StoryEditor

Rachel z Priateľov Oscara nezíska. Pozrite sa, kto má šancu

15.01.2015, 14:15
Autor:
tasr, luctasr, luc

Najviac nominácií na Oscara, zhodne deväť, získali snímky Birdman a Grandhotel Budapešť, oznámila to dnes popoludní v živom prenose Americká filmová akadémia.

Herec Chris Pine a prezidentka Akadémie Cheryl Boone Isaacs, a režiséri Alfonso Cuarón a .J. Abrams oznámili nominácie vo všetkých 24 kategóriách na Oscara v špeciálnej dvojdielnej živej tlačovej konferencii v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills. "Vždy sa pokúšame obnoviť televízne vysielanie novými prvkami," povedali producenti slávnostného večera Craig Zadan a Neil Meron. "V tomto roku sme sa rozhodli začať tradíciou, že vyhlásime v dvoch častiach všetkých nominovaných vo všetkých 24 kategórií."

Hoci na film môže akadémia nominovať až desať filmov, tento raz je vo výbore len osem. Minulý rok to bolo napríklad len deväť.

Britský životopisný film z druhej svetovej vojny Kód Enigmy dostal osem nominácií, vrátane nominácie Benedicta Cumberbatcha na najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Iracká vojnová dráma režiséra Clinta Eastwooda Americký ostreľovač a časozberný film Chlapčenstvo, ktorý režisér Richard Linklater nakrúcal s tými istými ľuďmi 12 rokov, si odniesli po šesť nominácií. Chlapčenstvo, ktoré v nedeľu získalo Zlatý glóbus za najlepší hraný film v kategórii dráma, zostáva podľa tlačovej agentúry AP favoritom na najlepší film aj na Oscaroch.


Jedným z mnohých prekvapení bola absencia niektorých mien v hereckých nominiách, či už to bol Jake Gylenhall, Amy Adams alebo herečka Jennifer Aniston, ktorej úloha vo filme Cake je už týždne označovaná ako jedna z najlepších a i podľa amerických medií a kritikov sa mala objaviť medzi nomináciami.

Herečka Meryl Streep bola na cenu Americkej filmovej akadémie navrhnutá už devätnástykrát. Katharine Hepburn a Jack Nicholson sú za ňou s odstupom s dvanástimi nomináciami. Bradley Cooper zo snímky Americký ostreľovač je zase dvadsiatymdruhým hercom v histórii, ktorý získal nomináciu tri roky po sebe, pred ním to dokázali Russell Crowe a Renee Zellweger. Avšak Bette Davis to isté dokázala päťkrát za sebou. Z dvadsiatich hercov navrhnutých v štyroch kategóriách ich naopak deväť zažíva pocit čakateľa na Oscara vôbec prvýkrát. Patrí k nim Patricia Arquette, Steve Carell, Benedict Cumberbatch, Felicity Jones, Michael Keaton, Rosamund Pike, Eddie Redmayne, J.K. Simmons a Emma Stone.

Žiaden slovenský (za krajinu nominovali snímku Krok do tmy) ani český film (nominovali Fair play ) sa nedostal ani do širšieho výberu v kategórii najlepší zahraničný film. V kategórii najlepší cudzojazyčný film sa tak do nominácií dostalo päť filmov, ktoré sa zaoberajú krutosťou existencie s ľudskosťou a humorom. Sú to ruský film Leviatan režiséra Andreja Zviaginceva, ktorý je tragickým podobenstvom ruskej korupcie v malom meste, poľská dráma Ida režiséra Pawla Pawlikowského o novicke, ktorá je predtým, ako sa stane mníškou, konfrontovaná s čiernou minulosťou svojej rodiny a krajiny, a estónsko-gruzínska vojnová dráma Tangerines (festivalový názov Mandarínky, režisér Zaza Urušadze), odohrávajúca sa v postsovietskom Gruzínsku začiatkom 90. rokov. O Oscara v kategórii najlepší zahraničný film zabojuje aj mauritánska snímka Timbuktu režiséra Abderrahmana Sissaka o obsadení severného Mali islamskými militantmi a argentínska poviedková čierna komédia Divoké historky, ktorej režisér Damián Szifrón je súčasne autorom scenára.

Možných favoritov ocenenia naznačili už víťazi Zlatých glóbusov, ktorých vyhlásili v nedeľu v noci. Včera zverejnili aj nominácie na najhoršie filmy roka, tzv. Zlaté maliny, ktoré sa vždy vyhlasujú v predvečer slávnostného večera. Ceny sa budú odovzdávať
v nedeľu 22. februára v Los Angeles a vysielané v 225 televíziách sveta. Moderátorom večera bude Neil Patrick Harris.

Vlani sledovalo udeľovanie Oscarov, ktoré moderovala americká komička, televízna moderátorka, herečka, autorka a producentka Ellen DeGeneresová, 43 miliónov divákov. Stalo sa tak najsledovanejším zábavným televíznym prenosom za desať rokov. Oscara za najlepší film si vlani odniesla snímka 12 rokov otrokom.


