Modified: 2023-11-20 10:53:26 - Feat.: - Title: Štát si v novembrovej aukcii štyroch dlhopisov požičal vyše 470 miliónov eur 04 - Modified: 2023-11-18 20:26:27 - Feat.: - Title: Takmer sto rokov stará whisky sa na aukcii predala za rekordných 2,2 milióna libier 05 - Modified: 2023-11-18 12:51:35 - Feat.: - Title: Gitaru Kurta Cobaina z posledného turné Nirvany vydražili za 1,5 milióna dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:21