StoryEditor

Fenomén, aký tu nebol. Adele predáva milióny albumov a vypredala turné

04.12.2015, 18:00

"Ahojte, to som ja," povedala speváčka a skladateľka Adele vo videu, pričom stála pred mapou Európy a Britských ostrovov. Oznámila, že sa vydá na turné, prvé za štyri roky, a dodala: "Už sa nemôžem dočkať, kedy vás všetkých uvidím." Uviedla tiež, že správy o jej strachu z vystupovania boli zveličené. Bolo to minulý štvrtok a lístky na koncerty po celej Európe sa začali predávať dnes. Vypredali sa za pár minút. A vzápätí na to Adele oznámila, že pridáva ďalšie koncerty.

 
Adele Announcement

Go to http://live.adele.com for details

Posted by Adele on 26. november 2015

 

 

To však nie je jediný úspech v súvislosti s jej novým, tretím albumom 25. A aj tie najodvážnejšie očakávania prekonala už po troch dňoch. Adele, ktorá bola ešte donedávna držiteľkou troch Guinnessových rekordov, má aj ďalšie prvenstvá. Nový rekord v počte pozretí videoklipu na YouTube, keď za prvých 24 hodín od zverejnenia mal jej videoklip k prvému singlu Hello 27,7 milióna pozretí. Dnes je to už takmer 600 miliónov. Okrem toho sa Hello stalo prvou piesňou, z ktorej sa po jej októbrovom vydaní za jeden týždeň predalo vyše milióna digitálnych kópií. Ešte pred vydaním albumu si ho predobjednalo viac ako 100-tisíc ľudí a už po troch dňoch bolo predaných viac ako 2,4 milióna albumov, čím prekonala 15 rokov starý rekord kapely N´Sync. Zaraďuje sa tak len medzi troch umelcov v tomto roku, ktorých predaj dosiahol vyše milióna nosičov. A pri tomto Adele nekončí. Očakávaný týždenný predaj, 2,9 milióna albumov na celom svete prekonala s prehľadom, keďže predala 3.38 milióna kusov a určite pôjde aj ďalej. Je veľká šanca, že predstihne aj celkový úspech svojho predchádzajúceho počinu 21, keď sa ho vo svete predalo viac ako 30 miliónov kusov.

 


Jednoduchá s veľkým hlasom
Poďme si teda položiť inú otázku. Prečo vlastne je dnes mladá Britka najúspešnejšou interpretkou na svete? V prvom rade je to jej hlas. Práve to bolo to, čím ešte pred začiatkom kariéry zaujala na jednom z videí hľadača talentov a zavolal jej. Adele, ktorá od malička usporiadavala vystúpenia pre rodinu a známych a ktorej spomínané video na sieť zavesila kamarátka, mu najprv nechcela veriť. Už onedlho však podpisovala zmluvu vo vydavateľstve, kde je dodnes. Jej hlas, ako hlavný nástroj, kvôli ktorému musela prestať aj fajčiť, je rozpoznateľný a jeho hĺbka sa absolútne hodí do balád, ktorými sa Adele preslávila.

Druhou veľmi dôležitou črtou jej fenomenálnosti a toho, že ju ľudia na celom svete milujú, je jej skromnosť, jemná „potrhlosť“ a fakt, že sa nepotrebuje stavať do pozície svetovej hviezdy, objavovať sa na večierkoch a premiérach či dokonca absolvovať svetové turné. A aj s jej postavou, ktorá nie je dokonalá, sa ženy na celom svete oveľa viac stotožňujú. Vyrastala len s matkou a dlho poznala len hudbu z hitparád. Preto sa dnes nemôžeme čudovať, že ako tínedžerke sa jej páčili kapely ako Spice Girls či Destiny´s Child. Keď však objavila Ettu James, Ellu Fitzgerald a hlavne Amy Winehouse, vedela, že hudbe sa chce venovať. Do slávnej Brit School chodila spolu so speváčkami ako Jessie J a Leonou Lewis a aj keď po tom vraj nikdy netúžila, stala sa speváčkou. Vydala album 19, potom 21, najpredávanejší album všetkých dôb, získala Oscara za bondovskú pieseň Skyfall a každý singel naberal na obrátkach jej úspechu takým spôsobom, že bolo jasné, že to nebude ľahko zastaviteľné. Najmä preto, že nešlo o trendovú a sezónnu záležitosť rýchlokvaseného speváka.




