StoryEditor

Tereza Nvotová natočila film o Mečiarovi. Pozrite si prvú ukážku

25.11.2013, 17:10
Vladimír Mečiar od ukončenia politickej kariéry novinárov k sebe nepúšťa. Mladej filmárke však dovolil natočiť o sebe dokument.

Vladimíra Mečiara navštívila mladá filmárka Tereza Nvotová. Stretla sa s ním v jeho luxusnom sídle a bývalý premiér jej dovolil robiť zábery zo svojho súkromia. Dokument o temnej postave slovenskej politiky teraz získava finálnu podobu, dokončený by mal byť na budúci rok.

Dokument začína archívnymi zábermi z roku 2000. Do Mečiarovho luxusného sídla Elektra v Trenčianskych Tepliciach vtedy vpadlo policajné komando, pretože niekdajší premiér odmietal vypovedať v kauzách z čias jeho vládnutia.

Strih, rok 2013. Mečiar sa po posledných voľbách, v ktorých sa jeho strana LS-HZDS nedostala do parlamentu, z politiky úplne stiahol a ukrýva sa pred svetom. Na verejnosti sa ukazuje len zriedka, s novinármi nekomunikuje. Až teraz sa brány Elektry otvorili dvadsaťpäťročnej dokumentaristke Tereze Nvotovej. Stačil jej k tomu jediný telefonát.

"Zaujal ma článok, že odchádza z politiky. Mala som kontakt na jeho bývalú asistentku, ktorej som vysvetlila, čo chcem. Za tri dni sa mi ozvala, že môžem prísť," opísala Nvotová pre Sme.sk. Dokument o Mečiarovi je jej bakalársku prácou.

Tak sa dostala za múry strážené kamerami, do rezidencie so starostlivo zastrihnutým trávnikom, tenisovým kurtom a zurčiacou fontánou. Mečiar ju vľúdne privítal a povolil natáčanie. Kamera bývalého vrcholného politika zachytila​​, ako si opeká špekáčik, zakladá oheň vo fajčiacom krbe či v teplákovej súprave pozoruje hru vnúčat.

"Keby prišla veľká kríza ..."
 "Nebol nepríjemný. Naopak bol pohostinný, milý a spolupracoval so mnou, aj keď v rámci nejakých svojich medzí," povedala pre iDNES.cz dvadsaťpäťročná Nvotová, ktorá je dcérou herečky Anny Šiškovej a režiséra Juraja Nvotu.

Trojnásobný premiér sa pred kamerou napríklad zamýšľa nad mocou a vôľou ľudu. "Musím povedať, že moja moc vždy súvisela s podporou ľudí. Tá dnes reálne nie je. Ale bolo to slobodné rozhodnutie, vždy som bol pre to, aby ho ľudia mohli urobiť, aj keď ho urobili proti mne. Jediné, čo by to mohlo zmeniť , je, že by bola veľká kríza a ja by som si myslel, že ju viem riešiť," hovorí Mečiar v dokumente.

Príhovory sedemdesiatjedenročného dôchodcu komentujú novinári Martin M. Šimečka a Marián Leško. Divákom pripomínajú charakter Mečiarovej vlády, ktorú mnohí považovali za autoritatívnu. Medzi najslávnejšie kauzy mečiarizmu patrí napríklad únos syna prezidenta Kováča, ktorý údajne zorganizovala tajná služba SIS. Aj na túto tému sa Mečiar rozhovorí.

Detstvo s Mečiarom
 Verejnosť si tiež pamätá Mečiarove agresívne útoky na médiá. Pred jedenástimi rokmi napríklad napadol novinára z televízie Joj, ktorý sa ho pýtal na financovanie nákupu jeho vily. "Ešte raz sa ma na to spýtaš, tak ti takú je*nem, že sa z toho nespamätáš," kričal vtedy na novinára, ktorého chytil pod krkom (na incident sa môžete pozrieť tu).

"Dokument je o Mečiarovi a dobe, ktorú prežívalo Slovensko, ktoré on reprezentoval. Snažím sa sama pre seba a pre ostatných ľudí túto dobu odhaliť, pretože som ju zažívala, keď som bola malá. A bolo to emotívne a stručné. Povedala som si preto, že je potrebné sa na to pozrieť zblízka," vysvetlila motívy vzniku snímky Nvotová.

Podľa nej sa expremiér nesnažil do jej diela nijako zasahovať. "Povedal mi, že si s tými zábermi môžem robiť, čo chcem," uviedla Nvotová. "Keď točíte takú osobu, akou je Mečiar či iný významnejší politik, ktorý niečo v nejakej krajine urobil, obojstranne si vychádzate v ústrety. On si svoj ​​hranice kládol a ja sa ich snažila nejakým spôsobom prelamovať a pýtať sa ho na veci úprimne tak, ako ma zaujímali," povedala iDNES.cz filmárka.

Tá teraz začína rokovať so Slovenskou televíziou o koprodukcii filmu, čo by jej umožnilo použiť viac archívnych záberov z Mečiarovej doby, než len vpád kukláčov do Elektry. Štyridsaťminútovú školskú verziu filmu chce rozšíriť a dokument budúci rok predstaviť verejnosti.

01 - Modified: 2005-09-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČSSD útočí na štát
01 - Modified: 2024-02-27 10:13:31 - Feat.: - Title: Žena, ktorá zabíjala ako v seriáli na Netflixe, pozná svoj trest. Pred vraždou inžiniera hodila mačiatko do mixéru 02 - Modified: 2024-02-08 07:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tento krátky dokument ukazuje to najhoršie, čo sa objavilo v slovenskej spoločnosti a politike. Z mnohých záberov mrazí 03 - Modified: 2024-01-15 13:06:48 - Feat.: - Title: Čoskoro príde do kín dokument o Karlosovi Vémolovi. Už teraz je kontroverzný! 04 - Modified: 2024-01-13 10:34:18 - Feat.: - Title: Zamiloval sa do Slovenska. Dokumentarista Nigel Marven sa ešte chce vrátiť, uvažuje nad pokračovaním filmu 05 - Modified: 2023-10-26 06:00:00 - Feat.: - Title: Daniel Radcliffe točí dokument so svojím kaskadérskym dvojníkom. Ten ochrnul, keď ho zastupoval pri jednej zo scén v Harry Potterovi
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 23:24