StoryEditor

Oscarový režisér v HN: Film o premene muža na ženu zmenil aj mňa

07.02.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Ide o skutočný príbeh jedného z najlepších dánskych maliarov, Einera Wegenera, ktorý v sebe objavil ženu a podstúpil riskantnú operáciu. V Benátkach, kde mal film Dánske dievča premiéru, ho diváci prijali s veľkým potešením. „Bola to obohacujúca cesta,“ tvrdí oscarový režisér Tom Hooper v HN o filme Dánske dievča, ktorý je už i v našich kinách.

 


 

Film je o veľkej zmene muža na ženu, zmenil tento film nejako aj vás?
Myslím, že ma zmenil v tom, že som sa vydal na cestu obrovského porozumenia transgender komunite. Bola to veľmi obohacujúca cesta.

Ako ste sa vlastne dostali k príbehu o Lili (predtým Einarovi) a jeho žene Gerde?
Začalo sa to tým, že som dostal do rúk úžasný scenár, do ktorého som sa zamiloval. Nemusím asi hovoriť, aké vzácne je prísť k úžasnému scenáru, k príbehu, ktorý je tu už roky a ešte nebol spracovaný. Niekedy čítam 50, 60 scenárov a snažím sa nájsť jeden, ktorý by som naozaj chcel urobiť. Tento pravdepodobne zostane jedným z najlepších prvých návrhov scenárov, aké som kedy čítal. Je to milostný príbeh o mladom páre, dvoch umelcoch žijúcich v Kodani v 20. rokoch minulého storočia, ktorí sa zaoberajú tým, že v jednej časti manžela sa prebúdza žena. Je to portrét manželstva, ktoré prechádza hlbokou zmenou a príbeh lásky, ktorá toto celé vlastne umožní.
 


Prečítajte si aj:
Recenzia: Slávny maliar sa stal ženou. Umožnila mu to manželka



Hovoríme o dobe pred takmer 100 rokmi. Je ťažké predstaviť si jeho (jej) odvahu na takúto operáciu?
Myslel som na to práve minulý rok na 72. ročníku filmového festivalu v Benátkach, kde sme mali svetovú premiéru. Táto operácia sa uskutočnila ešte predtým, ako filmový festival v Benátkach vôbec vznikol. Bolo ťažké urobiť tento film. Veľmi zložité bolo vysvetliť ľuďom, aké nebezpečné tieto operácie vtedy boli. Antibiotiká ako obrana proti infekcii ešte neexistovali, a tak riziko úmrtia bolo neuveriteľne vysoké a chirurgický zákrok bol priekopnícky a experimentálny. Myslím si, že to, čo som pochopil počas tých 7 rokov, ktoré som žil s týmto príbehom, je práve neuveriteľná odvaha Lili Elbe, a tiež to, s akou bolesťou musela ako Einar žiť.

Bola to pre vás jedna z najväčších výziev.
Určite. Spomínam si na jednu vec, o ktorej sme sa veľa rozprávali, že Lili niekedy hovorila o Einarovi a Lili, akoby to boli dvaja rôzni ľudia. Bolo to v jej denníkoch zverejnených po jej smrti, kde hovorí o Lili a Einarovi v tretej osobe. A čím viac som premýšľal o tom, že slovo transgender vlastne neexistovalo, nepomenoval ho žiaden jazyk, pochopil som, že ona tomu dávala nový zmysel, keď hovorila: „Mám v sebe ženu, aj keď som z vonkajšej strany muž. Vnútri vo mne je boj. Ale žena musí vyjsť von a vyhrať, pretože inak nebudem môcť žiť.“ A dnes už došlo k zmene jazyka aj vnímania.
 

 

Herec Eddie Redmayne bol vašou prvou voľbou. Prečo?
Od prvého okamihu, keď som si prečítal scenár, som cítil, že Eddie je tou správnou osobou. Bol som však veľmi otvorený aj iným cestám, ale ten inštinkt zostával vo mne po celý čas. Samozrejme, bolo to aj tým, že sme už spolu pracovali. Keď mal 22 rokov, v minisérii Elizabeth I podal oproti Helen Mirren či Jeremy Ironsovi ohromujúci výkon. Potom sme spolu robili Bedárov, kde jeho scéna s prázdnymi stoličkami a stolmi pre mňa zostáva jedným z vrcholov tohto filmu. V Eddiem je niečo ženské, čo ma zaujalo, a tak som mu dal scenár ešte pri Bedároch. Rovnako ako ja sa doň zamiloval. A netreba zabúdať na Aliciu Vikander. Nie je ešte taká známa ako Eddie, ale myslím si, že aj filmy, v ktorých hrala – Kráľovská aféra, Anna Karenina, Ex Machina – dokázala, že má pred sebou veľkú kariéru. Mám rád jej energiu, veľké srdce a vášeň a milujem ju za to, že je škandinávska a nie podráždená a britská.

Kto je Tom Hooper
Narodil sa 1. októbra 1972 v Londýne. Študoval na Oxforde a svoj prvý film Runaway Dog nakrútil vo veku 13 rokov na mechanickej 16 mm kamere, ktorú mu dal jeho strýko. Následne urobil niekoľko televíznych filmov a seriálov, vrátane snímky Daniel Deronda či John Adams. Tri roky po sebe získal za televíznu tvorbu Zlatý glóbus. Celosvetový úspech prišiel v roku 2010 s filmom Kráľova reč, za ktorý získal tiež Oscara. Pred štyrmi rokmi priniesol úspešnú adaptáciu Bedárov, teraz Dánske dievča a na budúci rok chystá film o živote Freddieho Mercuryho.
 

Rozhovor poskytla spoločnosť CinemArt SK, preložila a spracovala Lucia Čížová

 


 

01 - Modified: 2008-01-30 12:53:00 - Feat.: 0 - Title: Automatická prenositeľnosť čísel zrejme až v polovici apríla
01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:24