StoryEditor

Najlepšia slovenská fotka zvíťazila vďaka tínedžerom

23.10.2013, 19:16
Pozrite si víťazov druhého ročníka súťaže najlepších fotografií Slovak Press Photo.

Víťazom 2. ročníka slovenskej fotografickej súťaže Slovak Press Photo sa stal Milan Illík s fotografiou zo série Crew Teens. Tá istá séria získala včera tiež 1. miesto v kategórii Umenie a zábava v 19. ročníku Czech Press Photo. Illík získal okrem finančnej odmeny dve tisíc eur aj plastiku zo skla od výtvarníka Pala Macha.

O víťazoch rozhodovala medzinárodná porota v zložení Alan Hyža, Jan Šibík, Roman Vondouš, Jana Hojstričová a Jindřich Štreit. Vyberali z vyše 797 fotografií od 139 autorov. V tomto ročníku sa však porota rozhodla v niektorých kategóriách ceny neudeliť. Nepoznáme tak prvé tri miesta v kategórii Aktualita a Reportáž, čo sa týka samostatných fotografií. Podobne sa situácia opakovala aj v kategórii Každodenný život, kde neudelili druhé a tretie miesto v samostatných fotografiách, so spomínanou sériou tu však zvíťazil Illík.

"Druhý ročník súťaže Slovak Press Photo ma potešil a sklamal zároveň. Čakal som množstvo fotografických príbehov, rukopis autorov, nové, nevšedné prístupy k zobrazeniu témy. Tešil som sa na fotografie, ktoré by ma uchvátili a dali podnet na premýšľanie. Od kategórií Aktualita a Reportáž som očakával viac. Našlo sa zopár svetlých výnimiek. V oveľa lepšom svetle vyzneli kategórie Portrét, Životné prostredie či Každodenný život. Ukázali samostatnosť, koncepčné myslenie a nápad," zhodnotil ešte pred súťažou zastupujúci predseda poroty Alan Hyža.


GRAND PRIX: Milan Illík, Crew Teens, voľný fotograf
 


1. miesto v kategórii Aktualita - séria: Michal Svítok, Prílet špeciálu s pozostatkami vojaka zavraždeného v Afganistane, TASR (séria fotografií)
 


1. miesto v kategórii Každodenný život - séria: Milan Illík, Crew Teens, voľný fotograf (séria fotografií)
 


1. miesto v kategórii Každodenný život - samostatná fotografia: Andrej Lojan, Ústav pre duševne chorých Bojková, OZ PHOS
 


1. miesto v kategórii Portrét - séria: Maňo Štrauch, Harley-Davidson Guys without Bikes, (Trend, Profit)
 


1. miesto v kategórii Portrét - samostatná fotografia: Tomáš Halász, Každý môže byť hrdinom, (voľný fotograf)
 


1. miesto v kategórii Životné prostredie - séria: Peter Korček, Bratislava Green City, Ringier Axel Springer.

1. miesto v kategórii Životné prostredie - samostatná fotografia: Zuzana Horváthová, Hry žralokov čiernohrotých
 


1. miesto v kategórii Svet umenia a šoubiznisu - séria: Michal Burza, Marína, Ringier Axel Springer
 


1. miesto v kategórii Šport - séria: Matúš Zajac, Box na Slovensku, .týždeň
 


1. miesto v kategórii Šport - samostatná fotografia: Braňo Molnár, Kanoista, voľný fotograf, Trend
 


1. miesto v kategórii Mladí fotografi do 25 rokov a študenti fakúlt žurnalistiky: Boris Bunčák, Rodina v sociálnej ubytovni - Modrý dom, študent
 


Cena za celoživotné dielo: Túto prestížnu cenu udelila porota za celoživotný autorský prínos slovenskej fotožurnalistike z pozície fotograf, historika, teoretika a publicistu Drahotínovi Šullovi.
 

01 - Modified: 2005-08-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zásoby ropy v USA stlačili jej cenu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:26