StoryEditor

Najlepšie európske filmy v Bratislave. Tieto by ste nemali cez víkend zmeškať

09.10.2015, 18:13
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Be2Can 2 ( BERLINALE-BENÁTKY-CANNES) je názov filmového festivalu, ktorý sa začal v stredu a koná sa paralelne na Slovensku a v Česku. Druhý ročník tejto prehliadky filmov zo špičkových medzinárodných filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a Cannes podľa Ivana Hronca, prezidenta spoločnosti Film Europe Media Company, sľubuje reprezentatívnu prehliadku súčasnej svetovej festivalovej kinematografie. V rámci Be2Can 2 budú exkluzívne v 44  kinách po celom Slovensku a Českej republike premietnuté vybrané premiérové filmy. Na Slovensku festival prebieha v 24 mestách.

Pozrite si tipy HN na filmy, ktoré by vám cez víkend nemali uniknúť:


DHEEPAN

Réžia: Jacques Audiard
Festival: Cannes 2015
Ocenenia: Zlatá palma

Dheepan je bojovník za nezávislosť, tamilský tiger. Keď sa občianska vojna na Srí Lanke blíži ku koncu a porážka sa zdá byť neodvratná, utečie do Paríža, kde začne novú kapitolu života ako správca domu na predmestí. Avšak ilúziu, že dokáže uniknúť konfliktom a vybudovať rodinu,  čoskoro rozbije násilie, ktoré je vo veľkomeste na dennom poriadku. Tamilský tiger tak znovu musí použiť svoje vojenské inštinkty, aby ochránil to, na čom mu záleží.

Kedy hrajú:
Piatok (9. október): Gorila Urban Space o 21:00
Sobota (10.október): Kino Film Europe o 16:00


TAXI TEHERÁN

Réžia: Jafar Panahí
Festival: Berlinare 2015
Ocenenia: Zlatý medveď


 

Renomovaný iránsky tvorca sa vo svojom druhom filme nakrútenom v rámci núteného domáceho väzenia stal taxikárom, ktorý prostredníctvom rozhovorov s rôznymi klientmi ponúka kritický pohľad na iránsku spoločnosť. Panahí tu bez akejkoľvek sebaľútosti a s odzbrojujúcim humorom nastoľuje otázku, ako sa má chovať umelec v zemi, ktorá mu neumožňuje slobodu prejavu. S kamerou pripevnenou za predným sklom svojho auta - taxíka nakrútil Panahí film , ktorý povie viac, ako mnohé socio-politické štúdie.

Kedy hrajú:
Piatok (9. október): Kino Film Europe o 21:00
Sobota (10. október): Kino Film Europe o 18:00
Nedeľa (11. október): Kino Film Europe o 20:30

 

MIA MADRE

Réžia: Nanni Moretti
Festival: Cannes 2015
Ocenenia: Nominácia na Zlatú palmu, Cena ekumenickej poroty

Intímna rodinná dráma s prvkami komédie o prijatí smrti a pochybností, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami. Margherita je režisérka, ktorá sa práve nachádza uprostred nakrúcania  tak trochu neoriginálnej sociálnej drámy o vzbure v továrni. Popri starostiach s hercami, predovšetkým neznesiteľne hviezdou Barry Hugginsom (John Turturro), prežíva Margherita i ťažkú osobnú krízu – umiera jej  matka  a filmárka zvádza vnútorný súboj nielen s réžiou filmu, ale predovšetkým s réžiou  vlastného života. Nakoniec pochybuje o všetkom, o všetkých a predovšetkým sama o sebe. Doháňajú ju následky vlastných sebeckých rozhodnutí?

Kedy hrajú:
Sobota (10. október): Kino Film Europe o 18:15

 

VICTORIA

Réžia: Sebastian Schipper
Festival: Berlinale 2015
Ocenenia: Strieborný medveď za umelecký prínos, Nominácia na Zlatého medveďa

„Jedno mesto. Jedno dievča. Jedna noc. Jeden záber.” Strhujúci útek berlínskou nocou, ktorá všetko zmení. Victoria (Laia Costa) je mladá čašníčka z Madridu, ktorá do Berlína prichádza pracovať a užívať si nočný život. Na konci jednej párty stretne milo vyzerajúceho Sonneho (Frederick Lau) a jeho trojlístok kamarátov z mokrej štvrte. Mladú Španielku čaká adrenalínová jazda metropolou a boj o holý život. Sonne a jeho partia sú totiž okolnosťami  donútení vykonať bankovú lúpež. A Victoria sa ocitne za volantom auta, ktorým unikajú.

Kedy hrajú:
Sobota (10. október): Kino Film Europe o 20:30, Gorila Urban Space o 21:00
Nedeľa (11. október): Kino Film Europe o 15:00

 

NAŠA MALÁ SESTRA

Réžia: Hirokazu Kore-Eda
Festival: Cannes 2015
Ocenenia: Nominácia na zlatú palmu

Rodinná (melo)dráma, v ktorej  tri sestry žijú spoločne vo veľkom dome v meste Kamakura. Keď ich otec, ktorý od rodiny odišiel pred pätnástimi  rokmi, zomrie, cestujú na vidiek na pohreb, kde spoznajú svoju plachú nevlastnú sestru. Ich návrh, aby odišla žiť spolu s nimi, dospievajúca Suzu s nadšením prijíma. Začína tak obdobie sladkých i trpkých dobrodružstiev. Kore- Eda svojim formálne precíznym a empatickým filmom definitívne potvrdzuje, že je dôstojným nástupcom japonských majstrov Kona Ičikawu a Jasudžira Ozua.

Kedy hrajú:
Sobota (10. október): Kino Film Europe o 18:30
Nedeľa (11. október): Kino Film Europe o 15:45


Viac o programe nájdete TU.

 

01 - Modified: 2007-10-08 08:01:14 - Feat.: 0 - Title: Kostaričania schválili obchodnú dohodu s USA
01 - Modified: 2024-04-04 20:00:49 - Feat.: - Title: Koniec bezplatného turizmu v Benátkach. Poplatok za návštevu platí od 25. apríla 02 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega 03 - Modified: 2024-02-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Po tomto zistení si pukance v kine už tak ľahko nedáš. Na sedadlách môže byť viac baktérii ako v záchode 04 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 05 - Modified: 2024-01-16 19:35:33 - Feat.: - Title: Benátky spustili predaj vstupeniek pre jednodňových návštevníkov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:04