StoryEditor

Oscar 2014: Filmom roka je 12 rokov otrokom. Prvý černošský

02.03.2014, 23:28
Pozrite si s nami priebeh udeľovania filmových cien Oscar z amerického Los Angleles minútu po minúte.

06:00 Tak to je už pre dnes všetko, víťazom gratulujem, Vám ďakujem za pozornosť a "vidíme" sa znova o rok.

05:59 Zhrňme si to. Filmom roka je 12 rokov otrokom, najlepšími hercami sú Matthew McConaghey, Jared Leto, Cate Blanchett a Lupita Nyong´o. Najlepšie scenáre majú filmy Ona a 12 rokov otrokom a najlepšiu réžiu film Gravitácia. Najlepšia pieseň odznela v animáku Ľadové kráľovstvo, ktorý je tiež najlepším v tomto roku. Prehľad nájdete tu.

05:58
Režisér Steve McQueen sa mohol stať prvým černošským režisérom, ktorý by prebral cenu pre najlepšieho režiséra. Nestalo sa tak, ide ale o prvý černošský film ocenený Oscarom v kategórii najlepší film, ktorý má černošského producenta.

05:56 Zlatou malinou včera ocenený Will Smith prichádza na pódium vyhlásiť film roka a je ním - 12 rokov otrokom. Podľa očakávaní. Ako prvý ďakuje producent Brad Pitt.




05:53 Za posledný rok prešiel dlhú cestu, schudol 30 kíl a vo filme Klub poslednej nádeje ukázal, že nie je len postavičkou romantických filmov o sukničkárov s občasným prekvapením... McCounaghey je naozaj dojatý, bozkáva svoju ženu, objíma kolegu z filmu Jareda Leta a porazeného Leonarda DiCapria. Má veľmi dlhú, ale peknú reč, nezabúda spomenúť svojho otca, ktorý už nežije. "Naučil si ma, čo je to byť chlapom."

05:49 Minuloročná víťazka Jennifer Lawrence vyhlási najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Držíme palce Leonardovi DiCapriovi, ale očakáva sa súboj hercov Matthew McConaughey a Chiwetel Ejiofor.

A je to tak, Oscara získava Matthew McConaughey!



05:43 Najlepšiu herečku vyhlási minuloročný víťaz Daniel Day-Lewis. A Oscara podľa očakávaní získava Cate Blanchett za úlohu vo filme Jasmínine slzy. Hostia stávajú, na čo ich hneď zahriakne, aby si sadli. Ďďakuje a chváli aj spolunominované, vyzdvihuje špeciálne 79-ročnú Judi Dench, ktorá v sále nie je, ale zažiarila vo filme Nebraska (ten dnes obíde bez cien). 45-sekundovú stopáž nemáme - Blanchett hovorí dlho a neprerušuje ju hudba.

05:40 Čakajú nás ceny pre najlepší film a najlepších hercov. Leo do tohoooooo!

05:37 Milá angličtina španielskeho režiséra, ale zvláda to bravúrne. Ďakuje, ďakuje, a nezabúda menovať všetkých, vďaka ktorým je film taký úžasný. Zastaví sa aj pri Sandre Bullock, ktorú označí za jedného z najlepších ľudí, akých stretol. Tú to dojíma.

05:32: Ďalšie standing ovation a dlhé. Na pódiu je Angelina Jolie a staručký Sidney Poitier, ktorí vyhlásia cenu pre najlepšiu réžiu. Žeby Gravitácia a Alfonso Cuarón?

Áno, siedma cenu pre sci-fi drámu!

05:30
Vyzerá to tak, že Špinavý trik nezíska z 10 nominácií ani jednu cenzu. To sa "podarilo" napríklad aj bratom Coenovcom s filmom Skutočná guráž.

05:25 Teraz spoznáme víťazov najlepších scenárov. A... Oscara si odnáša John Ridley, ktorý napísal najlepší adaptovaný scenár pre film 12 rokov otrokom.

Robert De Niro a Penelope Cruz vyhlásia cenu aj pre najlepší originálny scenár. A víťazom je Spike Jonze za film Ona. Zaslúžene!!! Do našich kín príde 27. marca.

05:20 Film Gravitácia už ani nikto nepredstihne, ale treba dodať, že vždy aj tak rozhodujú hlavné ceny.

05:15 Na pódiu je Jessica Biel a Jamie Foxx odovzdávajú dve ceny - najlepšiu hudbu má film Gravitácia, teda už šiesta cena pre sci-fi drámu. Cenu preberá Steven Price.

