StoryEditor

Prvý deň na Pohode: Primátor Rybníček za bicími a preplnené letisko

10.07.2015, 02:20
Autor:
lucluc

"Predám lístok za 100 eur! Za 90 eur! Za 80! Darujem lístok - zadarmo! Žartujem!" Aj takéto výkriky bolo počuť pri vstupe do areálu festivalu na trenčianskom letisku. Ale vôbec to nebolo treba, pretože ešte stále je v predaji niekoľko lístkov - a predalo sa dokonca aj tritisíc na nasledujúci ročník. Na druhej strane už dlho sa nestalo, že by sa už vo štvrtok čakalo tak dlho na parkovanie alebo žeby bolo už vo štvrtok popoludní letisko také plné. "Myslela som, že prídem až v piatok, ale keď som zistila, že Manu Chao vystupuje v prvý deň, musela som prísť," povedala nám Paulína z Prešova. Ale prvý deň rozhodne nebol len o ňom.



Aj keď predpovede hlásali, že na letisku bude na úvod Pohody polooblačno až oblačno a popoludní prehánky, dážď alebo búrky sa všetkých úvodným koncertom nakoniec vyhli. Zato chladno bolo poriadne a ľudia aj zabudli, že ešte pred pár hodinami sa doslova pražili na slnku. Niektorí to podcenili a behali po letisku veľmi naľahko. A ako ľudia stavali stany a v uličkách medzi nimi sa miešala nemčina, čeština, poľština či angličtina a vôňa cigánskej, cigariet a piva, tak s väčším počtom ľudí sa priamo úmerne zdvíhal aj počet veľmi dobre naladených ľudí. Takže tohtoročná Pohoda v žiadnom prípade nemala pomalý rozbeh.

   


Organizátori festivalu prišli tento rok s novinkou, keď večerné vystúpenia interpretov na hlavnom pódiu predĺžili z klasických festivalových 60 na klubových 90 minút. A ľudia to ocenili už na úvod.

Po pol siedmej večer otvárala 19. ročník festivalu a trojdňový hudobný program skupina Para. A ich koncertom začala na hlavnom pódiu akási narodeninová party. Najprv kapela na čele s Laskym oslávila svojich 20 rokov a blahoželali jej aj hostia Michal Kaščák, Braňo Jobus a Sendreiovci, ktorí si dali so skupinou dve pesničky. Ľudia tancovali pri piesňach Otec, Zatancuj, Celé tie roky, Brutálna zostava, Prví poslední, Abstinent, Matamatomatahari či Ako najlepšie viem. Para s Kaščákom zahrala známy hit Parné valce a túto pieseň potom neskôr zaspieval aj Lasky už s kapelou Bez Ladu a skladu.

 



To už sa pomaly stmievalo a ľudia sa opäť zhromaždili pri hlavnom pódiu. Blížil sa koncert kapely Bez ladu a skladu, ktorá zase pre  zmenu tento rok oslávila 30. narodeniny. A koncert bol výnimočný aj tým, že sa za bicie na prvé dve úvodné skladby posadil aj pôvodný člen kapely a aktuálny primátor Trenčína Richard Rybníček. A hoci tento rok v júni oslávili 30. výročie, na ich skladby ako Udavač či Píšte všetci modrým perom, tancovali aj mladí ľudia, ktorí v čase ich vzniku, a teda v dobe kedy boli zakázaní, ešte ani neboli na svete. Na túto dobu spomínali aj na tlačovej konferencii po takmer hodinovom koncerte, po ktorom si nadšení ľudia vypýtali ešte dva prídavky. "Výrazným rozdielom medzi tou dobou a dneškom je to, že keď sme teraz na festival bookovali našu kapelu, nemuseli sme od nej vyžadovať texty a posielať ich na schválenie či čeknúť si všetkých členov kapely či sú vhodní a podobne. Je to rozdiel, z pohľadu organizátora, lebo si voláme koho chceme a čo sa týka kapely, hráme si čo chceme," povedal pred novinármi Michal Kaščák, riaditeľ festivalu a člen kapely, v ktorej pôsobí od svojich 13 rokov.

"Všetci sme si všimli november 1989. Cením si, že sme mali to šťastie, že sme mohli založiť kapelu, že ju máme a že sme spolu. A dnešný koncert bol fantastický, neopakovateľný a nezabudnuteľný, byť na pódiu a mať pred sebou 15-tisíc ľudí, vďaka za to," povedal zase Rybníček, ktorí hral s kapelou jej prvých šesť rokov. A dá sa s ním len súhlasiť, koncert to bol skvelý. Kapela spolu s Parou či Chiki-liki-tua pôjdu na jeseň asi 16 koncertov, u nás,  v Česku.



Headlinerom prvého večera potom bol francúzsky spevák so španielskymi koreňmi Manu Chao, ktorý však festival neroztancoval len svojim najväčším hitom Me Gustas, ktorý poznáme aj u nás. "Sú momenty, kedy je nádherné byť organizátorom festivalu. A nehovorím len za seba, ale za celý tím. O toto sme sa snažili niekoľko rokov, preto som rád, že sa nám to podarilo. Dámy a páni, Manu Chao," zvolal presne o 11. hodine večer Michal Kaščák a za povzbudzovacieho kriku "Are you ready, Slovensko???" prišiel na hlavný stage energický hudobník, ktorý je na Slovensku už od stredy a narozdiel od iných umelcov sa rozhodol, že bude spať na letisku.

Svoju viac ako dvojhodinovú šou, ktorá skončila po jednej hodine v noci - už naozaj veľmi chladnej noci - držal v rovnakom akčnom-energickom tempe až do konca. Bolo sa na čo pozerať, aj keď sa publikum tak trocha rozdelilo do dvoch skupín. Jedna sa dala úplne pohltiť a vo víre energickej hudby sa nechávala zahriať po celú dobu, ale druhá, ktorá možno čakala niečo iné, po chvíli odchádzala. "Nebol zlý, ale po chvíli som mala pocit, že je to stále o tom istom," ozvala sa vedľa nás v dave Marta z Poľska. Koľko ľudí, toľko názorov.

 


 

01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:31