Mimo trendov o láske
Adele je nadčasová. To je jeden z ďalších faktorov. Nešla s trendmi, so sociálnymi sieťami sa síce kamaráti, ale napríklad aj pri novom albume odmietla jeho streamovanie. Donútila tak ľudí ísť do obchodu a kúpiť si ho. Po rokoch, keď predaj fyzických albumov klesal, tak aj tento biznis obrátila naruby a v digitálnej ére boduje v počte predaných fyzických nosičov. „Adele pripomenula všetkým, ako dôležité sú. Že je to hmatateľný predmet, niečo, čo môžete držať, dotýkať sa ho s pocitom, že ste spojení s umelcom a jeho tvorbou, čo vám digitálny súbor nikdy nedovolí,“ povedala tento týždeň Laura Provenzano, viceprezidentka druhého najväčšieho hudobného predajcu v USA.

A či už to boli doráňané rodinné vzťahy alebo jej rozpadnutý vzťah so starším mužom, s ktorým sa zoznámila v 18 a s ktorým sa po roku rozišla, údajne kvôli nevere, Adele vo svojich piesňach spieva o tom, čomu rozumejú všetci ľudia na svete. O láske, stratách či ľútosti. Jej slávna pieseň Some Like You alebo nové Hello počúvajú zamilované dievčatá, matky, zrelé ženy. Každý z nás má svoje starosti a boliestky a hudba Adele sa stále ukazuje ako najlepšia náplasť na ne.

 

Recenzia: Melancholická Adele bola. Aj ostala

Keď pred tromi rokmi vyhlásila, že si dáva od hudby a koncertovania pauzu a bude sa nejaký čas venovať rodine, okamžite sa objavili dohady, aká bude Adele, keď sa vráti. Nebude už spievať o svojom bývalom priateľovi, ktorý ju ranil a bude spievať veselšie piesne o veselých témach? Tri roky sa nevedelo nič. Adele však s ničím takým neprišla a aj jej tretí album sa nesie v podobnom duchu ako predchádzajúce dva. Podčiarkuje tak svoju nadčasovosť, pretože ani piesne z novinky 25 nikdy neomrzia. A ani jej hlas, s ktorým sa vie tak krásne hrať, že je ju radosť počúvať za každých okolností, či je človek smutný, alebo veselý, vás neomrzí.
Prvou piesňou je dnes už svetový hit Hello. „Moja posledná nahrávka bola ,rozchodová‘,“ napísala Adele na sociálnej sieti, „ak by som mala pomenovať túto skladbu, nazvala by som ju tvorivá, zdokonaľujem samu seba, doháňam stratený čas. Pozastavujem sa nad tým, čo som kedy urobila a čo som neurobila.“ Pieseň, ktorá inšpirovala už mnohé paródie alebo iných umelcov, ktorí jej vzdávajú hold, je aj prvou piesňou albumu s 11 kúskami. A dokonale otvára album. Ale tiež otázku, či je Adele s novým partnerom a trojročným synčekom už vyrovnaná s minulosťou a bolestným vzťahom a či už toho smútenia nebolo dosť.

Ako sa však započúvate do ďalších piesní, či už je to skladba I Miss You, alebo When We Are Young, či Remedy, pohráva sa s gitarou či klavírom, niekde trošku so staromódnym nádychom, inde je moderná, stále baví. Pár tónov v skladbe Love in the Dark dokonca pripomína ústrednú melódiu z filmu Rómeo a Júlia s Leonardom DiCapriom a Claire Danes. Tak ako oni dvaja sa však pri počúvaní jej albumu cítiť nebudete. Melanchóliou, ktorá jej ostala, dáva istým spôsobom aj nádej. Ukazuje život, aký je.

 

]
 

01 - Modified: 2007-11-20 19:59:09 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť je na novom minime
01 - Modified: 2022-02-12 14:23:12 - Feat.: - Title: Adele pobláznila fanúšikov: V gay klube predviedla pole dance a tancovala iba v podprsenke 02 - Modified: 2021-10-15 07:56:42 - Feat.: - Title: VIDEO Speváčka Adele je späť! Predstavila nový klip k singlu Easy on me. Má už milióny pozretí 03 - Modified: 2020-05-06 18:26:55 - Feat.: - Title: Médiá ovládla Adele jedinou fotografiou. Radikálnou premenou vyvolala vlnu reakcií 04 - Modified: 2018-05-03 08:14:42 - Feat.: - Title: Adele: Má iba 30 rokov, je najvplyvnejšou celebritou a rozhodne sa nechystá schudnúť 05 - Modified: 2017-06-14 14:04:21 - Feat.: - Title: Známa celebrita poslala vtipný odkaz svojim fanúšikom! Spoznávate ju?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:43