A najlepšia pieseň je Let It Go z animáku Ľadové kráľovstvo, má teda už dve ceny.

05:10 Niečo vyše polhodiny do konca večera a pred nami sú hlavné kategórie.

04:55 A máme tu aj nový rekord. Fotografia Ellen s hercami, ktorú dala moderátorka na Twitter je aktuálne najviac zdieľanou fotografiou v histórii sociálnej siete! Za menej ako hodinu od zverejnenia tak urobilo viac ako 1,2 milióna nasledovateľov jej konta @TheEllenShow. Doteraz "viedol" prezident USA Barrack Obama s fotografiou, kde počas volebnej noci objíma svoju ženu Michelle Obama. Mal viac ako 778-tisíc "retweetov".


 

04:50 Pomaly pred koncom večera spomíname na zosnulých filmových tvorcov a hercov v tomto roku. Tentokrát je to naozaj smutné. Medzi poslednými aj nedávno zosnulý Phillip Seymour Hoffman. Tak pred 8 rokmi si preberal Oscara za unikátny výkon vo filme Capote.

04:45
Druhá cena pre film Veľký Gatsby. Catherine Martin teda premieňa aj druhú nomináciu za tento skvelý film.

04:42
Nemám slov, Ellen naozaj baví. Prišla oblečená ako rozprávková víla.

04:40 Pripomeňme si skóre najväčších favoritov - Špivaný trik a Vlk z Wall Street zatiaľ bez ceny, 12 rokov otrokom má jednu, Klub poslednej nádeje dve a Gravitácia päť.

04:35 Jedno za najkrajších hudobných čísiel večera. Na pódiu je Pink v dlhej červenej róbe a spieva peiseň z filmu Čarodejník z krajiny Oz, ktorý tento rok slávi 75 rokov.

04:25 A štvrtá cena pre Gravitáciu. Tento raz cena za kameru a dojatý Emmanuel Lubezki. A hneď boduje opäť - tento raz za najlepší strih filmu.

04:20
A v sále sa podáva pizza. Áno, dobre čítate. Ellen prišla aj s pomocníkom s tromi pizzami a plastovými tanierikmi a servítkami. Ponúknuť sa nechala napríklad Meryl Streep, Harrison Ford, Martin Scorsese a tanierik si zobrala aj Angelina Jolie.

04:15 A ďalšia podstatná kategória. Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe - hmmmm, žeby opäť Jennifer Lawrence, krásna Lupita z 12 rokov otrokom alebo Julia Roberts? And Oscar goes to ... Lupita Nyong´o z filmu 12 rokov otrokom! Zaslúžene, a tlieska aj Jennifer Lawrence.

"Je jedno odkiaľ ste, vaše sny platia," povedala debutujúca herečka, ktorá sa za posledné obdobie stihla stať módnou ikonou aj novým miláčikom Hollywoodu.




04:10 Spolu s Chrisom Hemsworthom vyhlásili dve ceny - a obe pre snímku Gravitácia. Tá si teda na svoje konto pripisuje Oscara za najlepšie zvukové efekty a strih zvyukových elektov.

04:05
Prvé malé (ale milé) faux pas sa podarilo herečke Charlize Theron, ktorá sa trocha pozabudla a s oneskorením zahlásila klasické: "A nominovaní sú..."

Charlitze Theron má na seba jednu z najkrajších rób večera, prehľad nájdete tu.

04:00 Ešte raz klobúk dole pred moderátorkou večera. Oscary nie sú aj vďaka nej sterilné a strojené. Momentálne sa na pódiu pokúša o hromadnú fotku s prítomnými hviezdami. Pred jej smartfón sa tak postavila napríklad Meryl Streep, Brad Pitt s Angelinou či Jennifer Lawrence. (Foto viď vyššie)

03:55 Opäť si pripomíname nominované filmy, ale hneď potom sa zjaví na pódiu Brad Pitt a ohlási vystúpenie kapely U2 s ich tiež nominovanou piesňou Ordinary Love z filmu o zosnulom Mandelovi. A majú standing ovation.

A aby sme nezabudli. Ellen sa prezliekla, už je celá v bielom. A patrí jej naozaj veľká poklona, robí to dobre a vtipne, žiadne hluché momenty. Viac takýchto moderátorov.

03:50 A už sme pri cene pre najlepší zahraničný film - cena pre Taliansko a ich Veľkú nádheru.



