StoryEditor

Zomrela hudobná legenda David Bowie

11.01.2016, 07:21
Slávny spevák vydal svoj posledný album len pred tromi dňami.

Spevák David Bowie zomrel vo veku 69 rokov. Prehral boj s rakovinou, píše portál BBC. Informáciu potvrdil jeho syn. "David Bowie zomrel mierumilovne obklopený svojou rodinou po odvážnom 18-mesačnom boji s rakovinou," povedal.


 

"Mnohých z vás táto strata zasiahne, ale žiadame, aby ste rešpektovali súkromie rodiny v dobe ich smútku," dodal.

 


 

Spevák vydal posledný, 25. album Blackstar tento piatok 8. januára na jeho narodeniny. Najnovšie dielo, obohacujúce jeho rozsiahlu a inovatívnu tvorbu, sa stretlo s priaznivou odozvou kritikov, konštatovala agentúra Reuters. Magazín Rolling Stone napísal, že ide o Bowieho "najlepšie antipopové majstrovské dielo od 70. rokov". Blackstar, ktorý produkoval Bowieho dlhodobý spolupracovník Tony Visconti, obsahuje sedem skladieb. Album je čiastočne jazzový, obsahuje však aj prvky industriálneho rocku, folkpopu, baladických kompozícií aj hip-hopu.
 

 

Obavy o jeho zdravie panovali už dlhšiu dobu. Jeho posledné živé vystúpenie bolo v New Yorku v roku 2006. "Kým mnohí z vás budú zdieľať túto stratu, žiadame vás, aby ste rešpektovali súkromie jeho rodiny v čase jej smútku," uvádza sa vo vyhlásení rodiny. V ostatných rokoch sa zdržiaval v ústraní; v roku 2004 absolvoval operáciu srdca.

 

V rebríčku 500 najlepších albumov všetkých čias, ktorý v roku 2003 vydal časopis Rolling Stone má David Bowie 6 zo svojich vydaných albumov. Jeho prelomový album vyšiel v roku 1972 a volal sa The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars. Mal dve deti - syna Duncana Jonesa a dcéru Alexandriu Jonesovú.
 


 

Bowie prvýkrát upútal verejnosť v roku 1969 albumom Space Oddity. Skutočnú slávu mu však priniesol až v roku 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Zaujal nielen originálnymi rytmami, melódiami a experimentovaním s hudobnými štýlmi, ale tiež na svoju dobu extravagantnými kostýmami a maskami, rovnako ako scénickým poňatím koncertov. Výstredný až teatrálny výraz preniesol aj na plátno.

 


Nakrútil vyše tridsať filmov, okrem iného Hlad, kde si zahral upíra, Krásny gigolo, úbohý gigolo alebo Zoolander. K jeho najviac ceneným rolám patrí Pilát pontský z Posledného pokušenie Krista či Andy Warhol, ktorého predstavoval vo filme Basquiat, píše idnes.cz.

V roku 2004 Bowie absolvoval operáciu srdca. Prvé príznaky ochorenia sa vtedy prejavili počas júnového koncertu v Prahe, ktorý kvôli bolestiam nedokončil. Médiá zamestnával Bowie po celú svoju kariéru. V poslednej dobe špekulovali o jeho zdraví, už skôr o jeho priznanej bisexualite - z dvoch manželstiev mal však dve deti - alebo o jeho rebéliach. Odmietol hrať v bondovke, odmietal rytierske pocty a keď predstavoval v roku 1999 novú platňu, povedal novinárom: "Nemám, čo by som o nej povedal. Už môžem odísť?"



 

Na sociálnych sieťach reagovalo už mnoho osobností. Britský premiér David Cameron na Twitteri označil Bowieho úmrtie za "obrovskú stratu" a speváka nazval popovým géniom. Kanye West napísal, že Bowie bol pre neho najdôležitejšou inšpiráciou, Pharrell Williams ho považuje za pravého inovátora a kreatívca. Tu sú niektoré z reakcií:

 

David Bowie was one of my most important inspirations, so fearless, so creative, he gave us magic for a lifetime.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pocta z vesmíru

Poctu spevákovi Davidovi Bowiemu, ktorý zomrel v nedeľu vo veku 69 rokov, vzdal dnes prostredníctvom svojho konta na Twitteri aj britský astronaut Tom Peake, ktorý je jedným z členov aktuálnej posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informovala o tom agentúra AP. "Zmocnil sa ma zármutok, keď som sa dozvedel, že David Bowie prehral svoj boj s rakovinou - jeho hudba bola pre mnohých inšpiráciou," napísal na Twitteri Peake.

Vesmír Bowieho fascinoval od čias jeho prvého veľkého hitu nazvaného Space Oddity, ktorý naspieval v roku 1969, teda v čase, keď sa uskutočnilo prvé pristátie človeka na Mesiaci. Text piesne zachytáva príbeh Majora Toma, ktorý "sedí vo svojej plechovke vysoko nad svetom". Skladba sa do povedomia verejnosti dostala opäť v roku 2013, keď ju krúžiac po obežnej dráhe Zeme zahral na gitare vtedajší veliteľ ISS, kanadský astronaut Chris Hadfield. Jeho videoklip videli na internete milióny ľudí a Hadfieldovu interpretáciu svojej skladby schválil aj sám Bowie. Ten o nej vyhlásil, že ide o najdojímavejšiu verziu tejto pesničky, aká kedy vznikla".

 

 

01 - Modified: 2008-01-03 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké burzové indexy vstúpili do nového roka so stratami
01 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď organizmus volá po pozornosti. Ako správne čítať odkazy tela 02 - Modified: 2024-05-02 11:00:00 - Feat.: - Title: Ježiš nezomrel na kríži, ale odišiel do Japonska plodiť deti a pestovať cesnak. Bizarný príbeh má potvrdzovať jeho hrobka 03 - Modified: 2024-04-30 09:21:48 - Feat.: - Title: Experti hovoria o skutočnej nádeji na liečbu rakoviny. Na ľuďoch testujú prvú vakcínu „ušitú na mieru“ 04 - Modified: 2024-04-29 13:17:08 - Feat.: - Title: Ľudia ignorujú signály, idú na doraz. Pred ťažkým pretekom odporúčam prehliadku u lekára, hovorí Maroš Molnár o Sparťanovi 05 - Modified: 2024-04-28 12:10:02 - Feat.: - Title: V rámci prevencie rakoviny je dôležitá eliminácia rizikových faktorov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 01:13