Prehľad nominácií na Oscara 2015 v hlavných kategóriách:

Najlepší film:
Chlapčenstvo (v kinách bol od 14. augusta 2014)
Selma (premiéra zatiaľ neznáma)
Teória všetkého (v kinách od 26. feburára 2015)
Birdman (v kinách od 22. januára 2015)
Grandhotel Budapešť (v kinách bol od 20. marca 2014)
Americký ostreľovač (v kinách od 19. februára 2015)
Kód Enigmy (v kinách od 29. januára 2015)
Whiplash (v kinách od 22. januára 2015)
 


Najlepšia réžia:
Wes Anderson - Grandhotel Budapešť
Alejandro González Iňárritu - Birdman
Richard Linklater - Chlapčenstvo
Bennett Miller - Foxcatcher (v kinách od 12. feburára 2015)
Morten Tyldum - Kód Enigmy
 


Najlepší herec v hlavnej úlohe:
Steve Carell - Foxcatcher
Eddie Redmayne - Teória všetkého
Michael Keaton - Birdman
Bradley Cooper - Americký ostreľovač
Benedict Cumberbatch - Kód Enigmy
 


Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:
Robert Duvall - Sudca (v kinách bol od 16. októbra 2014)
Ethan Hawke - Chlapčenstvo
Edward Norton - Birdman
Mark Ruffalo - Foxcatcher
J.K. Simmons - Whiplash
 


Najlepšia herečka v hlavnej úlohe:
Felicity Jones - Teória všetkého
Julianne Moore - Still Alice (premiéra zatiaľ neznáma)
Rosamund Pike - Stratené dievča (v kinách bol od 2. októbra 2014)
Reese Witherspoon - Divočina (v kinách od 5. marca 2015)
Marion Cotillard - Dva dni, jedna noc (v kinách od 19. marca 2015)





Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:
Patricia Arquette - Chlapčenstvo
Laura Dern - Divočina
Keira Knightley - Kód Enigmy
Emma Stone - Birdman
Meryl Streep -  Príbehy z lesov (v kinách od 2. apríla 2015)
 


Najlepší animovaný film:
Veľká šestka - Don Hall, Chris Williams and Roy Conli (v kinách od 22. januára 2015)
Škatuliaci - Anthony Stacchi, Graham Annable and Travis Knight (v kinách bol od 23. októbra 2014)
Ako si vycvičiť draka 2 - Dean DeBlois and Bonnie Arnold (v kinách bol 19. júna 2014)
Song of the Sea - Tomm Moore and Paul Young
The Tale of the Princess Kaguya - Isao Takahata and Yoshiaki Nishimura

Najlepší cudzojazyčný film:
Ida (Poľsko, Dánsko)
Leviatan (Rusko)
Mandariinid (Estónsko)
Timbuktu (Mauritania)
Wild Tales (Argentína)

Najlepší pôvodný scenár:
Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr., Armando Bo - Birdman
Richard Linklater - Chlapčenstvo
Wes Anderson - Grandhotel Budapešť
E. Max Frye and Dan Futterman - Foxcatcher
Dan Gilroy - Nightcrawler

Najlepší adaptovaný scenár:
 Jason Hall - Americký ostreľovač
Graham Moore - Kód Enigmy
Paul Thomas Anderson - Inherent Vice (v kinách od 23. apríla)
“Anthony McCarten - Teória všetkého
Damien Chazelle - Whiplash

Najlepšia kamera:
Emmanuel Lubezki - Birdman
Robert Yeoman - Grandhotel Budapešť
Lukasz Zal a Ryszard Lenczewski - Ida (v kinách bolo od 11. septembra 2014)
Dick Pope - Mr. Turner (premiéra zatiaľ neznáma)
Roger Deakins - Nezlomný (v kinách od 5. februára 2015)

Najlepšia pieseň:
Everything is Awesome - Lego Movie
Glory - Selma
Grateful - Behind the Lights
I’m Not Going to Miss you - Glen Campbell
Lost Stars - Begin Again


Všetky nominácie nájdete tu.

 

Nominácie na najhoršie filmy sa ukázali včera

Nominácie na hollywoodske ceny nie sú vždy dobrá správa - ako dnes zistili tvorcovia filmu Transformers: Zánik. So siedmimi nomináciami je snímka na čele užšieho výberu na Zlaté maliny (Razzie), anticeny, ktoré oslavujú a zosmiešňujú "najhoršie počiny roka vo filme".



Štvrté pokračovanie filmu Transformers kandiduje na Zlatú malinu za najhoršiu réžiu (Michael Bay), najhoršie pokračovanie, najhorší scenár a herecké výkony, ale najmä na hlavnú cenu za najhorší film. Do užšieho výberu na cenu pre najhorší film sa ďalej dostali rodinná snímka Saving Christmas (v hlavnej úlohe Kirk Cameron), sci-fi triler Left Behind, dobrodružný film Herkules: Zrod legendy a Ninja korytnačky.  Cameron Diaz bola nominovaná za najhorší herecký výkon v dvoch kategóriách: v hlavnej postave vo filmoch Jedna za všetky a Sex Tape a vo vedľajšej postave v rodinnom muzikáli Annie. Zlaté maliny, známe pod skráteným anglickým názvom Razzies (z pôvodného Golden Raspberries), sa udeľujú od roku 1980, tento rok tak ide o 35. ročník. Ich laureátov vyhlásia v predvečer prestížnych Oscarov, v sobotu 21. februára, pripomenula tlačová agentúra DPA.

01 - Modified: 2007-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Advokát agentom? Súd je proti
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2024-03-11 09:21:24 - Feat.: - Title: Cena útechy na Oscaroch. Všetci porazení dostali v darčekových taškách veci v hodnote viac ako 150-tisíc eur 03 - Modified: 2024-02-29 12:00:04 - Feat.: - Title: Sú známe nominácie na Slnko v sieti za rok 2023: Najväčšími rivalmi sú dva odlišné žánre 04 - Modified: 2024-02-09 07:09:26 - Feat.: - Title: Donald Trump uspel a získal nominície na kandidatúru v Nevade aj na Panenských ostrovoch 05 - Modified: 2024-01-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Svet kritizuje rozhodnutie nenominovať Margot Robbie a režisérku Barbie na Oscary. Otázkou však je, či si ich vôbec zaslúžia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:11