03:40 Bradley Cooper odovzdáva cenu pre dokument roka - víťazí 20 Feet from Stardom. Mnohí očakávali, že to bude The Act of Killing.

03:35 Príspevky hviezd môžete sledovať na Twitteri, ale aj na Facebooku.

03:30
A pokračujeme, najlepší krátky film je Helium, najlepší najlepší krátky dokumentárny film je The Lady in Number 6: Music Saved My Life. Ako sme spomínali, je o o pražskej rodáčke Alici Herz-Sommerovej, ktorá zomrela v 110 rokoch. "Mala úžasnú schopnosť radovať sa a odpúšťať," povedali tvorcovia o hrdinke, ktorá prežila holokaust.

03:20 Vyhlasujeme cenu pre najlepšie vizuálne efekty. Boduje Gravitácia, určite nie posledná cena v technických kategórách.

03:15 A tiež vyhlasuje cenu pre najlepší animovaný film. A podľa očakávaní víťazí Ľadové kráľovstvo. Film má však okrem tohto úspechu aj ďalší. Práve v týchto dňoch prekročil jednu miliardu dolárov v celosvetových tržbách. Stal sa tak len druhým animákom, ktorému sa to podarilo. Naposledy to bol Toy Story 3 z roku 2010 a blízko k tomu má Ja, zloduch 2 (chýba mu 30 miliónov). Ale keďže Ľadové kráľovstvo je stále v kinách v niektorých krajinách, má šancu ich predbehnúť a bude tak najziskovejším animákom histórii (chýba mu k tomu 63 miliónov dolárov).

S tržbami nad jednu miliardu je teda už 18 filmov. Na čele je stále Avatar.



03:10 Matthew McCounaghey na pódiu a ideme vyhlasovať cenu pre krátky animovaný film. A víťazí Mr. Hublot. Tvorcovia čítajú poďakovanie z papiera.

03:05 Harrison Ford predstavil niektoré z nominovaných filmov.

03:00 A prítomná Naomi Watts a Samuel L. Jackson vyhlasujú aj cenu pre najlepšie masky. A opäť boduje snímka Klub poslednej nádeje (pre Adruitha Lee a Robin Mathews).

02:55 Pokračujeme. Cenu pre najlepšie kostýmy získava film Veľký Gatsby. Catherine Martin (nominácie za výpravu a kostýmy Veľkého Gatsbyho) je len druhou v histórii, ktorej a podarilo dvakrát získať nominácie v týchto dvoch kategóriách za jeden film.

02:50 Úžasné! Po vtipnom výstupe Jima Carreyho sa na pódium postavil skvelý Pharell Williams s nominovanou piesňou z filmu Ja, zloduch 2. Veľmi živé vystúpenie, ktoré roztancovalo aj Meryl Streep či Amy Adams v prvom rade.

Spevák okrem iného zaujal aj svojim outfitom na červenom koberci, k saku si dal krátke čierne nohavice.

02:40 Prvú cenu prichádza odovzdať Anne Hathaway. And Oscar goes to .... Jared Leto za úlohu vo filme Klub poslednej nádeje. Uspel v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Podobne ako Leonardo DiCaprio, aj on sedí v hľadisku so svojou mamou. "Ďakujem mama, že si ma naučila snívať. Všetkým snílkom kdekoľvek na svete odkazujem: žite, sme tu!"



02:30 Na pódiu je Ellen DeGeneres. Pripomína, že je rada, že po 7 rokoch je späť. Vtipkuje o počasí v L.A. a napriek celkom dlhému úvodu, hostí baví. "Pršalo, ale prežili sme, ďakujeme za vaše modlitby." Žartuje aj na adresu prítomných hercov v prvom rade.



02:20 O pár minút začína slávnostné udeľovanie, sála sa zapĺňa. Ako dopadne večer - ako to vidíte vy?

02:15 Keď si zoberieme, čo vlastne majú filmy z toho, že získajú cenu alebo sú nominované?  V tabuľke Box Office Mojo je jasne vidieť ako sa filmom darilo pred a po vyhlásení. Všetky finančné aspekty nájdete tu.

02:10 Prejdime troška k číslam. Meryl Streep má najvyšší počet nominácií vôbec, aktuálne už 18. Spomínaný Woody Allen 16, všetky za pôvodné scenáre. Absolútne najviac nominácií spomedzi žijúcich tvorcov má na konte John Williams, 49.

