StoryEditor

Na Českého leva sú opäť nominovaní aj Slováci. Kronerová či Patejdl

20.01.2016, 15:15
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Komédia Petra Zelenku Stratení v Mníchove je favoritom cien Český lev, ktoré budú vyhlásené 5. marca. Získala celkovo 15 nominácií. Na druhom mieste s dvanástimi nomináciami je dráma Kobry a užovky, deväť šancí má Domácí péče a Sedem zhavranelých bratov. Medzi nominovanými je aj slovenská herečka Zuzana Kronerová, ktorá sa objavila vo filme Domácí péče a autori hudby Vašo Patejdl (Sedem zhavranelých bratov) a Michal Novinski (Wilsonov).
 


Prečítajte si aj:
Bolek Polívka z Domácí péče pre HN: Milovanie nikdy neodkladajte
Urobil film o svojich rodičoch. A Bolka Polívku uložil do ich postele



Česká filmová a televízna akadémia vo svojich nomináciách prakticky zopakovala hlasovanie Cien českej filmovej kritiky, ktoré sa udeľujú už 23. januára, iba namiesto troch diel navrhujú akademici vždy päť uchádzačov. V oboch súťažiach teda v kategóriách najlepší film, réžia i scenár zhodne figurujú diela Domácí péče, Kobry a užovky a Stratení v Mníchove. Český lev pridal do súboja o film roka diela Schmitke a Fotograf, za réžiu i za scenár potom tituly Schmitke a Sedem zhavranelých bratov.

 




Herecký súboj v hlavnej úlohe zvedú medzi mužmi Bolek Polívka z Domácí péče, Karel Roden ako Fotograf, Hynek Čermák z filmu Gangster Ka, Martin Myšička za film Stratení v Mníchove a Matěj Hádek za Kobry a užovky.

 


Prečítajte si aj:
Wilsonov: Vitajte v Bratislave, ktorá sa nikdy nestala realitou
Jan Kraus pre HN: So Slovenskom sa hráme na malého a veľkého brata







Medzi ženami má šancu Alena Mihulová čoby hrdinka Domácí péče, Máša Málková z Fotografa, Tereza Voříšková za snímku Laputa, Martha Issová z rozprávky Sedem zhavranelých bratov a Jana Plodková za film Stratení v Mníchove.
 


Prečítajte si aj:
Sedem zhavranelých bratov: Nová československá rozprávka, na ktorú je radosť pozerať







Vo vedľajších úlohách sa stretne Predrag Blejac z filmu Gangster Ka s Krištofom Hádkem zo snímky Kobry a užovky, Jiří Schmitzer z Padesátky s dvoma hercami snímky Stratení v Mníchove, Markom Taclíkom a Tomášom Bambuškom. Tiež bitku herečiek vo vedľajšej úlohe zvedú dve zástupkyne jedného filmu, spomínaná Zuzana Kronerová a Tatiana Vilhelmová z Domácí péče, ďalej Lucie Žáčková za Kobry a užovky, Zuzana Bydžovská za Sedem zhavranelých bratov a Jitka Schneiderová za film Stratení v Mníchove, píše idnes.cz.

Prvýkrát v histórii sa na Českých levoch udelia tiež tri ceny za televíznu tvorbu. Medzi návrhmi, ktoré dodali samotné televízie, sú napríklad seriály Mamon z HBO, Atentát a Polícia Modrava za Novu, Prístav a Vinári II z Primy, Stopy života II za TV Barrandov a Doktor Martin či Labyrint z dielne ČT. Nomináciám predchádzali prvé dve ceny, za plagát a cenu fanúšikov. Obe si odniesli tvorcovia snímky Kobry a užovky.


 

 

01 - Modified: 2008-01-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viete si nastaviť na aute spätné zrkadlá?
01 - Modified: 2024-03-11 09:58:28 - Feat.: - Title: Odchody z párty po odovzdávaní cien Český lev skončili fiaskom. Hostia padali po zemi ako hrušky 02 - Modified: 2024-03-11 09:21:24 - Feat.: - Title: Cena útechy na Oscaroch. Všetci porazení dostali v darčekových taškách veci v hodnote viac ako 150-tisíc eur 03 - Modified: 2024-02-29 12:00:04 - Feat.: - Title: Sú známe nominácie na Slnko v sieti za rok 2023: Najväčšími rivalmi sú dva odlišné žánre 04 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 05 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:11