StoryEditor

Dominik Tatarka má svoju poštovú známku

15.03.2013, 14:15
Autor:
tasrtasr
Poštovú známku s nominálnou hodnotou 0,65 eura s portrétom Dominika Tatarku vydala Slovenská pošta.

Poštovú známku s nominálnou hodnotou 0,65 eura s portrétom Dominika Tatarku včera vydala Slovenská pošta. Symbolicky v deň nedožitých 100. narodenín známku inaugurovali v rodisku významného prozaika, v obci Plevník-Drienové v okrese Považská Bystrica. Poštovú známku vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha a jej pozadie dotvára motív bežiaceho koňa v otvorenej krajine, ktorý reprezentuje nespútanú slobodu pohybu a tvorby.





Podľa vedúceho Poštovej filatelistickej služby Slovenskej pošty Martina Vanča známka s portrétom Dominika Tatarku je prvou tohtoročnou v emisnom rade Osobnosti. Poštové ceniny sa podľa neho vydávajú na základe dopytu obyvateľov a filatelistov. "Návrhy na vydanie poštovej známky sa prerokúvajú v námetovej komisii známkovej tvorby, čo je poradný orgán Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Emisný plán potom predkladá Slovenská pošta spravidla dva roky predtým, ako sa známky vydajú," priblížil Vančo s tým, že v emisnom rade Osobnosti vydá Slovenská pošta tento rok v júni známku Gorazda Zvonického.

"Dominik Tatarka patril k mojim obľúbeným autorom ešte zo študentských čias, preto som rád, že mi POFIS ponúkol možnosť vytvoriť námet tejto známky. Najmä jeho novela Panna Zázračnica bola kultovým dielom a práve toto dielo ma inšpirovalo k vytvoreniu známky. Tejto téme som venoval aj rytinu na obálke prvého dňa," povedal pre TASR autor výtvarného návrhu známky, akademický maliar Dušan Grečner.

Súčasne so známkou vydala Slovenská pošta obálku prvého dňa spolu s pečiatkou a domicilom obce Plevník-Drienové. Prítlač tvorí leitmotív autorovej novely Panna zázračnica v podobe surrealistického portrétu mladej dievčiny Anabelly, tvoriacej korunu stromu, z ktorej sa vynárajú tváre jej nápadníkov. Na pečiatke je drevená zvonica z Tatarkovho rodiska. Slovenská pošta tiež otvorila v Plevníku-Drienovom príležitostnú poštovú priehradku, príležitostná poštová pečiatka sa bude v obci používať ďalších sedem dní.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:08