02:05 Ešte posledné zaujímavosti - film Nebraska je od roku 1970 len ôsmym, ktorý je prevažne alebo úplne čiernobiely film s nomináciou v kategórii Najlepší film. A napríklad režisér David O. Russell sa pripojil k režisérom ako Billy Wilder, David Lean, Joseph L. Mankiewicz, John Huston, Richard Brooks a Woody Allen, ktorí dva roky po sebe získali nominácie za réžiu a scenár jedného filmu.

02:00
Pol hodina do začatia udeľovania cien. Aby sme úplne nezabudli na červený koberec, hviezd už ním prešlo nespočetne veľa. Tak napríklad Julia Roberts je dnes skutočné nádherná, v dlhých čiernych šatách doslova žiari. Mathew McConaughey prišiel s manželkou a znova sa dostáva do starej formy (po tom, čo schudol kvôli postave vo filme Klub poslednej nádeje 30 kíl), a svedčí mu to viac ako predtým.

Sandra Bullock, ktorej tiež mnohí veľmi prajú víťazstvo sa objavila v modrej róbe, škoda, tento rok predviedla mnoho pestrých šiat, ktoré jej svedčali. A aj Angelina Jolie a Brad Pitt sa už mihli na červenom koberci.


 

01:45 Predoscarové obdobie sa nevyhlo ani škandálom. Film Jasmínine slzy režiséra Woodyho Allena dnes určite nezostane bez ceny, no informácia o tom, že slávny režisér v minulosti zneužíval svoju adoptovanú dcéru, jeho úspech môže zatieniť. Film je nominovaný v kategórii najlepší originálny scenár a v oboch ženských kategóriách, cenu si však preberie asi len hlavná hrdinka Cate Blanchett.

Prezidentka akadémie Cheryl Boone Isaacs sa v súvislosti s tým vyjadrila, že dúfa, že akademici budú hlasovať seriózne, pretože ich úlohou je hodnotiť filmy. Ak by však Blanchett neuspela, na internete sa už objavili správy, že dôvodom neúspechu by bol určite Woody Allen.

01:43 Pre tých, ktorí nepostrehli v posledných dňoch, ale spomínaná Jennifer Lawrence sa rozhodla dať si od Hollywoodu na rok pauzu. Svojho prvého Oscara prebrala minulý rok za úlohu v spomínanom filme Terapia láskou. Vo veku 23 rokov je tak najmladšou herečkou s už treťou nomináciou. Aj dnes, krásna ako vždy.



01:40 Troška k zaujímavostiam. Aj keď sa väšinou stáva, že film s najväčším počtom nominácií aj vyhrá, ak by sa to dnes podarilo filmu Gravitácia, bol by to ďalší prelom. Akadémia doteraz žiadny sci-fi neocenila v kategórii najlepší film roka. Film, ktorý by tiež prepísal históriu ak by vyhral, by bol film Špinavý trik, píše BBC. Naposledy vyhrala komédia pred 36 rokmi - Annie Hall.

Keď zostaneme pri Špinavom triku, je to len 15. film v histórii, ktorý zozbieral nominácie po všetkých hereckých kategóriách (Amy Adams, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence a Christian Bale). Minulý rok sa to podarilo filmu Terapia láskou, takisto od režiséra Davida O. Russela. Predtým to bol naposledy film Červení v roku 1981.

A keď som osobne veľkou fanynkou herečky Jennifer Lawrence a treba určite poznamenať, že je to jedna z najtalentovanejších herečiek súčasnosti, takisto ako minulý rok jej film Terapia s láskou a tento rok Špinavý trik sú veľmi preceňované filmy. Ale cien už pozbierali neúrekom.

01:30 Apropo jedlo. Hostia budú môcť ochutnať všetko od homárov, chicken pot pie až po makaróny a zlatom posádzanú čokoládu. Pozrite sa ako o slávnostnom menu rozpráva šéfkuchár Wolfgang Puck. Tu.


01:20 A napríklad aj Kim Novak. Vedeli ste, že táto legenda má české korene? A keď ostane pri našich susedoch, českú stopu na Oscaroch predstavuje aj nominovaný krátky dokument The Lady in Number 6 o pražskej rodáčke Alici Herz-Sommerovej, ktorá zomrela v 110 rokoch.

01:15 Keby ste chceli vedieť koho všetkého dnes na pódiu uvidíte, tak to určite bude Amy Adams, Penelope Cruz, Brad Pitt i Angelina Jolie, Anne Hathaway, Kate Hudson, Harrison Ford a mnohí ďalší. Zoznam všetkých vystupujúcich nájdete tu.

