StoryEditor

Kráľovská rodina prezradila meno princeznej

04.05.2015, 16:11
Autor:
luc, tasrluc, tasr

„Máme meno," píšu britské médiá posledných pár minút. Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, britský kráľovský pár William a Kate, pomenovali svoju dcéru Charlotte Elizabeth Diana, informoval o tom Kensingtonaký palác.
 


 

Oficiálne bude oslovovaná ako Jej výsosť princezná Charlotte z Cambridge.
 

 

Rovnako ako aj pri prvom synovi, oznámil pár meno kráľovského potomka dva dni po narodení - jeho celé meno znie: Jeho kráľovská Výsosť princ George Alexander Louis z Cambridge.

Princezná Charlotte sa narodila v sobotu v nemocnici Sv. Márie v Londýne. VIAC TU.




Meno Charlotte je odvodené od kráľovského mena Charles (znamená "silný") a má dlhý kráľovský rodokmeň, ktorý sa stal populárny v 18. storočí. Charles je tiež meno dvoch posledných kráľov a tiež meno jej dedka Charlesa, princa z Walesu.

Charlotte bola totiž manželkou kráľa Georgea III., ktorý vládol od roku 1760 až do roku 1820. Kráľ vtedajší Buckingham house kúpil v roku 1761 práve pre ňu, aby jej slúžil ako rodinný dom. Vtedy známy ako Dom kráľovnej je dnes slávny Buckinghamský palác. Kráľovná mala povesť láskavej, elegantnej ženy a bola patrónkou umenia, sponzorovala tiež hudobníkov ako bol napríklad Händel, Bach a Mozart. Svoju dcéru tiež pomenovala rovnakým menom, píšu britské médiá. A okrem iného meno Charlotte má tiež prepojenie aj na stranu vojvodkyne Kate, je to druhé meno jej mladšej sestry -  Pippy Charlotte.

Druhé meno Elizabeth má jasné prepojenie na kráľovskú rodinu. Okrem toho, že je to meno aktuálnej britskej kráľovnej, je to tiež prostredné meno Katinej matky Carole. A tretie meno - Diana je krásny spôsob, ako si pripomenúť Williamovu matku, ktorá tragicky zomrela v roku 1997. Potešili tak určite veľké množstvo Britov, ktorí si to priali.


K menu sa vyjadril aj Dianin brat, Charles Spencer.
 


 

Bookmakeri z dievčenských mien už pred pôrodom favorizovali mená Alice, Elizabeth a Charlotte. Hovorilo sa aj o Alexandre či Diane, ako poctu pre princeznú Dianu. Podľa informácií, ktoré boli známe už po pôrode, viedlo meno Alice - meno matky vojvodu z Edinburghu. V hre bolo stále aj meno Elizabeth - po aktuálnej kráľovnej Alžbete, ale veľkým favoritom bolo podľa stávkových spoločností Coral, Ladbrokes či Paddy Power ostávala aj Charlotte. A tak sa aj stalo, rodičia urobili akýsi kompromis.

Dievčatko je ako potomok následníka trónu prvou kráľovskou princeznou narodenou v britskej panovníckej rodine po 65 rokoch. Zatiaľ poslednou bola dcéra Alžbety II. princezná Anna. 




Zdroj: BBC



Charlotte je ale prvou britskou princeznou, ktorá nebude čeliť diskriminácii za to, že je dievča. Po stáročia preskakoval v následníctve na trón chlapec staršiu sestru. V roku 2011 sa krajiny Commonwealthu dohodli na zmene, ktorá dáva dievčatám rovnaké práva ako chlapcom. Upravený zákon o nástupníctve nadobudol platnosť tento rok v marci. Malá princezná je tak štvrtá v nástupníctve na trón po dedkovi Charlesovi, oteckovi Williamovi a bratovi Georgeovi, a o jedno miesto tak odsunie Williamovho brata princa Harryho. Zmena zákona teda znamená, že zostane štvrtá, aj keby mala v budúcnosti mladšieho brata. Ak by však jej starší brat George mal raz deti, dostanú sa v nástupníctve pred ňu.
 


Prečítajte si aj: Kráľovské dieťa je už od narodenia miliardárom



Na rozdiel od svojej zosnulej starej mamy princeznej Diany bude mať voľnejší režim života, na druhej strane však bude žiť vo svete, kde rozhoduje vzhľad. A skúsenosť jej mamy Kate naznačuje, že malá princezná musí rátať s obrovským záujmom o seba. Každé jej oblečenie a účes budú zaznamenané, komentované či dokonca kopírované. Claudia Joseph, autorka knihy "William and Kate's Britain", sa domnieva, že sa britská kráľovská rodina počas ostatných desaťročí výrazne zmenila. William a Kate sú jednoznačne z 21. storočia. William sa oveľa viac venuje ako rodič synovi, ako sa jeho otec princ Charles venoval jemu s bratom. "Som si istá, že princezná zdedí očividnú lásku (svojej matky) Kate k fotografovaniu a umeniu. A má staršieho brata - preto bude mať rada aj chlapčenské hračky a zdedí isto aj niektoré zo záujmov svojho otca."

Kate teraz strávi spolu s Williamom a deťmi nejaký čas v Kensingtonskom paláci, kde bývajú. Potom sa presunú do svojho domu Anmer Hall, ktorý sa nachádza na kráľovskom pozemku Sandringham v Norfolku na východe Anglicka. William si vzal dvojtýždňovú otcovskú dovolenku. Kate si po pôrode zoberie tiež niekoľko mesiacov voľna od kráľovských povinností. Urobila tak aj po pôrode princa Georgea.

01 - Modified: 2007-05-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Distribučky sa 1. júla rozdelia
01 - Modified: 2023-09-22 09:02:34 - Feat.: - Title: Bulharskej princeznej sa rozpadáva NOS: Môže za to strašná choroba, komentoval to aj jej MUŽ 02 - Modified: 2023-08-17 21:52:56 - Feat.: - Title: Španielska korunná princezná Leonor začala trojročný vojenský výcvik 03 - Modified: 2023-06-09 15:00:00 - Feat.: - Title: Na čele talianskej kráľovskej rodiny bude 19-ročná influencerka. Jej starý otec kvôli tomu v kontroverznom dekréte upravil stredoveký zákon 04 - Modified: 2023-06-08 05:29:54 - Feat.: - Title: V Nemecku zomrela princezná Elisabeth von Bismarck 05 - Modified: 2022-05-02 11:03:24 - Feat.: - Title: Mladá Amira zbalila 59 ročného princa. Peniaze a luxus využila na pomoc ženám v Saudskej Arábii
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:52