StoryEditor

Ten, čo začiatkom 90. rokov všetkých prekvapil

25.04.2015, 10:00
Pod názvom Legenda slovenského maliarstva je v Pálfiho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) výstava z maliarskej tvorby Milana Paštéku.

Podľa jej spoluautora a zberateľa umenia Jana Kukala je to prierez 40-ročnej tvorby a prvá veľká retrospektívna Paštékova výstava. Potrvá až do 28. júna. "S Dušanom Vankom sme vyše dva roky navštevovali zberateľov, významné galérie na Slovensku, regionálne inštitúcie aj zahraničné galérie. Vybrali sme vyše 300 obrazov, z nich pre obmedzené priestory sme museli zúžiť počet vystavených na 87. Sú z každého obdobia jeho tvorby. Väčšia časť - 55 obrazov je od 12 zberateľov. Tí mu v totalitnom období, keď nemohol vystavovať, veľmi pomohli s rodinným rozpočtom aj morálnou podporou. Bol to dobrý, čestný a zásadový chlap. Mal som ho rád a je nás veľa, ktorým veľmi chýba," povedal Jan Kukal. S maliarom, ktorý sa zaujímal aj o šport, bol v priateľskom kontakte vyše 20 rokov.



Zároveň dodal, že po Paštékovi zostalo dielo, ktoré patrí do zlatého fondu slovenského maliarstva, významom presiahlo naše hranice a nebolo ovplyvnené dobovými limitmi. Mal vlastný maliarsky rukopis a vždy sa snažil posunúť svoju tvorbu ešte ďalej. Potvrdzujú to vystavené obrazy Návrat, Chodci, Materstvo, Dvaja, Rodina, Tanečník, Sediaca žena, Priestor, Idyla, Tanec, Rozhovor, Útek, Krajina, Na dedine, Zátišie či Autoportrét na loďke i ďalšie prevažne figuratívne olejomaľby.

Debutovú Paštékovu výstavu v Galérii Cypriána Majerníka (1958) zatvorili deň pre vernisážou. Prvú autorskú mal v bratislavskej Mestskej galérii v roku 1965. Bol výnimočná osobnosť, ktorú nezlomilo ani vylúčenie zo Zväzu výtvarných umelcov, zákaz vystavovania a problémy s cestami do zahraničia. "Paštékova tvorba nebola bohatá na témy, ale začiatkom 90. rokov všetkých prekvapil. Ako bytostný figuralista a kolorista vytlačil postavu na okraj záujmu a začal maľovať monochromatické abstraktné obrazy. Je obrovská škoda, že túto mimoriadnu fázu jeho tvorby nečakane ukončila tragická autonehoda v septembri 1998," pripomenul Kukal.

Výstavu dopĺňa reprezentatívna 190-stranová monografia maliarskej tvorby Paštéku z vydavateľstva Krása. Obsahuje oveľa viac diel, ako je vystavených i obsiahly text. "Oproti iným knihám o Paštékovi je táto opretá o osobnú spoveď maliarovej dcéry Dominiky Paštékovej Sládkovej, čiže je to úplne iný pohľad na umelca," prezradil spoluautor expozície a vydavateľ Dušan Vanko, ktorý prvú Paštékovu výstavu videl ako desaťročný a je veľký obdivovateľ jeho diela.  

Milan Paštéka sa narodil v Trenčíne v roku 1931. Pochádzal z učiteľskej rodiny a detstvo prežil v Rajci uprostred prírody, ktorá ho očarila a ovplyvnila jeho tvorbu. Absolvoval štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéroch Ľudovíta Fullu a Jána Želibského. Stal sa spoluzakladateľom výtvarnej Skupiny Mikuláša Galandu (1957). Okrem maľby sa venoval kresbe, grafike a keramike. Podieľal sa na výstavách československého a slovenského výtvarného umenia v Paríži, Düsseldorfe, Sao Paule, Benátkach, Mníchove, Grazi, vo Viedni, v Berlíne, Kolíne nad Rýnom, Essene, Osake, Moskve, Novare, Káhire, Alexandrii, Seville, Budapešti, Krakove, Esslingene či New Yorku.

01 - Modified: 2007-04-18 07:20:17 - Feat.: 0 - Title: Na autosalóne aj európska premiéra
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 10:28