StoryEditor

Vzniká film o Slovákovi, ktorý fotografoval Beatles aj Toma Jonesa

15.08.2015, 17:48
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Slovenský režisér a scenárista Peter Hledík sa rozhodol natočiť film o slávnom slovenskom fotografovi Dežovi „Dezovi“ Hoffmannovi. Dezo svojho času fotografoval kapely ako Beatles či Rolling Stones, ale aj speváka Toma Jonesa, ktorý už v stredu 19. augusta vystúpi na Bratislavskom hrade. Petra Hledíka sme sa spýtali na tak trochu "zabudnutého" slovenského rodáka.

Prečo ste sa rozhodli sfilmovať práve príbeh Deža Hoffmana?
Fotograf Dežo /Dezo/ Hoffman je mimoriadna osobnosť svetovej fotografie. Jeho životný príbeh však doma pozná málokto a možno iba o niečo viac ľudí vo svete.  Osobnosť fotografa, ktorý spolupracoval s Beatles, Roling Stones, Frankom Sinatrom, Marylin Monroe, Charlie Chaplinom a desiatkami ďalších svetových umelcov je treba predstaviť doma i vo svete.

Poznali ste sa osobne?
Ja som ho osobne nepoznal, poznám ho predovšetkým z archívnych materiálov, ktoré nakrúcal môj asistent. Poznám ho však aj z rozprávania jeho dcéry Dolores, ktorú som navštívil v Londýne. A tiež z rozprávania jeho spolupracovníkov, s ktorými som nakrúcal 10-dielny dokumentárny seriál o hudobnom festivale Bratislavská lýra v rokoch 1966 - 1985.

Rozprával o svojich stretnutiach s hviezdami?
Bol to veľmi skromný človek. V archívnych filmových materiáloch, na ktoré vlastníme práva, samozrejme tieto spomienky sú. My však hľadáme práve tých, ktorých portrétoval, fotografoval, aby sme s ich pomocou odkryli tajomný život tak trochu zabudnutého slovenského rodáka. Aby sme popísali cestu od stretnutia s Ernestom Hemingwayom v Španielsku, život v centre šoubiznisu až po jeho niekoľkoročnú spoluprácu s Bratislavskou lýrou, kam priviedol nielen Josephine Baker, skupinu Shadows, Cliffa Richarda, Sandie Shaw, Juliu Driscoll, ale i mnohé ďalšie hviezdy. Sir Tom Jones v Bratislave vtedy nebol, jeho piesne tu spieval malý škótsky chlapec Neil Reed.

Rozhodli ste sa zistiť, či si aj Tom Jones ešte spomenie na fotografa, ktorý s ním kedysi spolupracoval. Čo očakávate od vášho stretnutia, ak sa ho počas jeho pobytu na Slovensku podarí uskutočniť?
Dezo fotografoval v 60. rokoch minulého storočia, patril v tom čase medzi najznámejších fotografov, bol to on, kto vlastne objavil Beatles „v pohybe“. Je nanajvýš pravdepodobné, že Sir Tom Jones si Deza pamätať bude. My mu ho môžeme, samozrejme, pripomenúť archívnymi fotografiami. Predpokladám však, že on bude o Dezovi Hoffmannovi vedieť viac ako my a svojimi autentickými spomienkami výrazne obohatí pripravovaný film, ktorý vzniká vo veľkej medzinárodnej koprodukcii. 



Dezo was the world's best photographer.
(Paul McCartney)


Dežo Hoffmann začínal ako vojnový kameraman v Španielsku, kde sa spriatelil s Ernestom Hemingwayom a Robertom Capom. Stretol krásnu Španielku, ktorá krátko po svadbe údajne zahynula na fronte. Je pravda, že ju zastrelili na nákladnom aute pri prejazde frontovým územím? Dežo sa vrhá do víru dejinných udalostí druhej  svetovej vojny a po jej skončení sa usadí v Londýne, kde pracuje ako fotograf.

V roku 1962 sa stáva dvorným fotografom skupiny Beatles. V parku v Liverpoole si ľahne do trávy a nechá chlapcov behať a skákať. Jeho fotografie spôsobia vo svete šoubiznisu revolúciu. Dovtedy strnulé ateliérové fotky vystrieda spontánnosť a život. Dežo fotografuje všetky hviezdy tej doby – Rolling Stones, Cliffa Richarda, Toma Jonesa, Marilyn Monroe, Marlona Branda, Franka Sinatru, Louisa Armstronga, Davida Bowieho a mnohých ďalších. Potom mizne zo scény. Od roku 1966 až do roku 1985 sa stáva jedným z najdôležitejších spolupracovníkov festivalu Bratislavská Lýra.

Čo sa stalo? Prečo človek, ktorému ležal celý svet pri nohách sa náhle stiahne do úzadia? Ktorá z jeho drám – vojnových, súkromných či pracovných – pričom mnohé v osudových kontextoch – zostala neodhalená a spôsobila ten náhly obrat v jeho kariére...? Dežo Hoffman zomiera takmer zabudnutý 26. marca 1986 v Londýne. Viac sa pokúšajú zistiť tvorcovia filmu.

01 - Modified: 2007-08-21 15:27:50 - Feat.: 0 - Title: Euro, Fico a komunikácia
01 - Modified: 2023-11-03 10:10:38 - Feat.: - Title: Fanúšikovia sa dočkali: Posledná pieseň The Beatles Now and Then je na svete, dopĺňa ju krátky dokument 02 - Modified: 2023-11-03 08:56:59 - Feat.: - Title: Legendárni Beatles sa vracajú. Vypočuj si ich novú skladbu, pri jej vzniku pomáhala umelá inteligencia 03 - Modified: 2023-09-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Žena, ktorá svojho času pobláznila celý svet. Písal o nej Karel Čapek, na obal albumu ju chceli aj The Beatles 04 - Modified: 2015-12-08 14:46:22 - Feat.: - Title: Takto zabili legendárneho Johna Lennona. Pred 35 rokmi 05 - Modified: 2015-11-12 04:46:47 - Feat.: - Title: Zomrel bubeník legendárnej kapely Beatles
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 22:38