StoryEditor

Recenzia: Madonna je späť na tróne. Albumom Rebel Heart

08.03.2015, 16:18
Autor:
idnes.czidnes.cz

Štyri dni pred vydaním albumu s názvom Rebel Heart oznámila popová ikona, že zahrá 7. novembra v pražskej O2 aréne. Cez trapasy, ktoré ju sprevádzajú, Madonnina nahrávka predbehne všetko, čo päťdesiatšesťročná speváčka natočila za posledných desať rokov.


Príbeh Madonninho trinásteho štúdiového albumu Rebel Heart je tŕnistý. Speváčku najskôr zradili vlastní fanúšikovia, ktorí pesničky z albumu poslali na internet v nefinalizovaných verziách, takže ich potom šesť neplánovane a narýchlo musela vydať na internete ešte pred Vianocami.

V Británii sa dočkala studenej sprchy, keď singel Living for Love odmietla hrať stanica BBC Radio 1 s odkazom, že je Madonna stará a nepatrí medzi interpretov, s ktorými sa mladí poslucháči stotožňujú.

Stará?

Keď opomenieme silný argument, že ide o diskrimináciu na základe veku, singel, na ktorom pracoval jeden z najžiadanejších producentov súčasnosti Diplo, skutočne pôsobí ako odkaz na houseovú bezstarostnosť deväťdesiatych rokov, kedy Madonna žiarila s albumom i singlom Ray of Light. Je to tiež jasný odkaz, že sa na albume Rebel Heart rozhodla nepokračovať v trochu krátkozrakom produkovaní priamočiarych, energických tanečných pesničiek, ktoré ubíjala šablonovitosť.

Madonna naopak pôsobí, ako by jej v päťdesiatšestke znova začala "horieť hlava", vtipne a bez sentimentu cituje svoje staršie pesničky ako Vogue alebo Like a Prayer, obzerá sa za svojou kariérou (Veni, Vidi, Vici, Rebel Heart), vyznáva sa zo straty lásky (Living For Love) a ospevuje sex (S.E.X.), s osobitným dôrazom na orálny sex (Holy Water). Trochu roztržitá a nesústredená je rovnako ako v témach aj v hudbe.

Okrem Dipla sa na album podpísalo mnoho výrobcov, medzi tých najslávnejších patrí Kanye West alebo Avicii, teda napospol mená, ktoré utvárajú súčasný stredný prúd a vedia pritom prekvapiť. Najmä začiatok albumu je vďaka tomu naozaj nabitý príjemnými odbočkami. Hneď druhá skladba Devil Pray je nielen vďaka Aviciiho "éterickosti" v produkcii asi najlepšou a najmelodickejšou skladbou, ktorú Madonna za poslednú dekádu natočila. A text o fajčení trávy, pití whiskey, braní LSD a extázy tú nepôsobí nútene.

Zase kráľovnou

Podobné je to u skladieb, ktorým dal svoj charakteristický odtlačok plný skreslenia, efektov a plazivej hitovosti Kanye West. Podmanivosť refrénu skladby Illuminati, ktorá sa v kontexte Madonnine tvorby dá označiť za experiment, vykupuje predošlú priamočiarosť. Podobne prekvapivo pôsobí dancehallový a reggae odpich skladby Unapologetic Bitch, ktorý nesie znaky Diplovho rukopisu oveľa viac než spomínaný prvý singel. Ani skladba Bitch I´m Madonna, do ktorej prizvala raperku Nicki Minaj, netrpí štandardným zvukom, ktorý by sa dal od päťdesiatšesťročnej speváčky očakávať.

Madonna po rokoch opäť starostlivo nasledovala aktuálne trendy a dokázala medzi nimi nestratiť samú seba. Má to svoje ale.
Album Rebel Heart je miestami preprodukovaný, zvukovo a štýlovo roztrieštený. V deluxe edícii je na nej dvadsaťpäť pesničiek a medzi nimi aj niekoľko krokov vedľa. Aj tak ide po rokoch o album, ktorým konečne znovu naplní označenie kráľovná popu.

Honza Vedral, idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-04 10:31:06 - Feat.: 0 - Title: USA sú nespokojné so 63 svojimi obchodnými partnermi
01 - Modified: 2024-02-21 10:43:46 - Feat.: - Title: Nestarnúcu Madonnu zradila na pódiu náročná choreografia. Nepekný pád popovej hviezdy! 02 - Modified: 2023-07-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Adam si plní svoj sen. Vysolil takmer 168 000 eur na to, aby vyzeral ako Madonna 03 - Modified: 2023-06-30 06:55:27 - Feat.: - Title: Kráľovnú popu Madonnu prepustili po ťažkej infekcii z nemocnice 04 - Modified: 2023-06-29 10:55:49 - Feat.: - Title: Speváčka Madonna ruší koncerty. Jej zdravotný stav sa zhoršuje 05 - Modified: 2023-06-29 09:23:27 - Feat.: - Title: Pripravovali sa na to najhoršie. Madonnu previezli do nemocnice v bezvedomí, jej stav je vážny
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:12