StoryEditor

Bookmekri majú jasno. Tieto filmy získajú sošku Oscara

21.02.2015, 18:38

Slávnostné udeľovanie cien Oscar nie je každoročne významným večerom len pre hercov, režisérov a iných filmových tvorcov. Z Oscarov sa stal za uplynulých viac ako 80 rokov už fenomén, ale aj biznis. Tom O'Neil z GoldDerby.com tvrdí, že práve webová generácia zosobňuje spoločenstvo filmových nadšencov. "Každý chce Oscary vidieť a potom hneď debatovať na sieti s priateľmi, čo si o tom myslia. To je trend, ktorý všetko mení," dopĺňa O'Neil. Minuloročná hra s hviezdnou "selfie" mu dáva za pravdu, stala sa najzdieľanejšou snímkou ​​všetkých čias, ďalej ju poslalo viac ako dva milióny ľudí.

Avšak v popredí veľkej šou, okolo ktorej sa točia ešte väčšie peniaze, stále zostáva rovnaká otázka ako pri prvom ročníku v roku 1929: "Kto vyhrá?" Na Oscarov sa vsádza aj u nás, aj u susedov. "Záujem o stávkovanie na dôležité spoločenské udalosti dlhodobo rastie. Ide o trend, ktorý k nám prichádza z vyspelých stávkových trhov v západnej Európe. Objem týchto stávok sa nemôže rovnať stávkam napríklad na futbalové či hokejové zápasy, na druhej strane vždy prilákajú nových tipujúcich, ktorí by si možno nestavili na šport, ale radi si vsadia napríklad práve na najlepší film minulého roka," potvrdil pre HN mediálny konzultant spoločnosti Fortuna Martin Lánský. Pozreli sme sa preto na tipy viacerých stávkových spoločností (Unibet, Fortuna, bwin, Landbrokes).
 


SVOJ TIP NA VÍŤAZA UKÁŽTE AJ V NAŠOM HLASOVANÍ A ONLINE PRENOS
Z UDEĽOVANIA CIEN OSCAROV SLEDUJTE S NAMI V NEDEĽU PO POLNOCI NA HNONLINE.SK



Čo sa týka kategórie najlepší film, podľa bookmakerov stávkovej kancelárie Unibet má tohtoročný súbojov len dvoch skutočných favoritov. Snímky Birdman a Chlapčenstvo. Presne v tomto sa zhodujú aj ostatné spoločnosti, keď kurz na oboch sa líši len minimálne. Väčšie šance však dávajú filmu Birdman.

Tip HN: Chlapčenstvo





Rovnaký boj ako v kategórii najlepší film sa odohráva aj v kategórii najlepší režisér. Bude to buď režisér filmu Birdman Alejandro González Ińárritu alebo tvorca 12 rokov vznikajúcej drámy Chlapčenstvo, Richard Linklater. Opäť len s veľmi malým rozdielom, bookmekri dávajú väčšie šance Ińárrituovi.

Tip HN: Richard Linklater

 

 


Z hercov sa zdá najpravdepodobnejším víťazom Eddie Redmayne ako fyzik Hawking vo filme Teória všetkého, z herečiek Julianne Moore za film Still Alice. Ich kolegom vo vedľajších úlohách vládnu J.K. Simmons za Whiplash a hrdinka Chlapčenstva Patricia Arquette. V týchto kategóriách majú všetky stávkové spoločnosti úplne jasno, iných víťazov podľa stanovených kurzov ani neočakávajú.

Tip HN: Eddie Redmayne a Julliane Moore - J.K. Simmons a Patricia Arquette

 

Ľudia veria expertom
O výsledkoch rozhoduje niekoľkotisícčlenná Filmová akadémia, takže sa nedajú ovplyvniť ako napríklad v športe, kde je to v rukách futbalistov či hokejistov. Ľudia, ktorí vsádzajú peniaze na Oscary, sa riadia filmovými expertami, doteraz odovzdanými oceneniami a kritikmi. A málokedy sa konečné výsledky výrazne odlišujú. "Tipujúci sú vcelku úspešní, pretože sa riadia radami filmových expertov," dopĺňa hovorkyňa Chance Markéta Svetlíková. Ľudia si vsadia väčšinou na favoritov a len málokedy sa stane, že by zvíťazil herec, herečka alebo film s vyšším kurzom. "Hlas expertov určite hrá rolu. Ľudia, ktorí vsádzajú na víťaza Oscarov zvyčajne favorizované filmy poznajú, čítali niektoré recenzie. Rovnako ako v športe ale hrajú úlohu aj subjektívne faktory. Ľudia viac vsádzajú na domácich športovcov či svoje obľúbené tímy, aj keď napríklad nie sú jasnými favoritmi, a rovnako tak viac vsádzajú na filmy, ktoré videli a páčili sa im," potvrdzuje Lánsky.

Iné stávky
Stávky na oscarových víťazov však nie sú výnimkou. "Okrem Oskarov sme v minulosti prijímali stávky napríklad na víťaza populárnych televíznych speváckych či tanečných súťaží, na udalosti zo života celebrít, na výsledky volieb, na voľbu pápeža a mnohé ďalšie," dopĺňa Lánský. Spomína si aj na stávku, ktorá sa týkala slávneho hokejistu Jaromíra Jágra a spôsobila naozajstný rozruch. "Keď ohlásil rozchod so svojou priateľkou, Fortuna vypísala stávky, ktorá ďalšia žena sa objaví po jeho boku. Niekoľko ďalších dní sa v Česku o ničom inom nehovorilo a kauzu vtedy prevzali aj niektoré zahraničné médiá vrátane slovenských," uzavrel Lánský.

01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 03 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval 04 - Modified: 2024-03-10 18:56:47 - Feat.: - Title: Nemecký vicekancelár chce koaličnú jednotu pred hlasovaním o strelách pre Kyjev 05 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:15