StoryEditor

Vo Viedni začala estráda menom Eurosong. Ruska má podporu polície

20.05.2015, 09:28
Autor:
tasr, stltasr, stl

Európa hľadá svoju pieseň. A je s tým veľa práce. Prvé semifinále Eurosongu vo Viedni predviedlo až na pár výnimiek uniformný pop na estrádnej pôde umelej hmly, laserových efektov a vlajok pod heslom Staviame mosty. Bolo vypredané, vrátane lístkov za päťsto eur. Slovensko opäť svojho zástupcu nemá, Česko sa objaví v druhom kole, vo štvrtok. Finále je na programe v sobotu.
 


V prvom kole sa objavila aj Conchita Wurst, minuloročná víťazka. Snímka: Reuters

 

Rozpačitý večer
Ide už o jubilejný 60. ročník podujatia, ktoré nieslo pôvodne názov Veľká cena Eurovízie. Prvým semifinálovým večerom sa teda včera večer začala v Mestskej hale vo Viedni tohtoročná Eurovízna pesničková súťaž 2015.  Vďaka minuloročnému víťazstvu Conchity Wurst ju hostí práve Rakúsko. Prvého semifinále sa zúčastnilo celkovo 16 krajín. Do finále postúpilo desať z nich: Albánsko, Arménsko, Belgicko, Estónsko, Grécko, Gruzínsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko a Srbsko.

Celý večer si môžete pozrieť tu.
 

"Šou sama pripomínala mix televízneho Silvestra a začatie ruskej olympiády. Fúzatú speváčku Conchitu, ktorá ako minuloročná víťazka tohtoročný ročník začala, nazval komentátor v Českej televízii s trefnou zdržanlivosťou "neuveriteľným marketingovým produktom". A čoskoro bolo ešte horšie," píše vo svojej recenzii Mirka Spáčilová z idnes.cz. 

A večer recenzuje ďalej. "Európa si potrpí na diplomatické rituály, takže každú krajinu uvádzala nakrútená vizitka. Moldavsko zvolilo traktory a zastupoval ju Ukrajinec v čiernej koži. Arménsko pozdravilo z púte, Grécko plachetnicou, Macedónsko na lyžiach - a falošným spevom ako z hviezdnej roty v Superstar. Ale o spev ani piesne zjavne nejde. Najväčší aplauz vzbudila mohutná zástupkyňa Srbska obklopená vlajkonosičmi.



Dvakrát spievali modelky, raz kapela z 80. rokov, raz skupina hrajúca ešte len tri mesiace - a napodiv slušne, čisto, nevtieravo. Čo bol bod pre Dánsko, mladistvou energiou zaujal Belgičan a tichou silou ako na polnočnej Maďarka. Málokto si zvolil národný jazyk. K čestným výnimkám patrila fínska punková kapela autistov... Ale to je dosť málo na šestnásť piesní, z ktorých postúpi desať, rovnako ako z druhej šestnástky, kam spadá aj české duo Marta Jandová a Václav Noid Bárta. Sobotňajšie finále teda zahrnie dvadsať kúskov, každý divák môže poslať len dvadsať esemesiek - ale komu, preboha? A hlavne prečo, keď Fíni nepostúpili."

Rôzna podpora
Milión hlasov; tak sa volá pieseň, s ktorou Polina Gagarina bojovala za Rusko v prvom kole. Na podporu spievajúcej plavovlasej modelky natočila video moskovská poriadková polícia, všíma si Spáčilová. Gagarina sa v Moskve narodila, ale potom strávila väčšinu detstva v Grécku. Až po smrti otca priviedla jej matka, profesiou baletka, svoju rodinu späť do Ruska. Dcéra sa však stále vracala do Atén, neskôr žila s babičkou v ruskom Saratove. V roku 2003 vyhrala Star Factory, ruskú obdobu Superstar. Pozvali ju do skupiny Playgirls, vydala dva albumy, stihla dve manželstvá, porodila syna, skúsila si herectvo, modeling a teraz Eurosong.


Ďalšie kolo zajtra
Prebojovať do finále sa teda včera nepodarilo delegáciám Bieloruska, Dánska, Holandska, Fínska, Macedónska a Moldavska. Už vo štvrtok bude v dejisku podujatia vo viedenskej Stadthalle na programe druhé semifinále, v ktorom si postup do finálového večera vybojuje takisto desiatka krajín z celkovo 17 účastníkov tohto kvalifikačného súperenia. V ňom si zmerajú sily zástupcovia Azerbajdžanu, Cypru, Českej republiky, Čiernej Hory, Írska, Islandu, Izraela, Litvy, Lotyšska, Malty, Nórska, Poľska, Portugalska, San Marina, Slovinska, Švajčiarska a Švédska. Postup do sobotňajšieho finále je vždy na základe výsledkov hlasovania, do ktorého sa však môžu zapojiť iba diváci z dnes zainteresovaných krajín, my hlasovať teda nemôžeme.

Šanca pre Austráliu?      
Popri tradične nasadených najväčších prispievateľoch do Európskej vysielacej únie (EBU), ktorá súťaž organizuje, teda Francúzsku, Nemecku, Španielsku, Taliansku a Veľkej Británii, sú tentoraz nasadené do finále aj vlani víťazné Rakúsko a unikátne štartujúca Austrália. U protinožcov sa súťaž teší mimoriadnej popularite a tak sa EBU rozhodla zatiaľ jednorázovo povoliť Austrálii účasť na podujatí.  Ak by však táto krajina triumfovala v Eurovíznej pesničkovej súťaži, medzi ktorej favoritov sa podľa kurzov stávkových kancelárií nepochybne radí jej súťažná pieseň, potom by tamojšia televízia musela spoluorganizovať budúcoročnú súťaž na starom kontinente v spolupráci s niektorou z európskych televíznych spoločností. V takom prípade by Austrália mohla štartovať v súťaži aj v roku 2016.

Mimochodom, za najväčších favoritov boli pred dnešným semifinále považované piesne zo Švédska (skladba Heroes, interpret Mans Zelmerlöw), Talianska (mužské trio Il Volo, Grande Amore), Ruska (A Million Voices, Polina Gagarinová) a práve Austrálie (Tonight Again, Guy Sebastian).

01 - Modified: 2007-06-06 10:44:53 - Feat.: 0 - Title: Cyklón Gunu si nevyžiadal žiadne obete na životoch
01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-01 11:22:37 - Feat.: - Title: Viedenská radnica od utorka začína kosiť vodné rastlinstvo na Starom Dunaji 03 - Modified: 2024-02-29 20:18:28 - Feat.: - Title: Vo Viedni je 17-členný gang podozrivý zo sexuálneho zneužívania 12-ročného dievčaťa 04 - Modified: 2024-02-24 13:34:28 - Feat.: - Title: Prestáva byť Viedeň bezpečným mestom? Len za tento piatok bolo vo Viedni zabitých päť žien, všetko boli násilné vraždy 05 - Modified: 2023-12-17 15:30:55 - Feat.: - Title: GALÉRIA New York, Londýn, Vietnam. Takto vyzerá vianočná výzdoba v mestách, ktoré si už možno navštívil počas roka
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:06