StoryEditor

Divákov láka do kín život herečky Oľhovej

06.03.2013, 00:00
Autor:
tasr, stltasr, stl
Adam Oľha nakrútil celovečerný dokument Nový život, ktorým prináša intímny pohľad do svojej rodiny.

V roku 2005 sa rozhodol režisér Matúš Oľha opustiť svoju ženu, herečku Janu Oľhovú, a šesť detí a začať nový život. Adam sa ako najstarší zo súrodencov a "posledný" muž v rodine v snahe porozumieť otcovi podujal preskúmať otcove staré obrazové záznamy, porovnať ich so súčasnosťou a snaží sa zistiť, čo viedlo k tejto radikálnej zmene. Teraz tak pod názvom Nový život prišiel do kín jeho nový slovenský celovečerný dokumentárny film, ktorým prináša intímny pohľad do svojej rodiny. "Vlastne som otca akoby nahradil v istom zmysle v tej rodine tým, že zaznamenávam. Otcov záznam mi bol veľkou studnicou tematicky zakotvených vecí, poetiky, ktorú som sledoval, rozoberal, písal som o tom diplomovú prácu," uviedol Adam Oľha k filmovej novinke, ktorou absolvoval štúdium na pražskej FAMU.

Vo svojej intímnej a autentickej snímke mapuje vzťah rodičov od jeho začiatku, odhaľuje problémy v komunikácii medzi mužom a ženou a pozoruje, ako sa problémy rodičov odrazili na živote jeho piatich sestier. "Jazdili sme na tie isté miesta, kde vznikali fotografie, alebo sme sa snažili z toho miesta alebo situácie vyťažiť viac. Nechcel som filmovaním odísť do inej formy. Snažil som sa dodržať to, čo otec robil a neprekračovať to nejakým úplne iným štýlom," doplnil Adam Oľha.

K novému celovečernému dokumentu sa vyjadrila aj jeho mama, členka Činohry Slovenského národného divadla. "Prijala som účinkovanie do školského filmu, že to prerastie do kín, s tým som vôbec nerátala a trošku sa toho aj desím, že to bude normálne v kinách. Je to zvláštne, keď moje súkromie budú pozorovať ľudia," komentovala súkromné vstupy do svojej domácnosti Jana Oľhová.

Film si minulý rok odniesol z najvýznamnejšieho festivalu dokumentárnych filmov v strednej a východnej Európe - 16. MFDF Jihlava Cenu divákov. Vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti Artileria, FAMU a českej spoločnosti Evolution Films. Realizáciu filmu finančne podporil Audiovizuálny fond a Štátny fond pre podporu a rozvoj českej kinematografie. O zahraničnú distribúciu snímky sa stará francúzska spoločnosť Wide House, ktorá sa zameriava na prezentáciu a distribúciu inovatívnych titulov so sociálnym kontextom.

Do slovenských kín priniesla Nový život Asociácia slovenských filmových klubov. Vzhľadom na veľký záujem divákov počas jeho prvých projekcií, sa dramaturgovia kina Lumiere rozhodli opäť v marci zaradiť do programu ďalšie premietania, diváci si ho budú môcť pozrieť uz oddnes.

Tiež ho nájdu aj v programe 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Febiofest (15.marec - 14.apríl) a postupne ho uvidia v kinách po celom Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:39