StoryEditor

Trnka sa zastal Babiša. Na Pohode hovoril o korupcii

11.07.2015, 10:55
Autor:
lucluc

"Je jedným z tých, ktorí zbohatli slušne a dnes sa niečo z toho snažia vracať spoločnosti," takto predstavil Štefan Hríb Miroslava Trnku na začiatku besedy o korupcii na festivale Pohoda.

Pred rokom spoluzakladateľ spoločnosti Eset predstavil svoj projekt Zastavme korupciu, teraz hovorí o probléme opäť. Ako však sám priznal, okrem toho sa tiež venuje deťom, hudbe aj čítaniu. „Popritom by som však chcel pomôcť krajine, ktorú mám rád a kde mám aj citové väzby. Práve korupcia patrí podľa prieskumov verejnej mienky k najpálčivejším témam. Korupcia je prirodzená v každej krajine, ale na Slovensku už bráni fungovaniu štátu, táto réžia je veľmi vysoká a tento štát si to už nemôže dovoliť," vysvetlil Trnka.

Sám Julo Satinský podľa Hríba hovorieval, že korupcia je na Slovensku prirodzená, ale my nie sme naučení na veľké peniaze, keďže Slovák nikdy nevidel milión korún na kredenci, a tak keď ho uvidí, tak ho "šlohne". A to klesne až vtedy, keď už bude ten milión na kredenci bežný, tak o 30-40 rokov.

„Mne to neprekáža, pretože keď nebudeme robiť nič, bude to ešte horšie, robiť niečo treba. Väčšina ľudí vie pochopiť a morálne odsúdiť niekoho, kto ukradne niečo za 20 eur v obchode, ale keď niekto ukradne niečo za 2 miliardy, to je už niečo, čo si nevie predstaviť a tým pádom ho to netrápi. A to je zlé. Finančný pomer odráža aj stupeň tohto nevidenia," doplnil Trnka.

Hríb prirovnal jeho nadáciu k Nadačnímu fondu proti korupci, ktorú pred časom založil aj český podnikateľ Karel Janeček. „Všimol som si, že iniciatívy, ktoré idú proti korupcii, vo finále vlastne môžu pomôcť korupčnejšiemu prostrediu." Hríb narážal na to, že samotný Janeček následne podporil Andreja Babiša (majiteľ skupiny Agrofert, pod ktorú patrí aj vydavateľ Hospodárskych novín Mafra Slovakia, pozn. red), ktorý takmer vyhral voľby a stal sa ministrom financií v Česku.

Na to mal však Trnka jasný názor. „Som ďaleko od toho, aby som sa vyhlasoval za fanúšika pána Babiša, ale nepáči sa mi takáto filozofická úvaha, ktorú aj v Čechách často počujem, že boj proti korupcii vyniesol na povrch ešte väčšie politické zlo. Ja si to naozaj nemyslím a naozaj neverím tomu, že by pán Babiš išiel do politiky, aby si nahrabal viac. To sa mi zdá zjednodušené, pretože pri jeho majetku ide skôr o pocit dôležitosti moci, uznania od spoločnosti. Nie je hlúpy, keby chcel len maximalizovať svoje zisky, toto nie je práve šťastná forma. A od ľudí, ktorí s ním spolupracujú, viem, že to už aj tak trpko oľutoval," doplnil Trnka na Hríbovu poznámku.

01 - Modified: 2007-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reálie z NDR sa vracajú
01 - Modified: 2023-07-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Pozrite kam si to Gáborikovci namierili priamo z Chorvátska... 02 - Modified: 2022-07-10 10:42:59 - Feat.: - Title: Tohtoročná Pohoda je oficiálne ukončená. Flume mnohých sklamal, ľudia si sťažovali na málo spŕch 03 - Modified: 2022-07-10 10:00:53 - Feat.: - Title: Festivalové looky známych slovenských celebrít: Na Pohode zažiarila Skoncová, ale aj sestry Nízlové 04 - Modified: 2022-07-09 11:37:34 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Skvelé koncerty aj štýlové vítanie slnka. Večer odpálila unikátna dronová šou 05 - Modified: 2022-07-08 10:48:57 - Feat.: - Title: Brainee na festivale Pohoda: Nick Cave večer odpálil nezabudnuteľný koncert, ľudia míňajú najmä na alkohol
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:13