StoryEditor

Oddychové knihy a ženské romány. Tie kupujú Slováci cez internet

13.10.2014, 11:26
Autor:
tasr, stltasr, stl

Diela od Maxima E. Matkina, Pavla Hiraxa Baričáka, Dominika Dána, Jozefa Kariku či Táni Keleovej-Vasilkovej patria medzi najpredávanejšie knihy slovenských autorov, ktoré si čitatelia radi kupujú aj on-line. Väčšina Slovákov preferuje oddychové čítanie, overenú klasiku, ženské romány, kuchárske alebo motivačné knihy. TASR o tom informovali štyri oslovené kníhkupectvá, ktorých knihy sa predávajú aj prostredníctvom internetu.

V kníhkupectve Martinus.sk sú za posledné obdobie najpredávanejšími knihami Nemám čas na umieranie Róberta Stangla, Šlabikár šťastia 2 Pavla Hiraxa Baričáka, Strach od Jozefa Kariku či Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek. Podľa Juraja Šlesara z Martinusu.sk sa nedá hovoriť o prevahe určitého literárneho žánru, ale skôr o módnych vlnách, vznikajúcich z rozličných príčin. "Hodnotiť slovenský literárny vkus asi nemá veľmi zmysel, lebo sa líši čitateľ od čitateľa. Celkový trend je rovnaký ako v zahraničí a knižnými bestsellermi sa stávajú skôr ľahko čitateľné a zábavné romány. Odráža to aj tvorba najpopulárnejších slovenských autorov," povedal.

Ján Laš z Gorily.sk uviedol, že na vrchole ich rebríčka najpredávanejších slovenských kníh je Dominik Dán, nasleduje Maxim E. Matkin, Táňa Keleová-Vasilková a Jozef Karika. Čitatelia u nich uprednostňujú predovšetkým beletriu. "Našimi zákazníkmi sú prevažne ženy, takže sa dobre predávajú aj ženské romány," spresnil Laš.

Aj ja teba od Maxima E. Matkina, Svet mi je dlžný Evy Urbaníkovej, Kód 9 od Jozefa Banáša či Tá druhá od Táni Keleovej-Vasilkovej sú medzi najpopulárnejšími knihami slovenských autorov v kníhkupectve Panta Rhei. Žánrovo tu však čitatelia najviac preferujú literatúru pre deti a mládež, detektívky a slovenskú beletriu. "Slovenská literatúra dokáže svojou kvalitou konkurovať zahraničnej, beletristickej, ale aj odbornej literatúre. V podiele počtu titulov je však v odbornej literatúre výrazne pozadu," skonštatoval generálny riaditeľ Panta Rhei Peter Kočalka.

Podľa Romany Sadloňovej z Abcknihy.sk je slovenská literatúra momentálne na vzostupe. Slováci sú podľa nej zvyknutí na autorov, ktorých majú radi. Väčšina z ich čitateľov si vyberá overenú klasiku, oddychové a romantické knihy, detektívky alebo knihy o zdravej výžive. Najpredávanejšími dielami v kníhkupectve Abcknihy.sk v tomto roku sú Nevinným sa neodpúšťa od Dominika Dána, Pavol Hirax Baričák a jeho Šlabikár šťastia, Vyznanie od Marie Vrabcovej alebo kniha Róberta Bezáka Medzi nebom a zemou. "Tento rebríček tvoria každý rok viac-menej tí istí autori s aktuálnymi bestsellermi. Fenoménom za posledný rok boli knihy o Róbertovi Bezákovi a novinka Nemám čas na umieranie od Róberta Stangla, ktorá je známa vďaka televíznej relácii," dodala Sadloňová.

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aké sú náklady
01 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť 04 - Modified: 2024-02-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Najvášnivejší čitatelia horoskopu: Tieto znamenia zverokruhu milujú čítanie kníh 05 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:50