StoryEditor

Recenzia: Jackson má nový album. Nazreli pod posmrtnú sukňu

18.05.2014, 13:25
Autor:
idnes.czidnes.cz

Keď pred štyrmi rokmi spoločnosť Sony vydala prvý posmrtný album kráľa popu, skončilo to fiaskom a nahnevanými fanúšikmi. Ukázalo sa, že preprodukovaný album Michael nemá so svojím "autorom" veľa spoločného. V niektorých piesňach Jackson ani nespieval a jeho part urobil imitátor.

Z toho sa korporácia, ktorá za vydavateľské práva Jacksonovým pozostalým zaplatila štvrť miliardy dolárov, poučila, ale len čiastočne. Novinku, ktorú nazvala Xscape, opäť naplnili "aktualizované" verzie Jacksonových doteraz nevydaných songov. Ale kúpou rozšírenej edície sa dá dostať aj k originálom, z ktorých producentský tím pod vedením hiphopového mága Timbalanda album obsahujúci osem skladieb vymodeloval. To slovo je na mieste, pretože vo väčšine prípadov ide o pokojne tridsať rokov staré demá a náčrty pesničiek, ktoré sa Jackson nakoniec rozhodol nepoužiť. Mnohé z nich v sebe majú ducha a estetiku albumu Off The Wall. A hoci je v nich patrný Jacksonov skladateľský, interpretačný a rytmický talent, pod vydanie jedinej z nich by sa sám autor len ťažko podpísal. Jackson bol známy ako perfekcionista, ktorého zaujímal každý tón a zvukový pomer, úzkostlivo dohliadal na miešanie aj mastrovanie svojich nahrávok. Aj preto, že svoje meno nechcel devalvovať.


"Nafrčané" moderné verzie síce pracujú s jeho hlasom a nápadmi, ale len ťažko ich je možné označiť za piesne Michaela Jacksona. Už otvárací singel Love Never Felt So Good oveľa lepšie vyznieva v pôvodnom náčrte, v ktorom hrá len klavír, lúskanie prstov a spev. Nová verzia sa na albume objaví hneď dvakrát - sólovo a ako duet s Justinom Timberlakom. A vzbudzuje dojem, že ako pesnička "je v pohode", neurazí a že oproti čomukoľvek z dosky Michael je to vlastne slušný singel.

Jacksonova hudba však nie je dodnes ikonická a prezývku kráľ popu nezískal za "slušné" pesničky - ale za štýlotvorné a neprekonateľné. Pozerať mu takýmto spôsobom pod posmrtnú sukňu je možno zaujímavé pre fetišistickú časť fanúšikov, ale jeho hudobný odkaz to rozdrobuje. Ako dôkaz si hneď po Xscape stačí pustiť akúkoľvek zo starých slávnych albumov, ktoré sú naozaj jeho.

Honza Vedral, idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stimuly a protistimuly okolo iránskeho jadrového programu
01 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 02 - Modified: 2024-04-05 11:43:54 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme auto pre masy: kórejský hatchback s manuálom a priaznivou cenou 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 05 - Modified: 2024-03-28 12:15:00 - Feat.: - Title: Zlé berú a dobré pridávajú. Aké sú nové verzie dôležitých škodoviek na vlastnej koži?
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:26