StoryEditor

Slávny falšovateľ vystavuje v Bratislave

03.04.2014, 15:00
Autor:
TASRTASR
Daniel Dondé predstavuje svoje najznámejšie obrazy aj maľby na vzácnych husliach.

Novú kolekciu výtvarných diel na sláčikových nástrojoch s maľbami inšpirovanými svetoznámymi umelcami predstavuje v centre Bratislavy certifikovaný falzifikátor maliarskeho umenia Daniele Dondé. Výstavu v hoteli Arcadia nazval Stradivari Rock Sculture di musica (Sochy vyrezané z hudby) a potrvá do nedeľného večera 6. apríla.


„Nápad maľovať na hudobné nástroje vznikol asi pred piatimi rokmi, keď mi jeden violončelista za obraz dal svoj nástroj s technickou chybou. Rozmýšľal som čo s ním. Keďže pochádzam z Cremony, kde je škola slávneho výrobcu huslí – Stradivariho, rozprával som to tam a ponúkli mi sláčikové nástroje. Pravdepodobne som prvý, ktorý výtvarne pracuje na takýchto dobových a veľmi drahých hudobných nástrojoch," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Dondé.  Teraz už slávny taliansky maliar zároveň priblížil svoju 30-ročnú výtvarnú dráhu. K umeniu starých majstrov sa dostal nechtiac a z núdze. Po rodičoch zdedil veľkú zbierku talianskych obrazov a vo finančných ťažkostiach ju chcel predať. Vtedy zistil, že veľa z nich je falošných a jeho sen o bohatstve a ničnerobení sa zrútil. Bol zvedavý, kto je taký šikovný, a preto tých maliarov verných reprodukcií vyhľadal. Dal im na výber - buď ich zažaluje a vrátia mu peniaze, alebo budú pre neho pokračovať v tejto činnosti. Maľovať začal aj on podľa obrazov Van Gogha, Klimta, Moneta, Renoira, Gaugina a ďalších významných umelcov. Svoje diela dopĺňa šperkmi a drahokamami. 
„Je to druh umenia pre ľudí, ktorým sa páči móda, ktorá sa inšpiruje umením. Moje obrazy majú Frank Sinatra, Gianni Versace, monacký princ Albert, Arnold Schwarzenegger, Roger Moore, Madona a mnohí iní speváci, herci, politici či podnikatelia. Príbeh môjho umenia je príbehom luxusu. No svoje diela aj darujem, ako napríklad v Japonsku po katastrofe cunami," dodal umelec.
Výstava zostavená z obrazov, ktorými sa Dondé dávno preslávil. Sú to žiariace portréty legendárnych herečiek Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Grace Kelly či Sophie Loren pokryté brokátom a kryštálmi. Exkluzívne sú aj desiatky hudobných nástrojov ako umeleckých diel.

01 - Modified: 2006-03-24 15:42:00 - Feat.: 0 - Title: V Toronte mal premiéru najdrahší muzikál Pán Prsteňov
01 - Modified: 2024-01-25 12:08:27 - Feat.: - Title: Celebrity sa stali krstní rodičia netradičným spôsobom. Na východe si podelili nevyčísliteľné kúsky! 02 - Modified: 2024-01-17 08:52:53 - Feat.: - Title: Vizuálna správa o spoločnosti, ktorá oplýva peknými obrázkami, ale stráca pôdu pod nohami 03 - Modified: 2023-12-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Je malá a dostať sa priamo k nej je hotové umenie. Vieš vlastne, prečo je Mona Lisa taká extrémne populárna? 04 - Modified: 2023-12-10 15:00:00 - Feat.: - Title: Našli dávno stratený obraz v hodnote 100 miliónov eur. Pôvodne dar pre pápeža objavili náhodou v rodinnom dome 05 - Modified: 2023-11-26 12:04:01 - Feat.: - Title: FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 09:16