01:10 A ako je to vlastne zo zlatými soškami, ktoré pre mnohých znamenajú vrchol kariéry? Od roku 1982 ich výroba prebieha v chicagskej firme R.S. Owens & Co, ktora vyrába aj sošky pre ceny Emmy. Cínová zliatina sa roztaví a naleje do foriem vyrobených podľa pôvodného návrhu z roku 1928. Po odliatí sú sošky vyňaté z foriem, ochladené, ručne sa obrúsia všetky hrany a výstupky a potom sa vyleštia. Následne je soška pripevnená na podstavec, ktorý je od roku 1945 kovový. Viac o ich výrobe tu.

01:05 Za povšimnutie stojí, že Tom Hanks nebol nominovaný na Oscara za svoj výkon v hlavnej úlohe vo filme Kapitán Phillips. Rovnako ani Robert Redford sa nedočkal nominácie v kategórii najlepší herec za film Všetko je stratené. Redford nikdy nezískal Oscara za herecký výkon.

01:00 V mužských hereckých kategóriách máme aj niekoľko debutantov. Okrem Michaela Fassbendera, Jareda Leta či Chiwetela Ejiofora je to najmä Matthew McConaughey, ktorý sošku za úlohu vo filme Klub poslednej nádeje asi aj získa. Ale je to tiež Sally Hawkins, Lupita Nyong'o a June Squibb.

Všetky nominácie nájdete tu.

00:55 Počas večera sa bude myslieť aj na oslavu filmových hrdinov v pocte 75. výročie muzikálu Čarodejník zo Zeme Oz.

00:45 Slávnostné udeľovanie cien bude aj v znamení moderátorky Ellen DeGeneres, ktorá sa na moderátorský post vracia opäť. Oscary moderovala i v roku 2007.

00:40 V hlasovaní medzi čitateľmi HN jednoznačne uspel film Vlk z Wall Street, bolo o ňom najviac počuť a najmä hrá v ňom nami všetkými milovaný Leonardo DiCaprio, ktorému aj najviac ľudí na sociálnych sieťach praje prvú šošku v kategórii najlepší herec.

00:30 Pripomeňme, že dnešný večer bude naozaj napínavý. Možno napínavejší ako po ostatné roky, pretože favoritov na celkové víťazstvo je hneď niekoľko. Najviac nominácií má po januárovom vyhlásení film Gravitácia a Špinavý trik. Nasleduje i 12 rokov otrokom britského režiséra Stevea McQueena. Bol by to vôbec prvý film černošského režiséra, ktorý by získal sošku Oscara. A šance má v kategórii film roka naozaj najväčšie.

Tipy bookmekrov aj HN nájdete tu.

00:25 Na dnešný deň boli v L.A. ohlásené zrážky, vyzerá to však, že nejaký veľký lejak sa napokon nechystá. Ešte pred ich príchodom však organizátori usilovne vysávali vodu z červeného koberca. Aj v tomto ohľade ide i historickú chvíľu. Nad červeným kobercom bude kvôli dažďu sklenený prístrešok, ale ako je už teraz vidieť zo záberov, ostane pre celý svet neviditeľný.



00:20 Dobré ráno alebo neskorú dobrú noc vám prajem. Opäť po roku vás vítam pri udeľovaní filmových cien Oscar. Slávnostný ceremoniál začne asi za dve hodiny, ale už teraz prichádzajú na červený koberec nominovaní a zúčastnené hviezdy. Budeme mať o čom hovoriť. Takže usaďťe sa, filmová noc začína. Zdraví Lucia Čížová.

01 - Modified: 2006-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadosti už prevýšili polovicu rozpočtu
01 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini 02 - Modified: 2024-03-23 23:22:30 - Feat.: - Title: ONLINE Prezidentské voľby 2024: Takto volili Slováci v prvom kole. O dva týždne sa stretnú Korčok s Pellegrinim 03 - Modified: 2023-10-01 06:20:55 - Feat.: - Title: Parlamentné voľby 2023 ONLINE: Podľa exit pollov vyhrá PS, hlasy sčítavajú pomaly 04 - Modified: 2023-08-17 09:50:14 - Feat.: - Title: Slováci sa presúvajú na internet. E-shopov je čoraz viac 05 - Modified: 2023-07-11 13:51:02 - Feat.: - Title: Pandemický ošiaľ končí a e-shopom zostali plné sklady, online sa objednáva menej
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:55