StoryEditor

Pozvanie, ktoré sa neodmieta. Štúr má dnes žúr

21.05.2015, 19:01
Autor:
TASRTASR

Bratislavská Stará tržnica sa dnes od obeda až do desiatej hodiny večer premení na štúrovský žúr plný slov, hudby, filmu i divadla, ale aj výtvarného umenia, fotografií či módy. Na pravé poludnie tiež otvorili multižánrové podujatie Štúr-žúr, ktorým oslávi 200. narodeniny svojho patróna Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied (JÚĽŠ SAV). Podujatie, ktoré verejnosti priblíži osobnosť Ľ. Štúra rôznymi formami, sa malo pôvodne konať na Rudnayovom námestí, zmenu miesta vyvolala nepriaznivá predpoveď počasia. "Museli sme sa promptne rozhodnúť, či budeme riskovať prikrývanie stánkov igelitom alebo sa skryjeme pod strechu. Vzhľadom na to, že na Štúr-žúre budú aj ručne vyrábané výrobky a stánky s pochutinami, uprednostnili sme Starú tržnicu, ktorá nám vyšla v ústrety," povedala pre TASR Mária Magdolen z JÚĽŠ SAV.

Na pódiu sa v rozhovoroch s moderátorkou a dramaturgičkou štúrovského žúru, jazykovedkyňou Luciou Satinskou vystriedajú počas dňa Sibyla Mislovičová, Emília Vášáryová, Dušan Jamrich, Ludwig Bagin, Rado Ondřejíček a ďalšie osobnosti, pre ktoré sa stal slávny jazykovedec a kodifikátor spisovnej slovenčiny inšpiráciou.

Súbežne v Kine Mladosť premietajú archívne aj súčasné filmy o Ľ. Štúrovi. Festival, na ktorom "hlavné slovo bude mať slovo", ukončí koncert kapely Slniečko. Tá publiku predstaví aj svoj hit Ludevít Štúr. Akciu spestria trhy slovenských výrobcov tradičných dekoratívnych i úžitkových výrobkov so štúrovskou tematikou a chýbať nebudú ani súťaže. V programe figuruje tiež predstavenie Orol tatranský Divadla Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena.
     

Hlavný program

Kultúrna sekcia:

• Rozhovory s rôznymi osobnosťami o ich vzťahu k Ľ. Štúrovi a k slovenčine, ktoré bude viesť Lucia Satinská: herečkami a hercami, ktorí v rôznych obdobiach hrali Ľ. Štúra a Adelu Ostrolúcku; režisérkami a režisérmi, ktorí inscenovali hry a filmy so štúrovskou tematikou; návrhárkou, ktorá sa inšpirovala Ľ. Štúrom pri jej tvorbe a pod
• Divadelné predstavenia, scénické čítanie na štúrovskú tematiku (Slovenské komorné divadlo Martin).
• Hudobné koncerty v podvečerných a večerných hodinách kapiel, ktorých texty sa týkajú Ľ. Štúra a slovenčiny.
• Výstava fotografií zo súkromného archívu potomkov Ľ. Šúra.
• Výstava školských výtvarných diel.

Sprievodný program:

• Trhová sekcia
• Štúrovské trhy s výrobkami, prezentácia spojená s predajom
• Štúrovské knižné stánky – výstava kníhkupectiev.
• Štúrovské kaviarne: Štúr Café, Štúr Bucks a pod.
• Štúr-žúr stánok (JÚĽŠ SAV) s propagačnými materiálmi a občerstvením v podobe domácich dobrôt z kuchyne JÚĽŠ SAV.

Filmová sekcia

• Premietanie filmov o Ľ. Štúrovi v neďalekom kine Mladosť v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom a VŠMU (napr. filmy: Niet inej cesty, Neďaleko do neba, Devín, Dobruo slovo Slovakom sucim na slovo, Posledné dni Ľudovíta Štúra a iné).

01 - Modified: 2007-06-06 22:14:46 - Feat.: 0 - Title: Máj akciám prial
01 - Modified: 2024-03-16 18:57:56 - Feat.: - Title: Je náš materinský jazyk najťažší na svete? Jazykovedci sa pozreli na mýty a hoaxy o slovenčine 02 - Modified: 2024-03-10 21:44:43 - Feat.: - Title: Vysokoškoláci učiteľom posielajú emoji. Aj nespisovná slovenčina je však príťažlivá, tvrdí profesorka 03 - Modified: 2024-01-13 11:03:25 - Feat.: - Title: Tieto vybrané slová vedia žiaci naspamäť. Ako ste na tom vy? Overte si znalosti v našom kvíze 04 - Modified: 2023-09-21 22:05:00 - Feat.: - Title: Keď Slováci začuli zvon slobody. Nádej na oslobodenie spod nadvlády Pešti žila iba niekoľko dní 05 - Modified: 2023-09-07 10:45:45 - Feat.: - Title: Návrat do škôl bol krutý. Overte si v kvíze, či máte slovenčinárske vedomosti deviatakov, na toto musia poznať odpoveď
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 14:43