StoryEditor

Slovenský džezový skladateľ vydal nový album. Experiment prepája hudbu s poéziou

22.12.2015, 12:21
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Hudba, výtvarné umenie a poézia v originálnom celku. Album Slovak sounds je intenzívnym experimentom výnimočnej zostavy slovenských hudobníkov. CD je obsadením rozdelené do dvoch častí, ktoré však vytvárajú jeden celok. Obe časti spájajú výtvarne a textové námety výtvarníka Martina Gerboca. Album Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds vychádza vo vydavateľstve Real Music House.

Nahrávku otvára sláčikové kvarteto skladateľa, saxofonistu Nikolaja Nikitina. Kvarteto je interpretované fenomenálnym Muchovým kvartetom a hlasmi Róberta Pospiša, Nikolaja Nikitina a Martina Gerboca, ktorému je kvarteto zároveň venované. Druhá časť albumu Slovak sound stojí na unikátnej hudobnej zostave EXXPPNNSS ensemble. Experiment, ktorý je cestou k novým možnostiam, zvukom a nadväzuje na niekoľkomesačnú prípravu v štúdiu. Základom tejto časti CD sú voľné tematické improvizácie. Jadrom zostavy experimentu (EXX) boli na začiatku Robert Pospiš (PP) a Nikolaj Nikitin (NN). Postupne sa pridali Martin Sillay (S) a Juraj Šušaník (S). Hosťami na CD sú klarinetista Branislav Dugovič a hráč na kornete Róbert Kolař. Výtvarné a textové námety Martina Gerboca, ktoré tvorili akýsi základ hudobnej atmosféry, spolu opäť súvisia. Texty vpisuje priamo do svojich diel, a tak sa môže stať, že texty ktoré počujete na CD, môžete vidieť aj v galériách na jeho obrazoch.
 


 

Celý album Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds si môžete vypočuť TU.

 


 

Martin Gerboc siahol po básnikoch, akými sú Charles Baudelaire, Allen Ginsberg, Josef Holan, či Jozef Gerboc, ale použil aj vatikánsky exorcistický text, či vlastné básne. Obal, ktorý navrhol, pozostáva z výberu vlastnej výtvarnej tvorby. „Po tímovom albume Tales from My Diary ma očarili ma možnosti hudobného i zvukového experimentu. Prvým ´experimentom´ je opustenie formátu sólového projektu, ako tomu bolo pri albumoch, kde som líder. Slovak sounds vnímam ako niečo anonymné. Anonymné vo vzťahu k poslucháčom, ale aj k zúčastneným umelcom. Možno preto sa v štúdiu každý tak odviazal, či už interpretačne, alebo improvizačne. Druhým experimentom je spôsob tvorby v čase a využitie farieb akustických nástrojov v kombinácii s analógovými syntetizátormi. Tretím experimentom je svet poézie a výtvarného umenia, ktorý pripravil Martin Gerboc.

 

Štvrtý experiment je zvuková postprodukcia Róberta Pospiša a Martina Sillaya,“ dodáva k výnimočnému hudobnému albumu Nikolaj Nikitin.

Experimentovanie sa zďaleka neskončilo nahratím hudby. Dielo jedinečným zvukovým charakterom dotvoril experimentálny a originálny prístup postprodukcie. O ten sa postarala dvojica Robert Pospiš a Martin Sillay. Nahrávka Nikolaj Nikitin / EXXPPNNSS ensemble – Slovak sounds zároveň vychádza v ich vydavateľstve Real Music House. „Celý album vystihuje názov posledného tracku “now!“ (teraz!). Vybočením z vlastného hudobného pohodlia sme sa vydali na cesty k ďalším projektom. Cez najprirodzenejšie stavy bytia, cez pocity, ktoré nie vždy dávame najavo. Hudba v sprievode poézie a výtvarných námetov plynie ako dnešok,“ uzatvára Nikitin. Vydanie nahrávky podporili Bratislavský samosprávny kraj a SOZA.

 

01 - Modified: 2007-12-14 05:45:00 - Feat.: 0 - Title: Court Cancels Procurement Office Decision on Doprastav
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:37