StoryEditor

DiCaprio sa dočkal prvýkrát britskej filmovej ceny. Je tak bližšie k Oscarom

14.02.2016, 22:26
Autor:
ČTKČTK

Za najlepší film bol na dnešnom udeľovaní britských filmových cien BAFTA v londýnskej Kráľovskej opere označený americký film Revenant Zmŕtvychvstanie, ktorý získal aj ďalšie hlavné ceny.


 

Trofej pre najlepšieho herca si odniesol predstaviteľ hlavnej úlohy Leonardo DiCaprio, ktorý tak je po dnešku ešte žhavejším favoritom na získanie svojho prvého hereckého Oscara (na svojom konte má už aj Zlatý glóbus). Ocenenie pre najlepšieho režiséra dnes večer dostal Alejandro González Iñárritu, ktorý drámu z drsného prostredia lovcov kožušín natočil.
 


Podobne ako americké Zlaté glóbusy sú ceny BAFTA (Britskej akadémie filmového a televízneho umenia) považované za predzvesť Oscarov, cien americkej Akadémie filmového umenia a vied, ktoré budú udelené 28. februára v Los Angeles. O britské ceny sa môže uchádzať akýkoľvek film, ktorý bežal príslušný rok v britských kinách.

Cena BAFTA je pre DiCapria prvá a v dnešnej ďakovnej reči vyhlásil, že počas rokov bol ovplyvnený mnohými britskými hercami, ako sú Tom Courtenay, Gary Oldman, Daniel Day Lewis a Tom Hardy. Využil však slávnostnú príležitosť ku gratulácii matke k dnešným narodeninám. "Nevyrastal som ako privilegovaný a táto žena ma vozila každý deň tri hodiny do inej školy, aby mi poskytla iné príležitosti," ocenil ju herec.

Tiež Iñárritu vystrúhal poklonu DiCapriovi. "Leonardo, tvoj talent a tvoje odhodlanie držali tento film pri živote," vyhlásil o snímke, ktorej celkové víťazstvo ohlásil prekvapivý hosť slávnostného večera Tom Cruise. Film Revenant Zmŕtvychvstanie zvíťazil aj v kameramanskej kategórii, keď bol ocenený Emmanuel Lubezki.

Ocenenie za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe si dnes odniesla Brie Larson za stvárnenie role matky v snímke Room, ktorý je o chlapcovi vyrastajúcim v izolácii jediného izby. Rovnako ako na Zlatých glóbusoch.

Cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe dostal Mark Rylance za rolu sovietskeho agenta v snímke Most špiónov. Ženskú obdobu ocenenia získala Kate Winslet za úlohu manažérky v životopisnom filme Steve Jobs.

Počas večera, ktorý moderoval herec Stephen Fry, sa na pódium niekoľkokrát dostali aj tvorcovia filmu Mad Max: Zbesilá cesta, ktorý si odniesol ceny v kategóriách strih, výprava, kostýmy a masky. Za najlepší pôvodný scenár bol ocenený novinársky thriller Spotlight, najlepším adaptovaným scenárom bola podľa britskej akadémie predloha snímky Stávka na neistotu.

Titul najlepšieho britského filmu získala emigrantská sága Brooklyn natočená podľa románu írskeho spisovateľa Colma Tóibína, medzi dokumentmi zvíťazila snímka Amy o zosnulej speváčke Amy Winehouse.
 


 

01 - Modified: 2008-02-07 16:06:45 - Feat.: 0 - Title: Násilie na ženách, násilie na kreativite?
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2024-02-19 08:57:42 - Feat.: - Title: FOTO Odovzdali britské filmové ceny BAFTA. Najviac ich získal populárny film od režiséra Nolana 03 - Modified: 2024-02-18 21:17:19 - Feat.: - Title: Historická dráma Oppenheimer získala sedem cien BAFTA 04 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 05 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 16:17