StoryEditor

Lucie očarili Karlove Vary. A majú klip zo slovenskej rómskej osady

04.07.2015, 16:08
Autor:
stlstl

Že sa bude oslavovať všade, usporiadatelia sľúbili a účastníci piatkového začatia dodržali, takže dnes ráno pred nástupom upratovacích čiat pripomínalo karlovarské dejisko 50. filmového festivalu jednu veľkú skládku odpadkov. Ako vyzerala noc, ktorá sa revolučne vydala proti dlhoročným pravidlám a spoločenským kastám? Najdemokratickejší okamih priniesol takmer na záver večera koncert kapely Lucie, pri ktorom sa v dave pohojdávali celebrity aj mladí, herci od Miroslava Donutila po Pavla Zedníčka, batožkári aj dámy v róbach, ktoré sa zúčastnili slávnostného ceremoniálu pár hodín predtým. Okamih, keď padal symbolický sneh, vtlačil festivalu náladu Woodstocku, tak to videla Mirka Spáčilová z idnes.cz.



Nedá sa nesúhlasiť. Avšak všeobecne platilo, že pred decibelmi sa nedalo nikam utiecť. Keď konečne ohluchnutý návštevník našiel tichú kaviareň, vzápätí tu dobrý muž zasadol aspoň ku klavíru. Nočným mestom postupoval dav k improvizovanej pláži s ležadlami, koktailami a dupajúcimi neónmi, cez kolonádu, kde sa premietal pre zmenu iný dokument o polstoročí festivalu, až na popůlnoční party do hoteli Puppy, na ktorej okrem nápojov tentoraz nebolo nič: ani jedlo, ani hudba, ani celebrity.


David Koller v akcii. Snímky: MAFRA/D. Materna

Čo však má kapela Lucia nové okrem úspěšného koncertu vo Varoch? Klip k piesni Gypsy Love, ktorý vznikal v minulých týždňoch v podmanivých kulisách prírody severovýchodného Slovenska pod dohľadom talentovaného slovenského režiséra Rolanda Wranika. "Pieseň nás zaujala ihneď a okamžite vznikol scenár, ktorý rozpráva o Gypsy Love - vzťahu mladého chlapca k rómskemu dievčaťu," ako ho opísal David. "Od začiatku sme sa zhodli na tom, že nemáme radi opisné klipy. Všetky emócie sme sa snažili vyjadriť obrazovo v krátkej snímke s príjemným nádychom umeleckosti. Zasadením do prostredia rómskej dediny potom všetko dostalo autentický náboj, "opisuje klip režisér.

   

 

Natáčanie sa odohrávalo v Starej Ľubovni na severovýchode Slovenska. "Je to rodné mesto našej kameramanky Anny Smoronovej, ktorá sa tiež podieľala na réžii. Tým pádom bolo pre nás jednoduché nájsť tie najzaujímavejšie miesta," dodáva Wranik. Veľkou skúsenosťou bolo pre celý štáb natáčanie v autentických rómskych osadách. "Vlastne sme si ani nedokázali predstaviť, že by sme tam nenatáčali. Boli sme veľmi milo prekvapení, že nás všetci prijali veľmi priateľsky. Nakoniec boli Rómovia nadšení a každý chcel byť v zábere," dopĺňa režisér. Do hlavných úloh okrem Davida Kollera obsadil nehercov Kristinu Tukanova a Michala Pribylinca. "Aj bez predchádzajúcich skúseností zvládli svoje úlohy na výbornú ako profesionáli. Obidvaja sú dobrí kamaráti aj v súkromnom živote, práve preto si tak dobre rozumeli," uzatvára.

Hudbu k piesni Gypsy Love zložil David Koller so svojím gitaristom Michalom Pelantom. Text potom na hotovú muziku napísala slovenská poetka Mirka Ábelová. "Keď sme začali robiť s Mirkou na textoch, často sme sa rozprávali o tom čo nás na spoločnosti štve a čo nás teší. Raz došla reč na Rómov a obaja sme sa zhodli, že predsudky, ktoré spoločnosť voči nim má, a tie neustále rasistické útoky, nám lezú na nervy. Potom mi Mirka hovorila, že jej rómski kamoši hovoria Blonďavé cigánča, a to ma pobavilo, pretože mne kamoši z Karlína hovorili, že som "Bílej cigán". Povedali sme si, že s tým musíme niečo urobiť, a tak vznikla Gypsy Love, "spomína na tvorbu pesničky David Koller.

01 - Modified: 2007-07-11 14:46:00 - Feat.: 0 - Title: SNS považuje diskusiu o registrovaných partnerstvách za zbytočnú
01 - Modified: 2021-08-27 16:30:47 - Feat.: - Title: Deti viseli z paliem. Johnny Depp ďakoval v češtine a ovládol červený koberec 02 - Modified: 2019-02-11 05:23:16 - Feat.: - Title: Rusi opúšťajú Karlove Vary. Ich domy sa nedarí predať 03 - Modified: 2018-07-03 05:44:33 - Feat.: - Title: Na prestížnom festivale v Karlových Varoch sa pravdepodobne vodou otrávilo 40 ľudí 04 - Modified: 2017-11-02 21:08:58 - Feat.: - Title: Rusi opúšťajú Karlove Vary. Sú pre nich drahé 05 - Modified: 2017-07-01 11:29:43 - Feat.: - Title: Karlove Vary hosťujú hviezdy svetového formátu. Predstavia sa im tieto slovenské filmy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:28