StoryEditor

O víťazoch slovenských Grammy sa rozhodne o mesiac

10.01.2014, 15:45

Aj Slovensko má svoje hudobné ceny Grammy. Ocenenia v ôsmich kategóriách odovzdá Zväz autorov a interpretov (ZAI) populárnej hudby. Sošky mikrofónov za rok 2013 si ocenení speváci, skupiny, rádiá či kluby prevezmú 13. februára v legendárnom bratislavskom V-klube na námestí SNP.  

"ZAI ako občianske profesijné združenie sa rozhodol opätovne oceniť svojich partnerov na hudobnom trhu, ktorí najväčšou mierou prispievajú k jeho kultivovaniu. Ceny v tejto podobe sa budú odovzdávať po druhý raz, pričom pribudli aj tri kategórie - album roka, skupina respektíve interpret roka a objav roka, ktoré ZAI oceňoval v rokoch 1990 až 2000 v rámci svojich výročných cien, čo boli tzv. slovenské Grammy," uviedol pre médiá predseda Rady ZAI Martin Sarvaš.

O držiteľoch cien rozhodujú členovia ZAI a ďalší autori a interpreti. ZAI udelí ceny v ôsmich kategóriách: rozhlasová stanica roka, hudobný redaktor roka, festival roka, usporiadateľ roka a klub roka. Trojicou nových kategórií sú album roka, interpret roka a objav roka. Z nominácií teraz do 21. januára autori a interpreti vyberú víťazov jednotlivých kategórií. "Naším cieľom je zmapovať dianie v oblasti prezentácie hudby v éteri, ale aj v oblasti živého koncertovania, nakoľko rozsiahla sieť klubov a festivalov dnes tvorí životodarné podhubie pre hudobnú produkciu. Muzikanti chcú takto vyjadriť rešpekt dobrým partnerom, ktorí im rozumejú a podporujú ich v ich tvorbe, či už sú to redaktori a moderátori rozhlasových staníc alebo usporiadatelia koncertov a festivalov, či majitelia klubov. Autori a interpreti tiež ocenia najvýznamnejšie počiny svojich kolegov za uplynulý rok," dodal Sarvaš.



V nomináciách za rok 2013 sú medzi rozhlasovými stanicami Rádio Max, Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio Rocková republika a Rádio Viva, medzi hudobnými redaktormi Roman Bomboš, Vlado Franc, Soňa Horňáková a Rasťo Očenáš, medzi usporiadateľmi roka Dušan Drobný, Rudolf Hošna a Tibor Zelenay, medzi festivalmi Červeník Fest, Bažant Pohoda, Slížovica a Topfest, cenu pre klub získa jeden z trojice Ateliér Babylon, Blue Note a Nová Pekáreň.

Albumom roka bude jeden z pätice Všetko najlepšie skupiny Hex, St. Mary Huana Ganja skupiny Horkýže slíže, Moruša Biela Jany Kirschner, Hlasy Richarda Müllera a skupiny Fragile, piatym sú Momenty 2003-2013 Zuzany Smatanovej. Na ocenenie interpret roka sú nominovaní Celeste Buckingham, Hex, Horkýže Slíže, IMT Smile, Jana Kirschner a Zuzana Smatanová. Objavom roka bude jeden z trojice Bijouterrier, Korben Dallas a Sima Martausová.

01 - Modified: 2005-11-29 08:34:00 - Feat.: 0 - Title: Letisko Praha má prvý raz 10 miliónov pasažierov a útočí na Viedeň
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:01