StoryEditor

Zomrel legendárny náčelník Vinnetou. Herec Pierre Brice

06.06.2015, 11:54
Autor:
tasr, redtasr, red

Francúzsky herec Pierre Brice, ktorý sa preslávil stvárnením filmovej postavy Winnetoua - náčelníka indiánskeho kmeňa Apačov vo filmových adaptáciách románov Karla Maya, zomrel dnes vo veku 86 rokov v parížskej nemocnici v náručí svojej ženy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hercovho manažéra. Príčinou smrti bol podľa hercovho právnika zápal pľúc.

Brice, vlastným menom Pierre Louis le Bris, si v šesťdesiatych rokoch 20. storočia zahral celkovo v 11 westernoch, ktoré boli filmovými spracovaniami takzvaných mayoviek, románov nemeckého spisovateľa Karla Maya. V našom prostredí mu v známom českom znení prepožičal hlas český dabingový herec Stanislav Fišer.

Náčelník zo šľachtickej rodiny
Pochádzal zo starej šľachtickej francúzskej rodiny, prvý raz stvárnil tohto charizmatického Indiána vo winnetouovkách v roku 1962 . v snímke Poklad na Striebornom jazere. Neskôr si zahral aj v menej úspešnom seriáli z 80. rokov nakrútenom tiež podľa predlohy Karla Maya. Briceovho filmového partnera a pokrvného brata - Old Shatterhanda - v týchto koprodukčných západonemeckých dobrodružných filmoch stvárnil americký herec Lex Barker, ktorý zomrel v roku 1973. Hrali spolu v siedmich filmoch.
 


Dnes už legendárny herec sa pritom k úlohe apačského náčelníka dostal úplne náhodou. Pôvodne bolo adeptov viac, ale režisér Harald Reinl potom, čo francúzskeho herca videl na jednom festivale, nestál o nikoho iného. Briceovi sa však spočiatku Vinnetou veľmi nepozdával, ale nakoniec z neho urobil svoju životnú úlohu, píše idnes.cz.

Briceova ďalšia kariéra je s jeho životnou rolou úzko spojená. Vinnetoua stvárnill mnohokrát na divadelných doskách aj v televíznych seriáloch, ktoré už na slávne "mayovky" nadväzovali len veľmi voľne. Brice sa pokúšal aj o spevácku kariéru, keď naspieval niekoľko piesní "nemeckého Morriconeho" Martina Boettchera, autora hudby k filmovým "mayovkám". 
 


Blízko k Čechom aj Slovákom
"Vedel som, že je dlhodobo chorý a má svoj vek, takže sa niečo také dalo očakávať," povedal idnes.cz hudobný producent Karel Deniš, ktorý pod pseudonymom Karel Jordán napísal dve knihy, ktoré sa Karla Maya, Winnetoua a jeho filmových verzií týkali : Môj brat Vinnetou a Vtedy na Západe. "Pierre Brice bol človek, ktorý ma vlastne sprevádzal celým životom, už od tej chvíle, keď som prvýkrát v pražskom kine Alfa videl Poklad na Striebornom jazere. Sledoval som potom, hoci väčšinou z diaľky, aj mnohé jeho ďalšie vystúpenia v úlohe Winnetoua, v rôznych open air arénach a podobne. Hoci natočil veľa ďalších filmov, z tej vinnetouovskej role sa už nikdy poriadne nedostal. Ale v nej sa stal európskym fenoménom," dodal Deniš.

"Osudovo zomrel práve vo chvíli, keď nemecká televízia RTL ohlásila nový trojdielny seriál o Vinnetouovi," upozorňuje ďalej Deniš. "Bude mať premiéru na Vianoce 2016 a paradoxné je, že tvorcovia ponúkali Pierrovi Briceovi úlohu Vinnetouovho otca, čo on odmietol."

 


 

 

01 - Modified: 2007-06-19 07:55:00 - Feat.: 0 - Title: Predsedovia koaličných strán budú rokovať aj o schôdzi NR SR
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 02 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 03 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 04 - Modified: 2024-04-04 08:10:11 - Feat.: - Title: Každý deň si dal za pohárik, dožil sa 114 rokov. Zomrel najstarší človek na svete 05 - Modified: 2024-03-27 06:38:03 - Feat.: - Title: V newyorskom metre zomrel muž, strčili ho do koľajiska. Išlo o nevyprovokovaný útok, tvrdí polícia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:57