StoryEditor

Ľudia na Ukrajine už opäť chodia na koncerty, hovorí dirigent z Pohody

14.07.2014, 00:10
Dirigent Ukrajinskej národnej filharmónie Mykola Ďaďura, ktorý otváral festival Pohoda, pre HN:

S vaším vystúpením ste otvárali tohtoročný festival Pohoda. Ako ste to vnímali?
Boli sme veľmi potešení, pretože vždy keď ideme do iných krajín, tešíme sa, že môže ukazovať našu kultúru. Toto však nebol taký obyčajný koncert, pretože sme na takomto druhu festivalu ešte nikdy nehrali. A bolo to o to výnimočnejšie, že v publiku bolo veľa mladých ľudí, ktorý nás pozorne počúvali.

Organizátori sa tak rozhodli pripomenúť nepokoje u nášho východného suseda, ktoré trvajú od začiatku roka.
Áno, sme súčasťou Ukrajiny a keď sme stáli na pódiu pred tými všetkými ľuďmi, cítil som, že sme súčasťou Ukrajiny na tomto festivale. Videl som v dave ukrajinské vlajky, mal som veľmi jedinečné pocity. Hudba je veľmi medzinárodný jazyk a všetko, čo chcete povedať, poviete hudbou. Aj tým, ktorým vám nerozumejú.


Mykola Ďaďura. Snímka: Pohoda festival

Ako je teraz vnímaná kultúra v krajine?
V januári a februári ľudia veľmi nechodili na koncerty ani do hudobných divadiel, ale teraz sa to už zmenilo. Môžem to povedať úplne otvorene, pretože mám dve pozície, ako dirigent som hudobným riaditeľom vo filharmónii aj v opere. Ľudia chodia teraz naozaj radi, hudba je tá najlepšia vec na porozumenie, som o tom presvedčený.

Berú vás v zahraničí kvôli nepokojom nejako inak?
Slovensko bolo našou prvou zahraničnou návštevou po udalostiach u nás. Ale áno, cítime, že to bude iné, pretože už aj tu sme videli ukrajinské vlajky a cítili podporu.

Chystáte sa teda aj do iných krajín?
Čaká nás na jeseň veľké turné po Nemecka a potom v zime sa opäť chystáme do Japonska.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:54